Zonne-energie in Canada, is dat dan wat?
Gratis energie, wie wil dat nu niet?

Zou dat wat wezen voor Canada om grootscheeps over te schakelen op zonne-energie? Hier en daar zie je wel een zonnepaneeltje maar het is eigenlijk nog best een zeldzaamheid.
Als het, voor wat klimaat en aantallen zonne-uren betreft, in Midden en Noord-Europa wil lukken, dan zou het zeker in Canada moeten lukken. Grote delen van Canada liggen zo op de hoogte van Zuid-Frankrijk en het aantal zonne-uren is aanzienlijk. Bovendien schijnt de zon in de winter vrij vaak en is dan juist vrij intens – op zich ideaal dus voor het opwekken van stroom, zeker in het koude seizoen.
Een opmerkelijk probleem dat juist tegen het gebruik van zonnepanelen spreekt, is dat de primaire energiebronnen eigenlijk erg goedkoop zijn. Voor een habbekrats kunnen velen hun huis warmstoken met behulp van gas, elektriciteit, warmtepomp en zelfs ook nogal wat stookolie. Het komt bij velen nauwelijks op om naar alternatieven te zoeken.
De overheid speelt een beperkte rol bij de energietransitie. Subsidies zijn er soms wel maar die zijn moeilijk te krijgen en onduidelijk. Ook zijn de dakconstructies van veel huizen in Canada er niet op ingericht. De meeste huizen zijn gedekt met teerplakken (niet dakpannen) waarvan de levensduur beperkt is. Om die te vervangen als er een zonne-installatie op ligt, dat wordt ingewikkeld.
Wel zijn er wat alternatieven bedacht. Zo kan men muurpanelen kopen die energie opwekken en zelfs balkonschermen die ook goed werken. Het aardige van deze ontwikkelingen is dat er Canadese producenten zijn die zich inmiddels op deze markt begeven.
Toch komen bijna alle zonnepanelen uit Zuid-Oost Azië, waarbij China veruit de grootste is. Er komen trouwens ook panelen uit Vietnam en Maleisië. Opvallend is dat Canada deze spullen vooral betrekt uit Vietnam en slechts een heel klein deel uit China.
De echte reden waarom zonnepanelen in Canada moeilijk te verkopen zijn is dat het een lange-termijn investering is. Je kunt zeker je investering terugverdienen maar het duurt erg lang en veel mensen zeggen dan al snel dat ze liever een grotere TV hebben of een nog zwaardere auto. Daar hebben ze tenminste meteen genoegdoening door. De mode is om veel en grote consumptieproducten te bezitten, niet om zonnepanelen op je dak te hebben – dan ben je maar een rare snuiter.
Het investeren in de toekomst ligt toch al moeilijk in Canada. Voor de overheid, maar zeker ook voor veel bedrijven en particulieren, geldt vaak dat men al aan de rand van de financiële mogelijkheden zit. Om dan te gaan investeren in zoiets vaags, waarover bovendien nogal wat geruchten de ronde doen, dat is minder waarschijnlijk.
Zo’n hardnekkig gerucht is, bijvoorbeeld, dat zonnepanelen in de nabije toekomst veel goedkoper zullen worden. Misschien is dat wel de meest logische reden dat veel mensen zo besluiten om liever nog even te wachten en de kat uit de boom te blijven kijken.
Ook is er helemaal geen verplichting, zelfs niet bij nieuwbouw, om zonnepanelen te installeren. Geen wonder dan dat velen liever nog wat afwachten om te zien wat de ontwikkelingen zullen zijn.