Canadese wijn, is dat wat?
Keuze te over - afkomstig van verschillende provincies.

Een week of zes geleden werd de import en verkoop van wijn uit de Verenigde Staten zo goed als stilgelegd; dit was het geval in de meeste Canadese provincies en vooral in Ontario.
Dit zou een tegenmaatregel moeten wezen naar aanleiding van de Amerikaanse invoerrechten. Hierdoor zijn drinkers waarschijnlijk niet minder wijn gaan kopen maar er is wel een verschuiving in de koopvoorkeuren waar te nemen. Vooral de wijnproducenten in Ontario staan behoorlijk te juichen want sommigen noteren een plotselinge verkooptoename van liefst 40%.
Jarenlang hebben veel Canadezen eigenlijk hun neus opgehaald voor Canadese wijn. Er heersten flink wat vooroordelen, om te beginnen natuurlijk met de gedachte dat de wijn gewoon niet zo goed zou zijn. Ook bleek al snel dat veel zogenaamd Canadese wijn eigenlijk gemaakt werd door er flink wat buitenlandse druiven bij in te mengen. Geen wonder dan ook dat veel wijnkenners behoorlijk lacherig deden over het begrip Canadese wijn.
De tijden zijn veranderd; er worden nu heuselijk ook kwaliteitswijnen in Canada gemaakt, veelal van geselecteerde druivensoorten die extra goed gedijen in het Canadese klimaat. Er is een keuringssysteem en een heus aanduidingssysteem in het leven geroepen voor wat betreft kwaliteit en streek. Het is, zo zegt men, al lang niet meer nodig om alleen maar importwijnen te drinken.
Geen wonder dan dat de Canadese wijnproducenten in hun nopjes zijn, nu het zo goed gaat men hun product. Een acuut probleem is wel dat je de productie van wijn niet stantepede kunt vergroten doordat er een groei- en een rijpingsproces mee gepaard gaat. Nu nog lopen de verkopen prima – maar er zal zo toch wel, op termijn, een tekort te verwachten zijn.
Ook dat is weer op te lossen. Elke drankwinkel verkoopt ook Europese wijnen, Zuid-Afrikaanse, Australische en Chileense. De keus is zo groot op aarde dat er altijd wel wat op te snorren valt.
Heel blij zijn sommige wijnproducenten dat het inmiddels ook toegestaan is om hun wijn in sommige andere provincies te verkopen. Dat dit een oplossing zou wezen voor een dreigend wijntekort is natuurlijk onzin. Wat je in de ene markt wegneemt, dat komt er misschien in een andere wel bij. Maar de totale wijnplas zal er heus niet groter door worden.
De wijnverkoop in andere provincies was gedurende lange tijd zo goed als onmogelijk doordat de afzonderlijke provinciale “liquor boards” er een rem op hadden gezet, ter bescherming van de eigen wijnboeren. Dankzij de troebelen aan de grens met de VS, heeft men snel besloten aan de binnenlandse beperkingen een einde te maken, als een doekje voor het bloeden vanwege de moeilijke handel met de VS.
Natuurlijk geldt daarbij ook echter dat er voor elke verkochte fles wijn uit een andere provincie toch vermoedelijk eentje minder van de eigen provinciale productie zal komen. Immers, de mensen zullen niet plotseling veel meer wijn gaan nuttigen. Wel nemen de keuzemogelijkheden weer wat toe en opnieuw zal gelden dat wat van verre komt wellicht extra aantrekkelijk zal wezen.
In conclusie, je kunt gerust een Canadees wijntje bestellen want de kwaliteit is prima en de diversiteit is ook gewaarborgd, zeker nu je ook uit andere provincies de wijn kunt krijgen. Proost!