De Canadese overheid heeft er niets op tegen als jij, na enige tijd in Canada gewoond te hebben, weer opstapt. Je moet netjes je belastingzaakjes afwikkelen, dat wel. Maar verder is er volledige vrijheid van persoon en kapitaal. Met andere woorden: als je weer weg wilt, dan mag dat gewoon.
Toch heerst er een beetje een taboe op dit onderwerp. Voor veel Canadezen is het haast ondenkbaar dat je weg zou willen uit het beste land ter wereld. Maar waarom dan? Het is toch nergens beter dan in Canada? De overheid bericht er ook zelden over dat er mensen zijn die niet meer in het land willen wonen.
De Canadese media berichten er wél vaak en graag over hoeveel mensen er naar Canada komen. En dat zijn er inderdaad ook ontzettend veel. Dat er nogal wat mensen zijn die weer opstappen, daarover hoor je zelden wat. Het past niet is het Canadese zelfbeeld, zou je misschien kunnen zeggen.
Om hier statistische informatie over te bemachtigen, is niet gemakkelijk. Dat komt wellicht ook omdat Canada geen burgerlijke stand heeft.
Foto rechts: Vancouver. Foto's hieronder: Toronto, de prairies, Québec.
Het blijft een onduidelijke kwestie hoeveel Canadese immigranten weer vertrekken.
Er wordt wel vanuitgegaan dat ongeveer 20% van alle immigranten na zo'n 20 jaar weer weg is.
Men neemt aan dat dit percentage lager is voor immigranten die uit erg arme landen komen. En dat het hoger is voor immigranten uit de rijkere landen.
Je moet er maar vanuit gaan dat mensen die Canada weer verlaten er toch een goede reden voor hebben.
Misschien is het voor een baan? Of om voor een ziek familielid te zorgen?
Een andere reden kan zijn: de heimwee. Terug naar het bekende.
Wie tijdens het verblijf in Canada ook echt Canadees staatsburger is geworden, die kan toch altijd weer terug naar Canada. Want een staatsburger mag altijd zijn land in.
Het wordt ingewikkelder als je geen staatsburger bent geworden. Dan staat er een tijdslimiet op de afwezigheid uit Canada.
Daarna zou je opnieuw moeten immigreren en dat is vaak erg lastig.
Wie de Canadese nationaliteit heeft verworven in de Canadese periode, die heeft waarschijnlijk ook de Europese op dat moment verloren. Veel mensen weten dat eigenlijk niet maar het is wel zo. Er zijn wat interessante uitzonderingen op die regel dus vraag het vooral even goed na.
Kom je als niet-Europeaan terug in Europa, dan is het een heel gezeur om weer in aanmerking te komen voor je oude paspoort. Het kan wel, maar het kost veel tijd, gedoe en ook geld.
Dit geldt voor je land van herkomst maar in beginsel ook als je naar een ander land in de EU wilt. Wel zijn er afspraken tussen de EU landen, maar ook daarbij kun je tegen een lelijke administratieve rompslomp aanlopen.
Foto's van interessante Europese steden (Berlijn, Parijs, Amsterdam en Venetië)
Deze website is gedomicilieerd in Nederland en de voertaal is Nederlands. Op deze website wordt geen kunstmatige intelligentie getoond en alle artikelen en teksten zijn samengesteld door mensen.
info@vluchtelinguitcanada.nl
This is a Dutch website; the host language is Dutch. For your convenience, a translation service can be toggled on this page. However, to extract a more precise translation, you would need to retain a certified translator. By general approximation, the automatically provided translation would usually be fairly correct. Of course, you can always contact us for assistance.