Iedereen in de file, woon-werkverkeer in Canada;


De situatie is er niet beter op geworden, de laatste jaren.

Ook in Canada is filerijden een gehaat probleem. Vooral tijdens de dagelijkse spitsuren is het bar en boos, zeker nabij de grootste steden van het land. Kan men er iets aan doen?


De woon-werkverplaatsing noemt men in Canada de "commute". Voor bijna alle werkzame Canadezen gaat het daarbij om een verplaatsing per auto - er zijn immers nauwelijks alternatieven. Enkel in de grootste steden zijn er hier en daar wat treintjes of ook wel bussen - maar haast iedereen is aangewezen op privévervoer.


Heel veel mensen werken er ook in de zogenaamde "downtown" districten. Immers, de oude bebouwing is vervangen door kantoorgebouwen die vaak allemaal vlak bij elkaar staan. Als iedereen daarnaartoe moet op zo ongeveer hetzelfde tijdstip, dan wil dat wel een vervoersprobleem opleveren. Het levert trouwens ook een parkeerprobleem op want waar moet iedereen het blik toch achterlaten.


Er is inmiddels berekend dat mensen gemiddeld bijna een half uur onderweg zijn naar of van hun werk. Dat is iets meer in de grotere steden en dan vooral in de omgeving van Toronto. Veel mensen wonen ook graag in de voorsteden, vaak in wat grotere huizen. Als die dan ook nog eens bijna allemaal vrijstaand zijn, dan wordt het op-en-neer-rijden voor velen alleen maar langer. Het is zo al heel lang het geval en bijna niemand kijkt er van op. Bij veel huizen staan er twee of drie voertuigen op de oprit - ook heel gewoon.


In de Coronaperiode konden velen thuis werken. Dat principe is ook in Canada goed aangeslagen. Inmiddels zijn velen weer terug naar kantoor gegaan, maar toch niet allen. En er zijn er ook die nog deels van huis uit kunnen werken. De files zijn echter weer op het niveau van 2019. Wat er dan ook gegarandeerd gaat gebeuren als meer mensen naar kantoor moeten, laat zich raden.


Hoe het allemaal zo komt is niet doordat er een gebrek aan plek is. Zoals bekend is Canada een ruim land. Het probleem is dat er nog altijd nauwelijks gepland wordt; men wil niet naar de toekomst kijken. Er worden geen wegen bijgebouwd, parkeervoorzieningen worden niet uitgebreid en aan openbaar vervoer moet men al helemaal niet denken. Dat kost de overheid geld en dat heeft men niet. Gebruikers vinden het trouwens ook maar niks om in zo'n veewagen te moeten zitten - het is beneden de menselijke waardigheid, zo vinden velen.


Zo is heet dan ook gemakkelijk te voorspellen dat het woon-werkverkeer flink zal toenemen en dat komt alleen al doordat de bevolkingsaantallen, vooral door immigratie, aanzienlijk aan het oplopen zijn. De bestaande infrastructuur is aan het verouderen en zal meer onderhoud gaan vergen, wat weer leidt tot omleidingen, extra files en nog langere rijtijden.


Er zijn, uiteraard, oplossingen - maar niemand wil er van horen. Dat is een probleem voor later. Dat het woon-werk verkeer aan het vastlopen is, dat is gemakkelijk te zien. Dat het aanzienlijk erger zal worden, daar sluiten we onze oren en ogen liever voor.

23 april 2025
Canadese wijn, is dat wat?  Keuze te over - afkomstig van verschillende provincies.
22 april 2025
Over de grens gaan wonen, kan dat?  Ja, sommige grenzen wel, andere eigenlijk niet.
21 april 2025
Telefoonmisbruik van ouderen; Om een opa of oma geld af te troggelen.
20 april 2025
Canada is lid van "Five Eyes"; Maar wat betekent dat nu eigenlijk?
19 april 2025
Van begraafplaats naar stadspark; De gebeurtenissen op een stukje grond in de stad.
18 april 2025
Toch niet alweer over die suffe verkiezingen? Wat vinden ze er in andere landen eigenlijk van?
17 april 2025
Wat wil men nu eigenlijk in de provincie Québec? Meer of juist minder immigratie?
16 april 2025
Hoe het nu verder zou moeten met de VS; Wat denkt men toch te bereiken met al die agressie?
15 april 2025
Wil je eigenlijk wel stemmen? Of ben je duidelijker als je juist niet stemt?
door duda-wsm 14 april 2025
De vogelvrije voetganger; Vooral voor diegenen die zich zo veilig voelen.
Meer posts