Wat te doen als je geen Amerikaan meer wilt zijn?
Het kost wat, maar je kunt een paspoort inleveren.

Er zijn vrij veel Canadezen die, om wat voor reden dan ook, tevens staatsburger van de VS zijn. Voor hen is het mogelijk om een van de twee op te zeggen; daar zitten voor- en nadelen aan.
Je vraagt je om te beginnen misschien af hoe het toch kan dat een Canadees tevens de Amerikaanse nationaliteit heeft. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Om te beginnen is het mogelijk dat men daar geboren is of dat men tenminste één ouder uit dat land heeft en vervolgens kan het zo zijn dat men op gegeven moment daar genaturaliseerd is.
Wie Amerikaan is heeft recht op een Amerikaans paspoort en kan zich ook te allen tijde in de de VS vestigen zonder eindeloos het moeizame immigratietraject te hoeven doorlopen. Je zou zeggen: alleen maar voordelen, toch? Maar er is ook één heel groot nadeel. Je moet als Amerikaan namelijk elk jaar belastingaangifte doen in de VS, ook als je niet eens in dat land woont.
Voor velen is dat een formaliteit maar voor vermogenden kan het betekenen dat men toch belasting moet betalen in de VS, uiteraard bovenop wat men in het feitelijke woonland verschuldigd is. Er is dan ook een vrij aanzienlijk aantal Amerikanen, elk jaar weer, dat het Amerikaans staatsburgerschap kwijt wil. En dat kan op zich wel, mits men ook staatsburger is van een ander land, bijvoorbeeld Canada. Verboden is het om statenloon te worden, hetgeen logisch is – en natuurlijk ook hoogst ongewenst.
Het gaat, in feite, om slechts enkele duizenden Amerikanen per jaar die deze stap nemen. Het wordt ook vrij moeilijk gemaakt door de Amerikaanse overheid met flink wat documenten. Bovendien moet je er aanzienlijk voor betalen. Het huidige tarief bedraagt $2.350 (Amerikaans geld) en het gemene ervan is dat het “non-refundable” is. Dus als de aanvrage toch niet doorgaat, dan ben je je geld weldegelijk kwijt.
Er hebben zich, in Canada, enkele advocaten op toegelegd om Amerikanen bij te staan bij het doorlopen van het opzeggingstraject. Daar horen we nu van dat men een enorme toename in aanvragen heeft gekregen sinds Trump als president werd verkozen. Dat was acht jaar geleden al zo bij zijn eerste ronde als president maar het is nu nog veel nadrukkelijker. Misschien komt dat omdat Trump dit keer nog een stuk agressiever klinkt dan de vorige keer?
Hoe dan ook, wie geen Amerikaan meer is, hoeft in de VS (gewoonlijk) ook geen belastingaangifte meer te doen. Wie echter een ingewikkeld belastingdossier meevoert, kan mogelijk flink aangeslagen worden met bijvoorbeeld een “Exit Tax”. Als de “renunciation” officieel wordt bekrachtigd door de Amerikaanse overheid, dan volgt er een publicatie van de naam in de “U.S. Federal Register”. Men krijgt ook een “certificate of loss of nationality” om in te lijsten.
Op de “Register” komen interessante namen voor. Recentelijk werden bijvoorbeeld Tina Turner en Boris Johnson genoemd. Van alle kanten wordt verwacht dat de lijst langer dan ooit zal wezen gedurende het lopende jaar 2025.
Uiteraard dacht men er hoogstwaarschijnlijk al langer over om het Amerikaans staatsburgerschap op te geven, maar de herbenoeming van Dictator Trump was misschien de druppel die de emmer deed overlopen.