Vies, ongezond, klef wittebrood, dat kun je krijgen;



Behoorlijk versgebakken brood, dat is er eigenlijk niet.

Brood, daar zit wat in. Ken je die reclametekst nog? Nou, dat is in Canada eigenlijk niet het geval. Bijna al het brood is van slechte kwaliteit, vies, klef, ongezond en bomvol met additieven.


Je zult er echt van opkijken als je in een Canadese supermarkt in de broodafdeling terechtkomt. Het is allemaal van hetzelfde voorverpakte niet-verse elastiekbrood. Men strooit wel met termen die vrij zielig zijn als je ook even naar het product zelf kijkt. Als ze "whole wheat" zeggen, dan is het echt geen volkorenbrood hoor. Het is misschien ietsje donkerder dan het overwegende wittebrood maar de eigenschappen zijn hetzelfde. Je drukt het in en heel langzaam neemt het weer de originele vorm aan. Een soort spons!


Er wordt eigenlijk alleen maar fabrieksbrood verkocht van het type "cake". Er zijn zo heel wat merken te krijgen die allemaal hetzelfde smaken - met andere woorden eigenlijk naar niets. De fabrikanten streven er ook naar een identiek product te leveren want zo willen de consumenten het. De opdruk is anders, maar het resultaat wijkt niet veel van elkaar af.


Het klopt ook wel dat Canadezen eigenlijk vrij weinig brood eten. Men eet liever ander voorverpakt voedsel, zoals koekjes, confectierepen en heel veel zoutjes. In een gemiddelde supermarkt is de broodafdeling klein en zijn de gangen met die andere producten overdadig.


Als een Canadees al brood eet, dan hebben velen de gewoonte er de korstjes vanaf te snijden en deze weg te gooien. Het kost kennelijk te veel moeite om daarop te kauwen. Wat ook heel gebruikelijk is, om het brood te roosteren. Ook dat is logisch, zo probeert men er nog een beetje sjeu aan te geven, het is verder zo hopeloos smakeloos.


Opvallend is verder dat vers brood ook echt wekenlang vers blijft. Dat bevestigt nog eens wat we al wisten: daar zitten dingen in ter conservering en die zijn vast niet lekker of goed voor je. Maar heuselijk, na twee weken staat er nog geen schimmel op het brood. Veel Canadezen bewaren het brood in de koelkast omdat men meent dat het zo nog langer "vers" zal blijven.


Zo zou je eens voor de lunch ergens een sandwich moeten bestellen. Die wordt standaard met wittebrood geserveerd maar af en toe vraagt men je of je misschien bruin brood verkiest. Als je dan "ja" zegt, dan krijg je toch datzelfde wittebrood maar met iets donkers er doorheen gemengd. Het smaakt inderdaad net zo - nergens naar dus. Met een dikke laag margarine erop en vierdubbeldik beleg, probeert men toch smaak te geven aan jouw sandwich. Met brood heeft het zo niets meer te maken.


Echte bakkers zijn er haast niet in Canada. Als je er een vindt, dan kun je er soms wel goed brood kopen maar dat is dan peperduur, echt een luxeproduct. En ze hebben ook altijd gewoon wittebrood want tja, zo zijn de klanten het nu eenmaal gewend. Eet smakelijk. Niet dus.

24 juli 2025
De Canadese definitie van vriend en vijand; Die ligt zonder meer anders dan je eerst dacht.
23 juli 2025
Toch een zandmijn op komst; De onderhandelingen duren voort.
22 juli 2025
Waarom toch zendmasten vernietigen? Daar zijn twee redenen voor te bedenken, beide slecht.
21 juli 2025
De noodsituatie afgekondigd; Wat betekent dat eigenlijk en wat gebeurt er dan?
20 juli 2025
Canada: een olieproducerend land; Maar daar zitten wel consequenties aan vast ...
19 juli 2025
De vraag is: wie betaalt er voor de verpakking. Toch niet echt iets om je over op te winden, of toch?
18 juli 2025
Het probleem: erg veel te dikke Canadezen; Een oplossing is zo één twee drie niet gevonden.
17 juli 2025
Soms moet er echt aan de weg gewerkt worden; Dat verloopt in Canada opmerkelijk anders.
16 juli 2025
Wat is dat eigenlijk in de VS? Die "ICE"? De verhalen die erover loskomen zijn niet mals.
15 juli 2025
Financiële problemen in Fauquier; Een oppervlakkig zeer grote gemeente in Ontario.
Meer posts