In Canada ga je ooit meemaken dat er verwarring heerst over wat voor Dollar men het heeft. Sommige Canadezen maken er namelijk een gewoonte van zich te bedienen van de USD.
Er zit, zoals welbekend, vaak een enorm verschil tussen de waarde van de Amerikaanse Dollar (USD) en de Canadese (CAD). Dat verschil is aan verandering onderhevig. Momenteel ligt de wisselkoers op ongeveer $1,37 maar het is nog niet zo lang geleden dat het $1,45 was en een jaar of tien geleden was het zelfs een heel tijdje één op één. Het was zelfs kort zo dat de Canadese Dollar meer waard was dan de Amerikaanse.
Waarom die koersen zo heftig tegen elkaar aan zwiepen, dat doet er even niet toe (er zijn economische, politieke en sociale redenen voor waar niemand echt iets van begrijpt) maar feit is dat je er wel op moet letten. Zoals het was, zo is het misschien niet meer en dat kan duur uitpakken. Of voordelig natuurlijk, naar gelang de feiten zich aanbieden.
Op zich is het misschien fout zich te bedienen van een muntsoort van een ander land - zeker als het daarbij de bedoeling is om goedkoper te lijken dan men werkelijk is. Dat is een soort misleiding. Maar het feit blijft dat het vrij veel voorkomt, vooral in de zakelijke wereld. Bijvoorbeeld, sommige bedrijven kopen hun handelswaar in USD. Als ze het dan weer verkopen, willen ze het valutarisico indekken en geven de verkoopprijzen dan maar aan in de muntsoort van aankoop. Of dat mag doet er niet toe: het gebeurt gewoon. Er zijn overigens zelfs bedrijven die de prijs aanbieden in USD maar als het op betalen aankomt, dan moet je toch in CAD betalen. Wie bepaalt er dan de wisselkoers?
Met aankopen via Internet moet je ook echt oppassen. Er vindt nogal wat handel plaats tussen de twee landen en ook daarbij is het niet altijd terstond duidelijk of je nu met de ene muntsoort of met de andere te maken hebt. Als de levering dan ook nog eens plaatsvindt vanuit de VS, dan krijg je te maken met inklaringskosten en waarschijnlijk ook met bepaalde rechten die er betaald moeten worden, alsmede Canadese omzetbelasting en zelfs US State Tax. Zo kan het heus gebeuren dat een kleine aankoop van $100 op papier jou ineens $150 of zelfs meer kost. Als je dat niet van te voren weet, dan kun je er lelijk bij staan te kijken.
Ook kun je je voordeel doen met de prijzen aan de andere kant van de grens. Veel Canadezen houden goed in de gaten hoeveel bepaalde duurdere artikelen kosten in een naburige staat van de VS. Als je dan bijvoorbeeld een maaimachine, een auto, een kampeerwagen, een TV, een computer of gereedschap veel goedkoper daar kunt krijgen, dan loont het soms wel. Je vraagt dan netjes van te voren wat de inklaring in Canada kost en je kunt zelf beslissen of het de moeite waard is.
Al met al is en blijft het onhandig dat die twee muntsoorten CAD en USD soms door elkaar heen worden gebruikt. Het maakt het vergelijken alleen maar lastiger, zeker omdat de koersopslag niet stabiel is. Let erop en je kunt misschien toch goed zakendoen.
Deze website is gedomicilieerd in Nederland en de voertaal is Nederlands. Op deze website wordt geen kunstmatige intelligentie getoond en alle artikelen en teksten zijn samengesteld door mensen.
info@vluchtelinguitcanada.nl
This is a Dutch website; the host language is Dutch. For your convenience, a translation service can be toggled on this page. However, to extract a more precise translation, you would need to retain a certified translator. By general approximation, the automatically provided translation would usually be fairly correct. Of course, you can always contact us for assistance.