Toronto: de leegstandsbelasting nader bekeken;


Men moet wat maar zo gaat het toch ook niet echt lekker.

De bedoeling was zo nobel. De bestuurders van de stad Toronto wilden tegengaan dat mensen hun huis onbewoond lieten. In plaats daarvan moest men het verkopen of liever nog: verhuren.


Er zou een belasting komen op leegstaande huizen. Zo hoopte men een zetje te geven aan de markt, die de afgelopen jaren inderdaad erg krap is geworden. Het is moeilijk te geloven in een land vol overvloed, zoals Canada, maar er heerst een enorme woningnood, vooral in de grote steden en al helemaal in Toronto, de grootste stad van het land.


Een probleem bij het vinden van leegstaande woningen is het feit dat Canada geen burgerlijke stand heeft. Om met een druk op de knop te weten te komen welke huizen onbewoond zijn, dat zit er dus niet in. Maar men had iets anders bedacht. Mensen die hun OZB-rekening bezorgd krijgen op het adres waar de belasting wordt geheven, die wonen daar dan duidelijk. Voor alle andere gevallen hanteerde men vervolgens het “negative-option” systeem. Met andere woorden, wie niets doet en geen actie onderneemt, die wordt aangeslagen voor de leegstaande-huizen-taks. En die bedroeg, vorig jaar, 1% van de geschatte waarde van het goed. Het gaat dan al snel om vele duizenden Dollars. De moeite waard dus.


Zo kon het gebeuren dat er 170.000 van deze 1%-heffingen werden verstuurd. Maar helaas liep dat niet goed af. Bijna iedereen die de rekening kreeg, protesteerde daartegen. Wie vervolgens kon aantonen dat het pand toch niet leeg stond, die werd uiteindelijk weer vrijgesteld. Een enorme bureaucratie dus, die bovendien veel onrust onder de bevolking teweegbracht. Uiteindelijk betaalden slechts 10.000 eigenaars deze heffing – toch altijd nog een flink aantal. Zeker de moeite waard, volgende de bestuurders.

De opbrengst van de heffing werd vastgesteld op $55 Miljoen terwijl de administratieve verwerking ongeveer $6 Miljoen kostte. De conclusie is dan ook dat men hiermee door wil gaan.


Komend jaar hoopt men het wel wat effectiever aan te pakken want een foutaanslag van 160.000 eigenaars wordt toch, vrij algemeen, gezien als onaanvaardbaar. Men wil “zorgvuldiger” te werk proberen te gaan.


Maar let nu op. Het tarief moet wel omhooggaan van 1% naar 3%. Daar denkt men nu echt de leegstand mee te kunnen aanpakken. Velen zullen er dan een extra heffing krijgen van tienduizenden Dollar. Dit dus afgezien van de gewone OZB die toch al behoorlijk is in deze stad.


Er wordt nog een andere belasting voorgesteld. Een gemeentelijke heffing van liefst 10% op huisaankopen vanuit het buitenland. Ook dit dan als toeslag op de federale en provinciale heffingen en beperkingen die er reeds van toepassing zijn.


Een nog duidelijkere manier om te zeggen “buitenlanders-rot-op” is nauwelijks denkbaar. Maar de woningnood wordt intussen almaar ernstiger. Geen wonder want een echt beleid ontbreekt volledig.

door duda-wsm 21 december 2024
Energie-slurpende datacentra in Alberta? Men denkt dat AI (K.I.) er wel zou thuihoren.
20 december 2024
Hoe kom je van een monumentaal pand af? Natuurlijk verval leidt tot een sloopvergunning.
19 december 2024
Zomaar wat meningen over een netelige zaak ... Zouden Canadezen misschien Amerikaan willen worden?
18 december 2024
Neem eens een leuke souvenir mee uit Canada; Voor sommigen is dat echter een hele opgave.
17 december 2024
Zoeken in het Canadese woordenboek; Wat is een "sapling"?
16 december 2024
Wat gaat er met de Canadese grens gebeuren?  Als men het heeft over de 51ste staat, hoe zit dat dan?
15 december 2024
Liefdadigheidspakket afhalen bij de FoodBank;  Per auto - is dat normaal en ook geoorloofd?
14 december 2024
Plotseling hoef je geen BTW meer te betalen? Klopt, op sommige artikelen hoeft dat kortstondig niet.
13 december 2024
Let op de Canadese "ECO" fee. Wat is dat nu weer?  Hoeveel, wanneer, waarop, waar - het is een zooitje.
12 december 2024
Een kijkje van boven op Hinton (Alberta); Schone en vieze energie in overvloed beschikbaar.
Meer posts
Share by: