Welke Canadese provincie is er eigenlijk de rijkste?


En in welke provincie is het minimumloon het laagst?

Veel Canadezen zullen het wel weten; welke provincie is er het rijkst? Afhankelijk van hoe je dat wilt meten, is het meest waarschijnlijke antwoord de provincie Alberta.


Een andere leuke opdracht is misschien om eens uit te zoeken in welke Canadese provincie het officiële minimumloon het laagst is. Zoals misschien bekend kan elke provincie dat zelf vaststellen. De enige uitzondering daarop geldt voor mensen die als federaal werknemer worden gezien - maar dat is slechts een zeer beperkte minderheid. Het antwoord op deze vraag zal toch wel veel Canadezen verbazen, dat is namelijk (ook) de provincie Alberta.


Daar kijk je dan zogezegd dubbel van op. In de rijkste provincie van het land is het minimumloon het laagst van het land. Hoe kan dat nou samengaan? Het antwoord daarop is vrij eenvoudig. Men heeft al sinds 2018 het minimumloon in Alberta onaangetast gelaten terwijl het in andere provincies om verschillende redenen al enkele keren is aangepast - lees verhoogd. Alleen al de inflatie maakte die verhogingen onontbeerlijk, zo wordt breeduit volgehouden.


Werkgevers in Alberta lijken deze dans ontsprongen te zijn en kunnen, nog altijd, een bedrag van $15 per uur aan hun werknemers uitkeren - want dat is het officiële minimum. En toch, zo houdt men graag vol in deze provincie, zijn er maar weinigen dit ook echt slechts het minimumloon krijgen. Vrijwel iedereen krijgt meer, wat samenhangt met de gesmeerd draaiende economie in deze provincie.


Een werkgever die toch slechts het minimumloon betaalt, die zal al snel merken dat de werknemer onrustig wordt en op zoek zal gaan naar een beter-betaalde baan. Dat zadelt de werkgever op met de noodzaak om telkens weer nieuwe minimumloners op te leiden - en dat is duur en inefficiënt. Alleen daardoor al ligt het feitelijke minimumloon in deze provincie over het algemeen aanzienlijk boven het wettelijke minimum.


De politiek in de provincie ziet er weinig heil in om te proberen reguleren wat in feite al voor zichzelf zorgt. Zo dat al handig meetbaar zou zijn, komt hier natuurlijk ook naar voren dat Alberta een provincie is die behoorlijk "rechts" is. Het vrije ondernemerschap vindt men hier belangrijker dan een vastgelegd sociaal-cultureel patroon.


Er komt ook bij dat de belastingen hier laag zijn. Zowel wat betreft inkomstenbelasting, accijnzen en omzetbelasting betaalt men hier minder dan in andere Canadese provincies. Werknemers houden zo meer van hun zuurverdiende centen in de beurs.


Desalniettemin zijn er, uiteraard, heel wat stemmen om ook hier het minimumloon misschien toch officieel aan te passen aan de dure tijden. Dat is dan vooral een kwestie van principe - want er zijn er maar weinigen die slechts dat minimumloon ontvangen.

door duda-wsm 21 december 2024
Energie-slurpende datacentra in Alberta? Men denkt dat AI (K.I.) er wel zou thuihoren.
20 december 2024
Hoe kom je van een monumentaal pand af? Natuurlijk verval leidt tot een sloopvergunning.
19 december 2024
Zomaar wat meningen over een netelige zaak ... Zouden Canadezen misschien Amerikaan willen worden?
18 december 2024
Neem eens een leuke souvenir mee uit Canada; Voor sommigen is dat echter een hele opgave.
17 december 2024
Zoeken in het Canadese woordenboek; Wat is een "sapling"?
16 december 2024
Wat gaat er met de Canadese grens gebeuren?  Als men het heeft over de 51ste staat, hoe zit dat dan?
15 december 2024
Liefdadigheidspakket afhalen bij de FoodBank;  Per auto - is dat normaal en ook geoorloofd?
14 december 2024
Plotseling hoef je geen BTW meer te betalen? Klopt, op sommige artikelen hoeft dat kortstondig niet.
13 december 2024
Let op de Canadese "ECO" fee. Wat is dat nu weer?  Hoeveel, wanneer, waarop, waar - het is een zooitje.
12 december 2024
Een kijkje van boven op Hinton (Alberta); Schone en vieze energie in overvloed beschikbaar.
Meer posts
Share by: