Eigenlijk dachten velen dat uiteten zo gewoon zou worden, dat mensen thuis niet meer zouden willen koken. Het zou voordeliger zijn ergens te gaan eten. Dit is niet erg lang geleden.
Het had te maken met de gedachte dat alles veel efficiënter zou gebeuren als je het in het groot kunt doen. En dat klopt op zich ook wel want restaurants kunnen hun ingrediënten in aanzienlijke hoeveelheden bestellen - daar kun je als particulier niet tegenop. De logica stond als een huis, zo dachten we misschien.
Inmiddels is het in de bedrijfstak van de horeca behoorlijk anders gelopen. Uiteten is best duur geworden en restaurants lopen tegen zulke onkosten aan dat het voor veel bedrijven moeilijk is het hoofd boven water te houden. Wat is er dan in vrij korte tijd eigenlijk veranderd?
Kenners zeggen dat het niet één ding is dat er veranderde. Er zijn heel wat dingen veranderd. Om te beginnen zijn de voedselprijzen enorm opgeschoten. De inkoopprijzen van de ingrediënten zijn flink opgelopen. Iedereen die regelmatig in een supermarkt komt, die kan dat beamen. Sommigen zeggen dat de prijzen in enkele jaren verdubbeld zijn, maar dat is misschien iets overdreven. Het is wel een gevoelskwestie dat al het eten duurder is geworden. Ook bij de groothandel heeft men dat gemerkt.
Verder wordt er snel gewezen naar de aanzienlijke verhogingen van de minimumlonen. Velen in deze branche werken voor minimumloon en als er een flinke opslag betaald moet worden, dan is dat meteen te merken in de winstgevendheid van het restaurant.
Er wordt ook opgemerkt dat de huren haast overal flink omhoog zijn gegaan. Dit probleem gaat hand-in-hand met de algemene schaarste op alle onroerend-goedmarkten, wat ook doorslaat op de verhuur van een restaurantplek. Zelfs de energieprijzen zijn flink opgeschoten, wat gemakkelijk te merken is als je er vrij veel van gebruikt, zoals in een keukenopstelling.
Restauranteigenaars zoeken naar oplossingen. Misschien kunnen de openstellingsuren worden teruggeschroefd, wellicht kunnen de ingrediënten of de porties worden aangepast? Overal heeft men ook de prijzen flink moeten verhogen. Het een en het ander leidt dan wellicht tot minder klandizie - wat de winstgevendheid van de eetgelegenheid weer negatief beïnvloedt.
Zo komt het dat heel veel restaurants (de schatting is zeker 50%) geen winst maken of zelfs met verlies draaien. Het betekent dat als je overweegt in deze branche te beginnen, dat je daar nog maar eens heel erg hard over zou moeten nadenken.
Deze website is gedomicilieerd in Nederland en de voertaal is Nederlands. Op deze website wordt geen kunstmatige intelligentie getoond en alle artikelen en teksten zijn samengesteld door mensen.
info@vluchtelinguitcanada.nl
This is a Dutch website; the host language is Dutch. For your convenience, a translation service can be toggled on this page. However, to extract a more precise translation, you would need to retain a certified translator. By general approximation, the automatically provided translation would usually be fairly correct. Of course, you can always contact us for assistance.