Minder huizen bouwen in Canada, niet méér;
Zo is dat precies niet de bedoeling.

Sommigen kunnen het gewoon niet geloven dat er in Canada woningnood heerst. Want als je maar een flinke zak geld bij je hebt, dan kun je toch gewoon een huis kopen? Probleem opgelost?
Daar zit echter juist het grote probleem in: dat huizen ontzettend duur zijn geworden in een vrij korte tijd. In sommige markten verdubbelde de koopprijzen zich in slechts tien jaar tijd. Omdat de inkomens daar ver bij zijn achtergebleven, ligt het voor de hand dat er heel wat mensen de markt uitgedrukt zijn.
Het huizenprobleem beperkt zich trouwens niet alleen tot de koopsector. Ook huurders worden om de oren geslagen met veel hogere huurprijzen. De verhouding van wat mensen zich kunnen veroorloven en wat ze aan huur moeten betalen, is helemaal zoek. Uiteraard zijn het vooral diegenen die het toch al krap hebben, die in de problemen komen. Er heerst een gigantisch tekort aan betaalbare woningen, zowel op de koopmarkt als in de huursector.
Er is land zat in Canada dus het probleem zou toch eenvoudig op te lossen moeten wezen, gewoon door er snel een heleboel huizen bij te poten. Flink bouwen, luidt dan het devies, liefst vooral voor de betaalbare markt, of het nu huurhuizen zijn of koophuizen, de markt slobbert alles op – als het maar voordelig genoeg is voor de mensen.
Helaas is het echter zo simpel niet. Het aantal bouwvakkers in Canada is aan het afnemen. De belangrijkste reden daarvoor is simpelweg de vergrijzing. Er houden er meer mee op te werken in deze bedrijfstak dan dat er jongeren bijkomen. Wat zou daarachter zitten? Zouden jongeren het vak niet meer zo leuk vinden, gewoon omdat het hard werk is? Da’s toch raar want er valt tegenwoordig goed in te verdienen, zeker in bepaalde gespecialiseerde aspecten van de bouw. Maar waar is de jeugd toch gebleven?
Bijna alle Canadese ouders proberen hun kind de richting van een hogere opleiding op te sturen. Naar de universiteit gaan wordt toch echt gezien als een waardevollere stap dan om een vakopleiding te volgen. Da’s trouwens echt onjuist want vakopleidingen zijn veel voordeliger en de verdienmogelijkheden in de bouw, zeker bij specialisatie, zijn aanzienlijk.
Wat misschien ook meespeelt is het droevige feit dat veel jongeren worden meegesleept in de get-rich-quick thema’s die de ronde doen op de asociale media. Als je, volgens de een of andere app, maar dit of dat doet, dan hoef je niet hard te werken of studeren om rijk te worden. Het geld zal binnenstromen en je zult gegarandeerd aanzien krijgen van je vrienden – maar intussen wordt er niets geproduceerd.
In een immigratieland als Canada zou het tekort aan bouwvakkers misschien kunnen worden opgelost door de juiste immigranten aan te trekken. Maar dat gebeurt absoluut niet. De overheid legt zich toe op hoogopgeleiden of juist op mensen die ongeschoold zijn. Als je dat laatste combineert met matige kennis van de Engelse taal, dan wordt het nog knap lastig om in de bouw aan de slag te gaan.
De organisatie BuildForce Canada legt het nog eens duidelijk uit: er zijn stelselmatig minder vakmensen beschikbaar om de klus te klaren. Ook de “Canada Mortgage and Housing Corporation” weet het: om miljoenen extra huizen te bouwen in de komende jaren is gewoon zo niet te doen.
De laatste tijd verdwijnen er ook veel vaklui naar de wegenbouw en het onderhoud van de infrastructuur. Ook die is ernstig verwaarloosd, dus wat moet er nu dringend het eerst gebeuren?