Een kijkje van boven op Hinton (Alberta);


Schone en vieze energie in overvloed beschikbaar.

Je kunt best veel leren over Canada door goed de satellietbeelden op Google Maps te bekijken. Vandaag zoemen we in op het plaatsje Hinton in het westen van Alberta, tegen de Rocky Mountains aan.

 

Hinton zelf is geen grote plaats (zo’n 10.000 inwoners) maar wel een behoorlijk welvarend stadje – en daar is een goede reden voor. De enorme hoeveelheden natuurlijke hulpbronnen in de omgeving zijn een belangrijke economische pijler voor deze streek. Om te kijken hoe het er werkelijk uitziet, kun je eens gaan rondsnuffelen op Google Maps, te beginnen met het overzicht vanuit de satelliet.

 

Het is zo al snel te zien dat er verschillende dagbouwmijnen bij het stadje liggen. De grootste is hemelsbreed nog geen tien kilometer van de woonplaats (de “Vista” mijn) en is al net zo groot als het stadje, voor wat betreft het landbeslag. Dat de productie hier gigantisch is, blijkt uit de lopende-band-lijn die van het uitgegraven gebied loopt naar een rangeerterrein naast de hoofdspoorlijn. Van daar vertrekken de kolentreinen naar de haven aan de Canadese westkust – voor export naar het Verre Oosten.

 

Ofschoon het om gruwelijk vervuilende kolen gaat, weegt deze mijnbouw niet op Canada’s energiebalans. Immers, het product wordt geëxporteerd en pas gebruikt wanneer het de bestemmingsmarkten ver weg bereikt, waar het dan wel wordt meegeteld. Zo gelden die landen als vervuilend maar niet Canada.

 

Rondom Hinton kun je verschillende oudere dagmijnbouwterreinen zien liggen, die weliswaar weer groen, maar toch duidelijk afgegraven zijn. Er wordt hier al sinds 1931 kolen afgegraven, dus men heeft uitgebreide ervaring met de methodes.

 

Het opnieuw vergroenen van een afgegraven mijnbouwgebied noemt men renaturalisatie – het is een overheidsverplichting die opgelegd wordt aan de mijnbouwondernemingen die anders een soort maanlandschap zouden achterlaten. Men brengt pootaarde aan en daarop worden planten, bomen en grassen gezet. Het levert soms een enigszins recreatief nuttig gebied op. Er kan zelfs flink bosbouw plaatsvinden, als men maar lang genoeg wil wachten.

 

Verder kun je in het ruime gebied rondom Hinton veel toegangsweggetjes zien liggen die dan ergens in de bossen eindigen bij een min of meer bolvormige open plek. Hier wordt op vrij kleine schaal olie en gas gevonden.

 

Terwijl men diep aan het boren was, ontdekte men ook dat er hier en daar opvallend heet water werd aangetroffen. Er zijn nu uitgebreide plannen daar iets mee te gaan doen. Men heeft het daarbij over schone energie: geothermie. Een kassenbouwbedrijf heeft zich als eerste gemeld voor deze milieuvriendelijke en voordelige vorm van verwarming. Het wachten is nog op een veel bredere toepassing van deze moderne vorm van energie.

 

Kijk het zelf allemaal gerust even na:

 

https://maps.app.goo.gl/vka8K8FipLFgTsts5

 

Opmerkelijk blijft dat de streek rond Hinton echt in het teken staat van de energie. Het contrast tussen schone en vieze energie valt daarbij behoorlijk op. Op de wat langere termijn, welke van deze zal er als winnaar uit de bus komen?


24 juli 2025
De Canadese definitie van vriend en vijand; Die ligt zonder meer anders dan je eerst dacht.
23 juli 2025
Toch een zandmijn op komst; De onderhandelingen duren voort.
22 juli 2025
Waarom toch zendmasten vernietigen? Daar zijn twee redenen voor te bedenken, beide slecht.
21 juli 2025
De noodsituatie afgekondigd; Wat betekent dat eigenlijk en wat gebeurt er dan?
20 juli 2025
Canada: een olieproducerend land; Maar daar zitten wel consequenties aan vast ...
19 juli 2025
De vraag is: wie betaalt er voor de verpakking. Toch niet echt iets om je over op te winden, of toch?
18 juli 2025
Het probleem: erg veel te dikke Canadezen; Een oplossing is zo één twee drie niet gevonden.
17 juli 2025
Soms moet er echt aan de weg gewerkt worden; Dat verloopt in Canada opmerkelijk anders.
16 juli 2025
Wat is dat eigenlijk in de VS? Die "ICE"? De verhalen die erover loskomen zijn niet mals.
15 juli 2025
Financiële problemen in Fauquier; Een oppervlakkig zeer grote gemeente in Ontario.
Meer posts