Is de drooglegging al afgeschaft in Canada?


Soms zou je denken: eigenlijk nog steeds niet helemaal.

Bekend is het feit dat de drooglegging ("Prohibition")  toch wel ruim 10 jaar zijn greep heeft gehad op de Verenigde Staten. Inclusief alle misdaad die er mee gepaard ging.


Minder bekend is misschien dat er ook een zekere drooglegging plaatsvond in bijna geheel Canada. Die duurde niet zo lang - op de meeste plaatsen slechts een jaar of twee. En die drooglegging was zelfs niet echt overal. Bijvoorbeeld de gehele Provincie Québec deed er niet aan mee. Er waren wel beperkingen, maar wie echt wilde, die kon drank nuttigen in cafés en restaurants maar ook gewoon een fles drank kopen in gespecialiseerde drankwinkels.


Québec heeft daarmee een voorbeeld gesteld voor geheel Canada - je zelfs voor geheel Noord-Amerika. Wat deed men namelijk? Die drank mocht uitsluitend worden verkocht in winkels van de overheid. Er ontstond dus een monopoliesituatie waar gigantisch aan verdiend werd. En waar trouwens, zeker in Québec, nog steeds enorm aan wordt verdiend. De "Commission des Liqueurs"  van toen bestaat niet meer. Maar de SAQ nog wel. Dat is de "Société des Alcools du Québec", inderdaad: een zeer winstgevend overheidsbedrijf, tot op de dag van vandaag.


Het geld dat er verdiend werd, door de overheid, is goed gebruikt. Men heeft er wegen en scholen van gebouwd. Het heeft bijgedragen aan de opbouw van een sociaal vangnet. En er worden, nu nog altijd, gaten in de budgetten van de gezondheidszorg mee gedicht. de SAQ droeg ruim een miljard Dollar bij aan de schatkist in het boekjaar 2019. En dat gaat zo al heel lang.


Wat men in Québec, nu al weer honderd jaar geleden, ook vaststelde, was dat de Verenigde Staten een gigantische golf aan misdaad en corruptie moest doorstaan. Men nam aan dat dit door de illegale handel in de drank kwam. Door geen drooglegging te propageren, dacht men de problemen voor te zijn.



Wat er toen wel gebeurde, was dat heel wat bedrijfjes even langs kwamen in Québec om wat drank op te halen. Zo werd de drank een exportproduct en werd de basis gelegd voor bepaalde, nu nog steeds bekende, productnamen. Het gehele verdienmodel waarbij de overheid de drankwinsten opstrijkt, was op zich ook een exportproduct. Maar ... door die drooglegging en allerhande problemen die het teweegbracht, wordt er nog altijd door velen in geheel Noord-Amerika wat angstig tegen drank aangekeken.


Drinken blijft iets zondigs en iets verbodens houden, velen doen er nog altijd stiekem over. De drank moet in een bruine zak! En de accijnzen, ook die zijn nog altijd torenhoog.

1 juli 2025
Afgeschaft: de Digital Service Tax in Canada; Zo zit Canada onder de plak van de VS.
30 juni 2025
Meer olie dan ooit in Canada; En eigenlijk wordt het elk jaar weer wat meer.
29 juni 2025
De drukste wegen in het midden van Canada; De voetgangers keren er weer een beetje terug.
28 juni 2025
Canada's barden zijn vooral actief tijdens de zomer; Velen reizen van stad naar stad om hun kunsten te vertonen.
27 juni 2025
Bij deze busdienst staken ze al 140 dagen; Inmiddels zou de hele busdienst opgeheven kunnen worden.
26 juni 2025
Ook Canada gaat 5% aan defensie uitgeven; Maar waarvan dat betaald zal worden is nogal onduidelijk.
25 juni 2025
Hoe warm het in een klaslokaal kan wezen;  Vaak zonder airco; het kan ondraaglijk heet zijn.
24 juni 2025
De opvallende groei van de provincie Ontario; Trekt nog altijd mensen aan uit alle uithoeken van de wereld.
23 juni 2025
De nieuwste ontwikkelingen met e-auto's; Ook in Canada is het ingewikkelder dan je zou denken.
22 juni 2025
Een Canadese asbestmijn herleeft; Maar men omschrijft het heel anders.
Meer posts