Is de drooglegging al afgeschaft in Canada?


Soms zou je denken: eigenlijk nog steeds niet helemaal.

Bekend is het feit dat de drooglegging ("Prohibition")  toch wel ruim 10 jaar zijn greep heeft gehad op de Verenigde Staten. Inclusief alle misdaad die er mee gepaard ging.


Minder bekend is misschien dat er ook een zekere drooglegging plaatsvond in bijna geheel Canada. Die duurde niet zo lang - op de meeste plaatsen slechts een jaar of twee. En die drooglegging was zelfs niet echt overal. Bijvoorbeeld de gehele Provincie Québec deed er niet aan mee. Er waren wel beperkingen, maar wie echt wilde, die kon drank nuttigen in cafés en restaurants maar ook gewoon een fles drank kopen in gespecialiseerde drankwinkels.


Québec heeft daarmee een voorbeeld gesteld voor geheel Canada - je zelfs voor geheel Noord-Amerika. Wat deed men namelijk? Die drank mocht uitsluitend worden verkocht in winkels van de overheid. Er ontstond dus een monopoliesituatie waar gigantisch aan verdiend werd. En waar trouwens, zeker in Québec, nog steeds enorm aan wordt verdiend. De "Commission des Liqueurs"  van toen bestaat niet meer. Maar de SAQ nog wel. Dat is de "Société des Alcools du Québec", inderdaad: een zeer winstgevend overheidsbedrijf, tot op de dag van vandaag.


Het geld dat er verdiend werd, door de overheid, is goed gebruikt. Men heeft er wegen en scholen van gebouwd. Het heeft bijgedragen aan de opbouw van een sociaal vangnet. En er worden, nu nog altijd, gaten in de budgetten van de gezondheidszorg mee gedicht. de SAQ droeg ruim een miljard Dollar bij aan de schatkist in het boekjaar 2019. En dat gaat zo al heel lang.


Wat men in Québec, nu al weer honderd jaar geleden, ook vaststelde, was dat de Verenigde Staten een gigantische golf aan misdaad en corruptie moest doorstaan. Men nam aan dat dit door de illegale handel in de drank kwam. Door geen drooglegging te propageren, dacht men de problemen voor te zijn.



Wat er toen wel gebeurde, was dat heel wat bedrijfjes even langs kwamen in Québec om wat drank op te halen. Zo werd de drank een exportproduct en werd de basis gelegd voor bepaalde, nu nog steeds bekende, productnamen. Het gehele verdienmodel waarbij de overheid de drankwinsten opstrijkt, was op zich ook een exportproduct. Maar ... door die drooglegging en allerhande problemen die het teweegbracht, wordt er nog altijd door velen in geheel Noord-Amerika wat angstig tegen drank aangekeken.


Drinken blijft iets zondigs en iets verbodens houden, velen doen er nog altijd stiekem over. De drank moet in een bruine zak! En de accijnzen, ook die zijn nog altijd torenhoog.

19 mei, 2024
Stel je eens voor, de armoede in Canada Eén van de rijkste landen ter wereld en zoveel straatarme mensen.
18 mei, 2024
Ook als migrant in Canada kun je in de bak komen Je kunt je maar beter gewoon aan de regels houden!
17 mei, 2024
Alle gedelegeerden kwamen per auto Ik was de enige die "gewoon" met het OV aankwam.
16 mei, 2024
Telkens weer pardon en sorry zeggen, zo beleefd? Of is het gewoon een andere manier van niks zeggen ...
15 mei, 2024
Canada's rijke politici worden almaar rijker  Het loont beslist om in dit land politicus te worden.
14 mei, 2024
Een betaling per cheque, het komt nog vaak voor  Het 19e-eeuwse betalingsmiddel bestaat hier nog altijd!
door duda-wsm 13 mei, 2024
Al die bosbranden, is daar nou niks tegen te doen? De klimaatsverandering slaat genadeloos toe in Canada.
12 mei, 2024
Je kunt er wonen: in de "Baby Neighbourhood" Maar dan krijg je wel met dit rare probleem te maken.
11 mei, 2024
Je wordt bij Canadezen thuis uitgenodigd  En als je mag mee-eten, dan kun je dit meemaken!
10 mei, 2024
Het leven op straat is bepaald geen lolletje  In Hamilton (ON) heeft men het eens precies uitgerekend.
Meer posts
Share by: