Eigenlijk bestaat er geen huursubsidie in Canada;


Maar de stad Windsor (Ontario) wilde toch eens wat proberen.

Het beginsel van huursubsidie past eigenlijk niet in het Canadese denken. Je moet maar iets huren dat in je budget past en als dat niet lukt? Nou, dat is dan eigen schuld, dikke bult.


Die simplistische gedachte wordt natuurlijk ook gedragen door het feit dat het uitkeren van huursubsidie geld kost. Vrijwel elk overheidsniveau in Canada (en natuurlijk niet alleen in Canada) heeft een chronisch tekort aan financiën. Om dan vooral geen huursubsidies aan te bieden is haast logisch.


En toch kijkt men daar in de stad Windsor (Ontario) iets anders tegenaan. Sociale werkers hadden vastgesteld dat er vrij veel persoonlijk leed wordt veroorzaakt doordat mensen de huur niet kunnen betalen en financieel vastlopen. Wat er dan volgt aan procedures en uitzetting is onaangenaam voor iedereen. Voor de betrokken huurder en voor de huisbaas maar ook voor de samenleving die ineens met daklozen en openbare armoede te maken krijgt. Men wilde het eens anders aanpakken.


Zo kwam men op het lumineuze idee om een soort huursubsidie beschikbaar te stellen voor mensen die het echt het meest nodig hebben. Wie bijvoorbeeld een flat wil huren maar de waarborgsom niet bijmekaar gescharreld kan krijgen, die zou hulp kunnen krijgen. Maar ook mensen die door omstandigheden moeite hebben met het betalen van de huurpenningen, die kunnen bij deze dienst terecht.


De huursubsidie moet echter nooit structureel gezien worden. Als de huur te hoog is, dan kun je bijvoorbeeld niet jarenlang op subsidie rekenen. Men hanteert een twee-jaars regel. Het probleem moet dan opgelost zijn - bijvoorbeeld door goedkoper te gaan wonen.


Aanvankelijk werd dit systeem door vrij weinig mensen gebruikt, wellicht omdat men er niet veel schijnwerpers op wilde zetten. In het eerste jaar (2020) bediende men zo een handjevol cliënten, in 2023 waren het er al 850 die gemiddeld $2.000 ontvingen. Dit jaar verwacht men in totaal $2,3 miljoen uit te geven aan deze subsidies.


Tegenstanders staan, uiteraard, op de achterste poten. Mensen moeten maar leren voor zichzelf te zorgen, zo hoor je dan. Volgend jaar wordt het zo nog erger, weet men al. En inderdaad, met de woningkrapte en het chronische gebrek aan goedkopere woningen, vreest men al dat de $4 Miljoen snel overschreden zal worden.


Maar het stadsbestuur weet beter. Een opvangplek voor een dakloos persoon is ook niet gratis. Daar moet je, zo deelt men desgevraagd mede, liefst $23.000 per plek voor uittrekken. Zo zou het inderdaad een stuk voordeliger zijn huursubsidies te betalen. Dan houden de mensen ook, min of meer, hun eigenwaarde.




26 juli 2025
Hoe zit het met Canada's rijkdom? Klopt het dat die iets aan het teruglopen is?
25 juli 2025
Dit ga je beslist meemaken: Dat je hoort: dit lust ik gewoon niet.
24 juli 2025
De Canadese definitie van vriend en vijand; Die ligt zonder meer anders dan je eerst dacht.
23 juli 2025
Toch een zandmijn op komst; De onderhandelingen duren voort.
22 juli 2025
Waarom toch zendmasten vernietigen? Daar zijn twee redenen voor te bedenken, beide slecht.
21 juli 2025
De noodsituatie afgekondigd; Wat betekent dat eigenlijk en wat gebeurt er dan?
20 juli 2025
Canada: een olieproducerend land; Maar daar zitten wel consequenties aan vast ...
19 juli 2025
De vraag is: wie betaalt er voor de verpakking. Toch niet echt iets om je over op te winden, of toch?
18 juli 2025
Het probleem: erg veel te dikke Canadezen; Een oplossing is zo één twee drie niet gevonden.
17 juli 2025
Soms moet er echt aan de weg gewerkt worden; Dat verloopt in Canada opmerkelijk anders.
Meer posts