Wat gaat Canada doet aan het afvalprobleem?


Geen oplossing: telkens meet afvalstortplaatsen.

Canada produceert, net als elk modern land, gigantisch veel afval. Vrijwel al het vuil wordt gewoon gestort en dan ingegraven ofschoon dat natuurlijk geen oplossing is.


Omdat Canada ruim voldoende land heeft, lijkt het op zich niets te geven daar flink wat van te verspillen door het als vuilopslagplaats te gebruiken. Toch beginnen de inzichten daarover zich nu langzaam te ontwikkelen. Laten we, in feite, niet een gigantische bende achter voor de volgende generatie? Zullen die niet de boel moeten opknappen en saneren?


Inmiddels blijkt dat de afvalbom af en toe ook op onszelf kan terugslaan. Enkele stortplaatsen zijn al gaan lekken zodat er kwalijke materialen het grondwater in zijn gesijpeld. De drinkwatervoorziening en de bronnen voor de irrigatie van de landerijen komen daardoor in onmiddellijk gevaar. Het is al op verschillende plaatsen in Canada noodzakelijk gebleken de afstortvelden op te graven. Dat kost een vermogen en het verplaatst het probleem eigenlijk. Want wat doet men dan hier? Men stort het honderd kilometer verderop opnieuw. Niet te filmen, eigenlijk, in deze milieubewuste tijden.


Hergebruik en gesorteerde vuilverwerking doen het niet best in Canada. Veel mensen douwen nog altijd al hun vuil in de gewone afvalzak. Zo zijn ze het gewend en ze vinden het belachelijk om daar wat aan te veranderen. Velen doen weer wel mee aan de gescheiden inzameling. Helaas wordt er echter weinig mee gedaan. De droeve waarheid is dat bijvoorbeeld veel plastics, ofschoon gescheiden ingezameld, toch weer gebundeld en wel op de stort terechtkomen.


Inmiddels heeft een Noors bedrijf zich gemeld om het afval te verwerken en te verbranden. Hier en daar doet men dat al wel in Canada, maar het gaat vaak om kleinere primitieve proefprojecten waar nog altijd weinig mee wordt gedaan. De Noren beloven het beter te doen. Om te beginnen zorgt men dat het afval wordt verwerkt, er komt energie vrij die gebruikt kan worden en men koppelt er een kooldioxide opslagsysteem aan vast. Al met al is het een methode die al decennialang in veel moderne landen wordt gebruikt. Zou dat aanslaan in Canada - een land met zo veel ruimte en bovendien met zo veel goedkope energie?


Voorlopig pakt men het aan met wervende teksten: "There is significant potential to grow Canada's waste-to-energy market with innovations and partnerships that are starting right here".  Dit zal een hele omslag wezen voor Canada. Is het land daar rijp voor of sukkelen we liever verder op de alom bekende manier?


21 januari 2025
Wil het wel lukken met de E-auto's? Nee, niet echt. De verkoop stagneert, ook in Canada.
20 januari 2025
Wonen in een hutje, gebouwd in China; De woningnood wordt wel erg bizar aangepakt in Canada.
19 januari 2025
Waar is het nou eigenlijk veiliger? Hoe ervaren immigranten de relatieve veiligheid?
18 januari 2025
Wabush, da's echt een heftig stukje Canada; Afgelegen, bedrijvig, koud, vriendelijk - en opmerkelijk.
17 januari 2025
Hoe kijken we tegen patriottisme aan?  Is het een goede zaak of moet het misschien wat minder?
Canada reisbureau
16 januari 2025
Nut en onnut van een reisbureau; Opmerkelijk - ze zijn weer aan het terugkomen.
15 januari 2025
Buitenkans - emigreren naar Saskatchewan? Deze opmerkelijke prairieprovincie verwelkomt immigranten.
14 januari 2025
Wat bedoelt men met "equalization"?  Het gaat om geld en de verdeling ervan over het land.
13 januari 2025
Immigrant ontmoet andere immigranten; Er zijn dan ook miljoenen in Canada.
12 januari 2025
Gewoon een flatje huren, ergens in Canada; Hoe makkelijk of juist moeilijk is dat eigenlijk?
Meer posts
Share by: