Misschien is het de gewoonste zaak van de wereld dat winkels er mee ophouden of dat er nieuwe worden geopend – maar als de gigantische “Hudson’s Bay” dicht gaat, dan is dat toch nieuws.
We hebben het over de grootste Canadese keten van warenhuizen en ook de oudste. Al bijna vierhonderd jaar bestaat de naam al en handelt het bedrijf in producten voor consumenten. Iedereen in Canada kent “Hudson’s Bay” en je mag ook wel aannemen dat vrijwel iedereen er is geweest en er dingen heeft gekocht. En nu zou die gehele keten wel eens dicht kunnen gaan.
Er is een liquidatieplan opgesteld en de komende drie maanden zou er daaraan gevolg gegeven moeten worden. Daarbij staan 9.000 banen op de tocht. Binnen het bedrijf denken velen echter dat er toch nog een reddingsoperatie zal slagen, mogelijk om in een wat afgeslankte vorm verder te kunnen gaan.
De laatste tijd zijn er wat dingen financieel helemaal verkeerd gegaan. Dat had te maken met het uitgesteld betalen van bepaalde rekeningen en dan vooral van leveranciers, gebouweneigenaars en andere dienstverleners. De zaak liep hier en daar zelfs zover op dat er deurwaarders aan te pas kwamen die winkels blokkeerden en met een vooruitverkoop op de proppen kwamen.
Inmiddels praat het bedrijf met verschillende mogelijke financiers terwijl de rechtbanken erop proberen toe te zien dat ieders belangen behartigd worden. Het eindresultaat kan nog alle kanten opgaan, van een bijna volledig herstel tot een volledige ineenstorting – en alles er tussenin.
Een grote “Hudson’s Bay” winkel is er in haast elke Canadese stad, vaak in een winkelcentrum. Gewoonlijk is de “Hudson’s Bay” winkel daar de grootste kleinhandelaar – een begrip dat bekend is onder de aanduiding “anchor store”. Zou zo’n voorname trekpleister dichtgaan in zo’n groot winkelcentrum, dan kan het gehele complex er sombertjes bij komen staan. Ineens zijn er dan dichtgeplakte vensters en halflege parkeerterreinen.
De kettingreactie kan aanzienlijk zijn. Andere winkels in dat soort winkelcentra lijden eronder want een boel klanten blijven helemaal weg – die gaan dan liever naar een heel ander winkelcentrum waar ze wel alles onder één dak kunnen doen. Als “Hudson’s Bay” zomaar vertrekt, dan laat dat een enorm gat achter in een winkelgebied.
Analisten zeggen al een tijdje dat het gehele concept van een groot warenhuis wat achterhaald begint te geraken. Dat klopt ook wel een beetje want de winkel komen ietsje stoffig over. Men heeft er moeite mee om boeiend te blijven voor het jongere kooppubliek. Er komt natuurlijk ook bij dat die grote ouderwetse warenhuisketens een beetje voorbijgestreefd worden door de Internetwinkels.
De COVID-periode heeft ook bepaald niet geholpen, zo laat men weten. Het koopgedrag van de klanten veranderde toen en nog steeds is de winkelomzet een stuk geringer dat deze was in het pre-Corona tijdperk.
Hoe dan ook, we zullen hopen dat “Hudson’s Bay” een manier vindt om de toekomst aan te kunnen. En wat je zeker nu kunt doen, dat is om nog snel bij zo’n winkel langs te gaan. Nog altijd is dat een hele ervaring.
Deze website is gedomicilieerd in Nederland en de voertaal is Nederlands. Op deze website wordt geen kunstmatige intelligentie getoond en alle artikelen en teksten zijn samengesteld door mensen.
info@vluchtelinguitcanada.nl
This is a Dutch website; the host language is Dutch. For your convenience, a translation service can be toggled on this page. However, to extract a more precise translation, you would need to retain a certified translator. By general approximation, the automatically provided translation would usually be fairly correct. Of course, you can always contact us for assistance.