Canada, als internationale grootproducent van drugs;
De import neemt af, de export neemt toe.

De Canadese douane had er ooit de handen aan vol om buitenlandse drugs tegen te houden bij binnenkomst in het land. De tijden zijn veranderd.
Inmiddels produceert Canada meer drugs dan het consumeert en daarmee ligt de weg open voor de tegengestelde goederenstroom. De drugs worden meer geëxporteerd dan geïmporteerd. En voor de goede orde: als we drugs zeggen, dan bedoelen we de verboden drugs. Niet dus wiet want dat is immers volledig toegestaan in Canada.
De media staan er vol van hoeveel Canadezen er elk jaar sterven door een overdosis fentanyl. Er zijn natuurlijk ook zat andere producten die niet echt gezond voor je zijn, maar het gevaar van fentanyl schijnt te zijn dat het in vrij kleine hoeveelheden al plotseling dodelijk kan wezen.
Tegenwoordig wordt fentanyl ook versneden in andere populaire drugsproducten als heroïne. Daardoor denkt men wellicht de werking van de heroïne te versterken. Maar wat ook meespeelt is dat fentanyl goedkoop is geworden en makkelijker te krijgen dan heroïne, dat immers geïmporteerd moet worden.
De makers van de fentanyl zijn moeilijk te vangen. Nu het aan de grens niet meer kan om het product te onderscheppen, moet men andere opsporingsmethoden gaan toepassen. De politie wil misschien wel maar lijkt niet te kunnen doordringen in dit wereldje.
Intussen zitten de laboranten van de drugsfabrikanten ook niet stil. Die komen telkens met nieuwe variaties die weer sterker zijn of anders werken. Het rare van het verhaal is toch dat er telkens mensen zijn die hun nek wel willen uitsteken om deze kwalijke producten uit te proberen.
Wie eraan verslaafd raakt, en dat schijnt zeer gemakkelijk te kunnen passeren, kan snel een statistisch geval worden. De provincie BC meldt dat er in de eerste helft van dit jaar zeker 1150 doden door een overdosis - velen daarvan door fentanyl.
Men probeert nu de ingrediënten op te sporen die gebruikt kunnen worden voor deze verdovende middelen. Daarbij geraakt men telkens op dood spoor omdat de handelaren ook niet dom zijn. Die verhullen waar het product eigenlijk is gebleven.
De douane is er intussen niet echt in geïnteresseerd om de export van de drugs op te sporen. Dat is toch een kwestie voor het land van bestemming, zo oordeelt men. En zo floreert de handel.