Geestelijke gezondheid, een taboe?


Stel je niet zo aan, je bent toch gewoon gezond?

Links en rechts van mij storten mensen in elkaar van de werkstress en de zogenaamde "burnout". Hoe zit dat eigenlijk hier met de geestelijke gezondheid?


Ik werk gewoon op een kantoor en ik ben meer van het type: rustig aan. Maar om me heen zie ik allemaal mensen rennen om promotie te maken en die zich bezig houden met het zogenaamde "brownnosing". Oftewel het continu aanslijmen bij een baas teneinde gunsten te verkrijgen. De term "brownnosing"  is eigenlijk erg leuk en meteen ook ontzettend smerig. Denk er maar eens over na. Of zoek het even op, ha ha.


Maar ziek worden er velen en die gaan dan een tijdje op verlof. Na verloop van tijd komen sommigen weer terug maar een boel niet. Die krijgen een aantal maanden werkloosheidsgeld en dan? Tja, je zoekt het maar uit. Misschien kun je nog een baantje ergens krijgen om benzine te pompen?


Ook op scholen gaat het er zo aan toe. Presteren, presteren ... en als dat niet meer lukt dan hoepel je maar weer snel op. Zoek maar een baantje ergens in een winkel. De hele samenleving is er hier op ingesteld: je gaat voort of je ligt eruit.


Dat levert veel psychische problemen op. Hoe gaan we daarmee om? Och, over het algemeen liever niet, is het beleefde antwoord. Je moet, ook dat, maar zelf uitzoeken. Geestelijke gezondheid wordt gezien als een flauwekulprobleem. Je moet zelf je schouders er maar onder zetten en als dat niet lukt, ja da's pech. Van de overheid, zo weet elke Canadees, kun je gezondheidszorg verwachten. Die kost niets maar helaas ... de geestelijke gezondheidszorg zit er in principe niet bij in. Vrijwel alle psychiatrische ziekenhuizen zijn dichtgegaan. Hier, neem maar een pilletje. Je kunt wel zelf ergens betaalde hulp zoeken, pech dus als je net geen poet hebt.


Maar de gulle overheid komt te hulp met een plan om toch bij te staan. Helaas zijn de wachttijden voor dit soort hulp heel erg lang. Zeg maar twee jaar. Da's ook logisch want het is niet echt een zichtbaar probleem. Een gebroken poot, die kun je zien. Iemand met geestelijke problemen, die moet zich maar niet zo aanstellen. Die mentaliteit van vijftig jaar geleden, die zit er nog diep in.



In Canada dien je bij de gelukkigen te behoren en dat moet je ook continu uitstralen. Ben je dat niet, dan val je buiten de boot. Je hoort er niet bij. Beleefd blijven we wel, tot het eind. How are you doing. Have a nice day.


19 mei, 2024
Stel je eens voor, de armoede in Canada Eén van de rijkste landen ter wereld en zoveel straatarme mensen.
18 mei, 2024
Ook als migrant in Canada kun je in de bak komen Je kunt je maar beter gewoon aan de regels houden!
17 mei, 2024
Alle gedelegeerden kwamen per auto Ik was de enige die "gewoon" met het OV aankwam.
16 mei, 2024
Telkens weer pardon en sorry zeggen, zo beleefd? Of is het gewoon een andere manier van niks zeggen ...
15 mei, 2024
Canada's rijke politici worden almaar rijker  Het loont beslist om in dit land politicus te worden.
14 mei, 2024
Een betaling per cheque, het komt nog vaak voor  Het 19e-eeuwse betalingsmiddel bestaat hier nog altijd!
door duda-wsm 13 mei, 2024
Al die bosbranden, is daar nou niks tegen te doen? De klimaatsverandering slaat genadeloos toe in Canada.
12 mei, 2024
Je kunt er wonen: in de "Baby Neighbourhood" Maar dan krijg je wel met dit rare probleem te maken.
11 mei, 2024
Je wordt bij Canadezen thuis uitgenodigd  En als je mag mee-eten, dan kun je dit meemaken!
10 mei, 2024
Het leven op straat is bepaald geen lolletje  In Hamilton (ON) heeft men het eens precies uitgerekend.
Meer posts
Share by: