Geduvel met het metrieke stelsel


Sommigen kunnen de voetjes, duimpjes en ellen niet vergeten

Het lijkt erop dat je ze weer meer en meer tegenkomt - Canadezen die zich enorm blijven afzetten tegen het metrieke stelsel van meters, liters en graden Celsius.


Al sinds 1970 volgt Canada heel officieel het metriek systeem. Alles is omgezet naar internationale maatvoeringen en het oude systeem is afgeschaft. dat van die heerlijk ouderwetse voetjes en kubieke duimpjes, ellen en zelfs graden Fahrenheit, het is allemaal voorbij. Of misschien toch niet?


Laatst sprak ik met een oudere heer die losjes vertelde dat hij 15 mijlen ver weg woont. Moest ik zelf even rekenen. Ik prevelde terug ... oh dus ongeveer 25 kilometer. Nou dat was tegen het zere been. Heel erg zelfs, zo bleek. Hij verbeterde me bars: no that's exactly 15 MILES. Met overdreven klemtoon op miles.


Niet alleen dacht deze oudere kennelijk nog in stokoude maatvoering. Hij was duidelijk ook een fel tegenstander van al die nieuwe fratsen. Die waren ons nu al ruim vijftig jaar geleden zomaar opgedrongen door die vreselijke liberalen. Hij raakte er zelfs opgewonden over en liep rood aan. Hoe zit dat nu?


Ja, het wetboek is er duidelijk over. Het oude Britse systeem bestaat hier officieel niet eens meer. Een pond? Nee. Een ounce? Nee. En toch wordt er, zo stel ik althans vast, weer telkens meer geadverteerd in ponden. Ja logisch, je lijkt dan goedkoper dan wanneer je de waren per kilo aanbiedt. De concurrent doet het, dus je moet wel meedoen. Auto kopen, en hoe zuinig die is? Dat gaat in MPG; ja heus in oude mijlen per galloen dus.

 

Het heeft vast allemaal te maken met het almachtige buurland. Immers, dáár is het metriek systeem alleen voor wetenschappelijk gebruik. Op straat gaat iedereen gewoon door met de super oude maten. Canadezen worden daardoor beïnvloed, zonder meer. Velen kijken misschien ook een beetje op tegen dat machtige land, het conservatisme en het isolationisme. Zoals die Amerikanen het doen, zo moesten wij het ook maar doen.


Beetje dom vind ik het allemaal, dat wel. Intussen ben ik vloeiend in beide systemen maar ik vind het wel erg achterlijk. Eigenlijk de gehele wereld is al omgeschakeld, zelfs Ierland, Nieuw Zeeland en Australië, om maar wat oubollige landen te noemen. Maar hier blijven ze aarzelen ...


21 januari 2025
Wil het wel lukken met de E-auto's? Nee, niet echt. De verkoop stagneert, ook in Canada.
20 januari 2025
Wonen in een hutje, gebouwd in China; De woningnood wordt wel erg bizar aangepakt in Canada.
19 januari 2025
Waar is het nou eigenlijk veiliger? Hoe ervaren immigranten de relatieve veiligheid?
18 januari 2025
Wabush, da's echt een heftig stukje Canada; Afgelegen, bedrijvig, koud, vriendelijk - en opmerkelijk.
17 januari 2025
Hoe kijken we tegen patriottisme aan?  Is het een goede zaak of moet het misschien wat minder?
Canada reisbureau
16 januari 2025
Nut en onnut van een reisbureau; Opmerkelijk - ze zijn weer aan het terugkomen.
15 januari 2025
Buitenkans - emigreren naar Saskatchewan? Deze opmerkelijke prairieprovincie verwelkomt immigranten.
14 januari 2025
Wat bedoelt men met "equalization"?  Het gaat om geld en de verdeling ervan over het land.
13 januari 2025
Immigrant ontmoet andere immigranten; Er zijn dan ook miljoenen in Canada.
12 januari 2025
Gewoon een flatje huren, ergens in Canada; Hoe makkelijk of juist moeilijk is dat eigenlijk?
Meer posts
Share by: