Wat gebeurt er als je de huur niet betaalt? Nogal eenvoudig, dan word je eruit gezet en krijg je een navordering voor de niet-betaalde huur. Maar hoe zit dat in de praktijk?
In Canada zijn er heel veel kleine huisbazen. Dat zijn mensen die één, twee of slechts enkele woningen in eigendom hebben en deze zelf aan de man brengen. Dit zijn dus geen institutionele beleggers, pensioenfondsen of overheidsinstanties - nee dit zijn privé-investeerders. Velen weten de weg niet zo goed in de huurwetgeving en worden soms door een kwaadwillende huurder beetgenomen.
Het ligt er een beetje aan in welke provincie het verhuurde goed is gelegen. In de meeste provincies heeft de huurder kort de tijd om alsnog te betalen en dan kan de verhuurder ("landlord") een vertrekbevel geven. Dan moet de huurder binnen enkele dagen of wegen opgekrast zijn en, uiteraard, ook nog de achterstallige huur voldoen. Plus eventuele huurschade.
Als de huurder het vertrekbevel negeert, dan begint de soesa pas echt. Dan moet de verhuurder een instantie opzoeken die daarbij kan helpen. Laten we het voorbeeld nemen van de provincie Ontario. Het tribunaal dat hierover gaat, loopt maanden achter, op sommige plekken zelfs meer dan een jaar. In de tussentijd zou de huurder gewoon kunnen blijven zitten en inderdaad ook blijven verzuimen om de huur af te dragen. Dat loopt zo al snel aanzienlijk in de papieren.
Voor een kleine huisbaas kan dit enorme problemen opleveren. Wat misschien ingeschat was als een manier om er wat geld bij te verdienen, wordt zo een zware verliespost. Dat komt omdat een eventuele hypothecaire lening natuurlijk nog wel afbetaald moet worden en alle andere onkosten, die ook niet mals zijn, lopen ook door. Denk alleen al aan de OZB, maar ook aan onderhoud en andere gangbare kosten. Sommige huisbazen krijgen de stroomrekening, ook dat kan flink oplopen.
Maar, je zult denken, die huisbaas krijgt ooit zijn geld wel en die kwaaie huurder, die hoepelt ooit wel op, eventueel met een deurwaardersexploot. Ooit, ooit, ooit zal het dan toch goedkomen? Ja, soms wel, maar soms ook niet. Als de huurder, bijvoorbeeld, met de noorderzon verdwijnt, dan kan de verhuurder wellicht fluiten naar de centen. Canada is een groot land en er is geen burgerlijke stand. Moeilijk is het dan niet om in het niets op te lossen.
Zo hebben huurders hun problemen (grote tekorten en hoge prijzen) maar ook verhuurders. Die kunnen probleemhuurders krijgen en dat lijkt tegenwoordig telkens vaker voor te komen.
Deze website is gedomicilieerd in Nederland en de voertaal is Nederlands. Op deze website wordt geen kunstmatige intelligentie getoond en alle artikelen en teksten zijn samengesteld door mensen.
info@vluchtelinguitcanada.nl
This is a Dutch website; the host language is Dutch. For your convenience, a translation service can be toggled on this page. However, to extract a more precise translation, you would need to retain a certified translator. By general approximation, the automatically provided translation would usually be fairly correct. Of course, you can always contact us for assistance.