Bakken in Canada, dat is helemaal anders


Je recepten  kloppen niet meer en ze lusten andere dingen.

Als nieuwe immigrant had ik mijn bakreceptenboeken gewoon meegenomen. Dat liep fantastisch in Nederland; daar zou ik hier ook wel vrienden mee maken.


Dit liep echter een beetje anders. Om te beginnen klopten de recepten helemaal niet meer. In Canada is het immers nog altijd hoogst ongebruikelijk om recepten in grammen uit te drukken, in plaats daarvan gebruikt men liever nog volumematen. Daartoe hanteert men dan vage omschrijvingen uit het Brits Koloniale tijdperk. Kopjes, theelepeltjes en eetlepels bijvoorbeeld. Hoe ik moest vertalen wat een "kopje" met bloem was in grammen, daar ben ik nog steeds niet achter. Nog bonter maken ze het met boter. Kun jij een "kopje" met boter afmeten? Ik niet.


Gelukkig had ik wel mijn eigen weegschaal meegenomen en maatbekers, dus ik kon me redelijk behelpen. Maar toch liepen de dingen anders. Bloem is al een goed voorbeeld. Die is hier niet hetzelfde en er zijn verschillende soorten van die verder niet te vertalen zijn. Uiteindelijk ben ik dan ook de "all purpose"  bloem gaan gebruiken, waarvan je dan soms iets extra nodig hebt of juist ietsje minder. Het ligt er maar net aan. Bepaalde producten zijn hier niet te krijgen, zoals bijvoorbeeld zakjes met vanillesuiker. Ook met gistproducten werd het al snel vaag. Vooral wat kwark en roomproducten aangaat, zijn de dingen hier anders. En Griekse yoghurt zonder vet, ik keek er van op.


Vervolgens kom je dan bij de oven terecht. Die zijn hier gigantisch dus wat dat betreft zit je als hobbybakker gewoon goed. Ik kan er mijn schalen allemaal tegelijk in doen in plaats van telkens slechts eentje. Dat schiet op. Maar ... de oven draait op temperaturen in Fahrenheit, ook weer zo'n negentiende-eeuws overblijfsel. Nu moet je aan iedere nieuwe oven even wennen, maar dit viel wel heel erg op. Met de "conversion chart"  aan de muur, is ook dit uiteindelijk redelijk gelukt.


Maar nu komt het. Als ik dan mijn ingewikkelde bakproducten serveer aan collega's of vrienden, dan eet men die wel maar het is niet zo gretig als ik gewend was. Wat scheelt er aan? Twee dingen, zo bleek uiteindelijk. Ten eerste eten Canadezen graag extra zoete lekkernijen en ten tweede houden ze niet zo van knapperige producten, het moet liever ietsje zachter zijn.


De oplossing voor al mijn ingewikkelde omstandigheden was gewoon om weer van voren af aan te beginnen. De Europese recepten blijven op de plank. In plaats daarvan heb ik Canadese kookboeken aangeschaft en ook maatbekers in de hier gangbare eenheden. Zelfs de temperaturen worden in graden Fahrenheit aangegeven.

19 mei, 2024
Stel je eens voor, de armoede in Canada Eén van de rijkste landen ter wereld en zoveel straatarme mensen.
18 mei, 2024
Ook als migrant in Canada kun je in de bak komen Je kunt je maar beter gewoon aan de regels houden!
17 mei, 2024
Alle gedelegeerden kwamen per auto Ik was de enige die "gewoon" met het OV aankwam.
16 mei, 2024
Telkens weer pardon en sorry zeggen, zo beleefd? Of is het gewoon een andere manier van niks zeggen ...
15 mei, 2024
Canada's rijke politici worden almaar rijker  Het loont beslist om in dit land politicus te worden.
14 mei, 2024
Een betaling per cheque, het komt nog vaak voor  Het 19e-eeuwse betalingsmiddel bestaat hier nog altijd!
door duda-wsm 13 mei, 2024
Al die bosbranden, is daar nou niks tegen te doen? De klimaatsverandering slaat genadeloos toe in Canada.
12 mei, 2024
Je kunt er wonen: in de "Baby Neighbourhood" Maar dan krijg je wel met dit rare probleem te maken.
11 mei, 2024
Je wordt bij Canadezen thuis uitgenodigd  En als je mag mee-eten, dan kun je dit meemaken!
10 mei, 2024
Het leven op straat is bepaald geen lolletje  In Hamilton (ON) heeft men het eens precies uitgerekend.
Meer posts
Share by: