Je denkt er misschien niet één twee drie aan als je vol energie naar Canada verhuist, maar de kans is aanzienlijk dat je in Canada ooit oud zult worden. Hoe dien je je erop voor te bereiden?
Ook in Canada hamert de federale regering er al jaren op dat mensen zich financieel moeten voorbereiden op de oude dag en dat kun je alleen maar doen gedurende je werkzame jaren. Van de staat krijg je dan wel een tweetal pensioen-achtige vergoedingen maar om daarvan te moeten leven is geen vetpot. De hoogte van die vergoedingen hangt om te beginnen van verschillende dingen af. Hoe lang je in Canada hebt gewoond bijvoorbeeld. Of van hoeveel je hebt bijgedragen aan de pensioenpot. Maar zelfs als je dat gemaximaliseerd hebt, dan is het nog niet echt veel.
Je moet er dus wat bijregelen. Om te beginnen is het verstandig een eigen huis te hebben en de hypotheek afgelost te hebben op je pensioengerechtigde leeftijd. Dan hoef je ook geen huur (of hypotheek) meer te betalen. Toch zijn er nogal wat Canadezen die ook op wat latere leeftijd nog flinke hypotheekbetalingen hebben. Dat geeft verder niks als er maar voldoende andere inkomsten zijn.
Waar je inkomsten voor de oude dag verder vandaan kunnen komen is heel divers. Velen hebben een eenvoudig spaarplan dat via een belastingconstructie aanzienlijk kan uitkeren op latere leeftijd. Anderen hebben een extra pensioenvoorziening van de werkgever. Ook zijn allerhande investeringsconstructies denkbaar, waarbij ook heel erg eenvoudige. Veel Canadezen kopen bijvoorbeeld een aantal huurwoningen om daaruit een vrij stabiel inkomen te trekken. Er zijn ook nogal wat Canadezen die, gepensioneerd en al, blijven werken. Al met al kun je als oudere in Canada wel wat bij elkaar sprokkelen - maar rijk, dat zul je er niet van worden.
Voor wie eerder in een ander land heeft gewoond is er vaak een beperkte voorziening beschikbaar uit die periode. Canadese Nederlanders zijn dan ook veelgeziene klanten bij de SVB. Het bedrag waar je recht op hebt kan zelfs in Canada worden uitbetaald. Handig!
De bedoeling is wel dat je ook zelf een stuk verantwoordelijkheid neemt en voor je eigen oude dag zorgt. Dat geldt in Canada nog meer dan in de meeste andere landen.
Deze website is gedomicilieerd in Nederland en de voertaal is Nederlands. Op deze website wordt geen kunstmatige intelligentie getoond en alle artikelen en teksten zijn samengesteld door mensen.
info@vluchtelinguitcanada.nl
This is a Dutch website; the host language is Dutch. For your convenience, a translation service can be toggled on this page. However, to extract a more precise translation, you would need to retain a certified translator. By general approximation, the automatically provided translation would usually be fairly correct. Of course, you can always contact us for assistance.