Wat Canadezen doen als ze op vakantie gaan;
In vakantieland Canada, wat zijn eigenlijk de plannen?

Er zijn honderden, nee duizenden prachtige vakantiebestemmingen in Canada - het zal toch niet moeilijk zijn een bestemming uit te kiezen om eens heerlijk te gaan ontspannen.
Dat zou je althans denken. En toch blijven heel veel Canadezen gewoon thuis gedurende hun zomervakantiedagen. Daar is zelfs een woord voor: "staycation"; voor velen is dat de normaalste zaak van de wereld.
Er zijn wat logische redenen voor dat men thuisblijft. Om te beginnen krijgen veel Canadezen maar heel weinig vakantie. Twee weken per jaar is niet ongebruikelijk; pas als men bepaalde rechten begint op te bouwen bij een instelling, kan dat wat meer worden. Drie weken, bijvoorbeeld. Meer dan drie weken is echt een uitzonderingsgeval.
Men kent in Canada ook het gebruik om aan werknemers een vastgesteld aantal ziektedagen per jaar te geven, ongeacht of men die nu nodig heeft of niet. Sommigen krijgen slechts vijf ziektedagen per jaar om op te souperen. En als die "op" zijn en je bent nog ziek, dan kun je onbetaald verlof nemen of maar vast je vakantiedagen opgebruiken.
Een andere goede reden om thuis te blijven is dat men geen geld heeft om op stap te gaan. Veel Canadezen leven al aan de grens van hun financiële mogelijkheden en kunnen zich absoluut niet veroorloven een klap geld op tafel te leggen voor een reisje. Vergeet niet, de lonen zijn niet erg hoog in Canada, de kosten van levensonderhoud zijn wel hoog en de sociale druk om dingen te kopen en weelde te tonen, is gigantisch. Met andere woorden, er is grote kans dat het geld op zal wezen.
Nog weer een punt is dat de afstanden zo enorm groot zijn in Canada. Het kan een dag rijden zijn voordat het uitzicht zich gaat veranderen. De volgende stad is vaak ver weg. En een ander land (afgezien van de Verenigde Staten natuurlijk) is ver vliegen.
Hier en daar wordt er wel wat gekampeerd en in de hotels vind je soms dagjesmensen die blijven overnachten. Maar het gebruik om echt drie weken lang ergens naartoe te gaan, dat is in Canada veel minder in zwang.