Het goud wordt uit de drankwinkel gestolen;


Canada zoekt naar manieren hier wat aan te doen.

In Canada zijn de alcoholische dranken peperduur en toch vormen ze een begeerd product dat in brede kring een enorm aanzien heeft met flinke aantrekkingskracht.


Vooral in de drankwinkels (vaak beheerd door een overheidsdienst) wordt er dan ook veel drank gestolen. Dit is al jaren een probleem in bijna het gehele land maar vooral in de streken waar er meer alcoholisme heerst en waar de inkomens lager liggen.


Op sommige plaatsen is het ineens gebruikelijk geworden dat er een veiligheidsbeambte bij de toegangsdeur staat die de persoongegevens van de klanten inscant en opslaat. Zonder rijbewijs, paspoort of identiteitskaart kom je dus gewoon niet eens binnen. Dit geldt ook voor mensen die duidelijk de vereiste leeftijd hebben - letterlijk iedereen wordt op deze manier geregistreerd.


Opvallend is dat het diefstalprobleem met deze draconische methode goeddeels werd opgelost. Kennelijk weet een dief dat als je toch al geregistreerd bent, dat je al snel als verdachte in de kraag gevat kan worden.


Toch zijn er juridische problemen die er ineens naar voren kwamen. Dat bleek wel toen de provincie Ontario het ook ging proberen in bepaalde meer noordelijk gelegen markten. Binnen twee dagen werd de LCBO (Liquor Control Board of Ontario) teruggefloten door justitie.


De LCBO vindt het echter haar goed recht om zich op agressieve manier te wapenen tegen diefstal in de winkels. Met privacy van de klanten heeft men niets te maken. Gretig geeft LCBO aan dat ze liefst ruim $2,5 miljard bijdraagt aan de provinciale schatkist. Het betreft de winst van de drankverkoop.


Een heel ander probleem steekt de kop op voor LCBO. Binnenkort mag er ook drank verkocht worden in bepaalde supermarkten - en dat zal pas echt in de winst gaan hakken. Het overheidsbedrijf is druk zoekende naar manieren om de winstgevendheid te behouden.


Opmerkelijk is echter dat in de naburige provincie Manitoba de gang van zaken onveranderd blijft. Je wordt aan de ingangsdeur gecontroleerd en er komt geen drank in de supermarkten.

24 juli 2025
De Canadese definitie van vriend en vijand; Die ligt zonder meer anders dan je eerst dacht.
23 juli 2025
Toch een zandmijn op komst; De onderhandelingen duren voort.
22 juli 2025
Waarom toch zendmasten vernietigen? Daar zijn twee redenen voor te bedenken, beide slecht.
21 juli 2025
De noodsituatie afgekondigd; Wat betekent dat eigenlijk en wat gebeurt er dan?
20 juli 2025
Canada: een olieproducerend land; Maar daar zitten wel consequenties aan vast ...
19 juli 2025
De vraag is: wie betaalt er voor de verpakking. Toch niet echt iets om je over op te winden, of toch?
18 juli 2025
Het probleem: erg veel te dikke Canadezen; Een oplossing is zo één twee drie niet gevonden.
17 juli 2025
Soms moet er echt aan de weg gewerkt worden; Dat verloopt in Canada opmerkelijk anders.
16 juli 2025
Wat is dat eigenlijk in de VS? Die "ICE"? De verhalen die erover loskomen zijn niet mals.
15 juli 2025
Financiële problemen in Fauquier; Een oppervlakkig zeer grote gemeente in Ontario.
Meer posts