Je zult het nog meemaken: Fahrenheit


Sommige Canadezen gebruiken nog altijd "Fahrenheit" graden

Heel vaag herinner ik me nog dat ik op school moest leren hoe je de temperatuur Fahrenheit kunt omrekenen naar Celsius. Dat zou misschien handig wezen?



Vijftig jaar later dacht ik eerst dat het gewoon een staaltje van overdrijven is als (sommige) Canadezen menen dat het wel erg warm was met liefst vijfennegentig graden buiten. Of dat het kind een koorts had van wel honderd en drie graden. Canadezen overdrijven graag om hun punt duidelijk te maken, dus dit kon er dan ook nog wel bij. Maar echt ... vijfennegentig graden?


Nee, ze overdrijven niet echt. Ze gebruiken de ouderwetse schaal van Fahrenheit. Deze is ook in Canada zo'n vijftig jaar geleden afgeschaft maar niet geheel uit de harten verdwenen, zeker niet voor de wat ouderen. Toch zijn het niet alleen de ouderen die soms graag naar Fahrenheit teruggrijpen. Je zult ook jongeren horen die dat zeggen! Logisch: in het buurland worden ouderwetse maatvoeringen nog altijd graag gebruikt - ook in films en op TV. 


Canadezen laten zich graag indoctrineren door de dingen die Amerikaans zijn. Bovendien kijken veel Canadezen op tegen dat machtige land. Velen zijn jaloers op de manier van leven: the American Dream. Het is dan ook "stoer" om Amerikaanse maatvoeringen te gebruiken. Of meer algemeen: om Amerikaanse uitdrukkingen te bezigen en Amerikaanse gebruiken aan te halen, als dat zo uitkomt.


Opvallend is dat keukentemperaturen (oven, recepten) nog altijd in Fahrenheit worden aangegeven. Dat wordt er zelfs niet bijgezegd want iedereen weet wat er bedoeld wordt. Ook watertemperatuur (zwembad, kraanwater) wordt heel vaak nog in Fahrenheit aangegeven, wat erg onduidelijk kan zijn. Dat is allemaal niet verwonderlijk want de apparatuur wordt vooral voor de Amerikaanse markt gemaakt.


En toch wordt de weersverwachting in Canada bijna altijd in Celsius afgegeven. De verwarring blijft; zou het ooit beter worden? Om zoiets eenvoudigs ingewikkeld te maken is een wijze les in hoe het dus niet moet.


24 juli 2025
De Canadese definitie van vriend en vijand; Die ligt zonder meer anders dan je eerst dacht.
23 juli 2025
Toch een zandmijn op komst; De onderhandelingen duren voort.
22 juli 2025
Waarom toch zendmasten vernietigen? Daar zijn twee redenen voor te bedenken, beide slecht.
21 juli 2025
De noodsituatie afgekondigd; Wat betekent dat eigenlijk en wat gebeurt er dan?
20 juli 2025
Canada: een olieproducerend land; Maar daar zitten wel consequenties aan vast ...
19 juli 2025
De vraag is: wie betaalt er voor de verpakking. Toch niet echt iets om je over op te winden, of toch?
18 juli 2025
Het probleem: erg veel te dikke Canadezen; Een oplossing is zo één twee drie niet gevonden.
17 juli 2025
Soms moet er echt aan de weg gewerkt worden; Dat verloopt in Canada opmerkelijk anders.
16 juli 2025
Wat is dat eigenlijk in de VS? Die "ICE"? De verhalen die erover loskomen zijn niet mals.
15 juli 2025
Financiële problemen in Fauquier; Een oppervlakkig zeer grote gemeente in Ontario.
Meer posts