De Canadese warmtepomprevolutie;


Er worden zelfs enorme subsidies voor aangeboden.

In nogal wat Canadese huizen tref je ze tegenwoordig aan: de loshangende muurwarmtepomp. In de kamer bevindt zich dan een uitblaasdoos aan de muur. Niet fraai, wel effectief


Een warmtepomp draait op stroom en die is goedkoop in Canada. De overheid vindt het een goed idee dat mensen overschakelen op deze efficiënte manier van verwarmen en koelen. De subsidies die verstrekt worden om over te schakelen naar een warmtepomp zijn aanzienlijk. Het gaat om duizenden Dollars, zodat een eenvoudige installatie eigenlijk vaak helemaal betaald wordt. Voor grotere installaties kan het zelfs om tienduizenden Dollars subsidie gaan.


Wat probeert de overheid hier te bereiken? Men wil graag dat Canadezen minder gas en vooral stookolie gaan gebruiken. Door de huisverwarming (en koeling) over te schakelen op elektriciteit lukt dat aardig. Omdat de prijs van vooral stookolie, die nog steeds veel gebruikt wordt in Canada, enorm omhoog is gegaan, zijn veel huiseigenaren er wel voor te porren om over te schakelen op de warmtepomp.


Het blijkt dat een warmtepomp veel efficiënter met de energie omgaat dan een ouderwetse stookinstallatie. Zo bespaart men een aanzienlijke hoeveelheid geld die aan het huishoudbudget ten goede kan komen.


Een nadeel van een warmtepomp is dat deze bij extreem lage buitentemperaturen niet zo goed meer werkt. De effectiviteit loopt dan terug en bij temperaturen ver onder nul gaat het helemaal niet meer. Dan moet men, juist als het extra koud is, een bijverwarming gebruiken. Dat kan met een houtkachel, toch weer oliestook of met gas, indien het beschikbaar is. Elektrische bijverwarming met elektriciteit kan natuurlijk ook wel.


Er wordt wel gesproken van de warmtepomprevolutie in Canada. Twintig jaar geleden bestonden ze nog nauwelijks, tien jaar geleden begonnen ze in zwang te komen en tegenwoordig vind je er in heel veel huizen, ook in de nieuwbouw natuurlijk.


Het enige dat er nog aan schort is een betrouwbaar elektriciteitsnet. Zeker als de stroom telkens weer uitvalt, is het ook bijzonder nuttig om een soort bijverwarming te hebben.

24 juli 2025
De Canadese definitie van vriend en vijand; Die ligt zonder meer anders dan je eerst dacht.
23 juli 2025
Toch een zandmijn op komst; De onderhandelingen duren voort.
22 juli 2025
Waarom toch zendmasten vernietigen? Daar zijn twee redenen voor te bedenken, beide slecht.
21 juli 2025
De noodsituatie afgekondigd; Wat betekent dat eigenlijk en wat gebeurt er dan?
20 juli 2025
Canada: een olieproducerend land; Maar daar zitten wel consequenties aan vast ...
19 juli 2025
De vraag is: wie betaalt er voor de verpakking. Toch niet echt iets om je over op te winden, of toch?
18 juli 2025
Het probleem: erg veel te dikke Canadezen; Een oplossing is zo één twee drie niet gevonden.
17 juli 2025
Soms moet er echt aan de weg gewerkt worden; Dat verloopt in Canada opmerkelijk anders.
16 juli 2025
Wat is dat eigenlijk in de VS? Die "ICE"? De verhalen die erover loskomen zijn niet mals.
15 juli 2025
Financiële problemen in Fauquier; Een oppervlakkig zeer grote gemeente in Ontario.
Meer posts