Toch maar helemaal zelf je huis bouwen?



Er is een beetje zo'n trend waar te nemen in Canada.

Er heerst een groot tekort aan huizen in Canada, zowel op de huurmarkt als op de koopmarkt. Het heeft vooral te maken met de snelgroeiende bevolking; zeker gedurende de laatste jaren.



Een vrij logisch gevolg van een snel toenemende bevolking is dat je ook meer huizen nodig hebt. Daar schort het aan in Canada en zelfs telkens meer gedurende de laatste jaren. Het zijn vooral de bevolkingsgroepen die niet al te veel te besteden hebben, waar de schoen erg wringt. Ook Canada’s inheemse bevolking heeft veel last van het tekort aan betaalbare woningen.


Treffend is dan ook dat er nu juist vanuit deze laatste groep een bouwwijze wordt gepresenteerd die ook voor veel andere Canadezen een mogelijkheid schept. Men moet dan zijn eigen huis in elkaar zetten, maar wel met kant en klaar aangeleverde onderdelen. Wie een beetje handig is, wat tijd heeft en het ook nog leuk vindt om zoiets zelf aan te pakken, die zal dan een huis krijgen aan zo ongeveer de halve prijs. Het is de moeite waard, denken er velen. Ook van buiten de inheemse bevolkingsgroep kijkt men zeer belangstellend naar dit experiment.


Veel Canadezen deinzen er toch al niet van terug om zelf een flink deel van hun eigen bouwproject op zich te nemen. Dat is al heel lang zo. Je hoeft geen geschoold metselaar te zijn om te kunnen bouwen in Canada. Je moet wel van aanpakken houden en natuurlijk met gezond verstand de boel willen regelen. Er zijn veel bouwmarkten ook die daarop gericht zijn dus het kan echt, zoals al heel veel Canadezen bewezen hebben.


Dan is er de middengroep van mensen die misschien wel willen maar niet echt weten waarmee ze moeten beginnen of hoe ze moeten verdergaan. Daarvoor is een bouwpakkethuis beschikbaar, zoals nu wordt getoond in nogal wat noordelijke gemeenschappen in het land.


Tot nog toe woonden velen hier in semipermanente bouwsels die vaak al na 20 jaar ongeschikt zijn voor permanente bewoning. Zeker in de heftige winters zou een steviger manier van bouwen het echt beter doen. Dat wetende heeft men pakketten klaarstaan waarmee men echt aan de slag kan.


Er wordt veel met hout gewerkt want dat is ruim beschikbaar in Canada en voordelig. Om het klimaat te lijf te gaan worden de wandsecties voorzien van een beschermende laag aan de buitenkant. In de holle muren wordt een isoleringsproduct ingebracht, zoals spuitschuim. De binnenkant kan dan worden afgewerkt volgens de keuzes en vereisten van de eigenaars.


Afhankelijk van de vaardigheden van de zelfbouwer, roept men hulp in bij die bouwonderdelen die men zelf niet kan of mag uitvoeren. Het leggen van een fundering is misschien zo’n vakklus. Te denken valt ook aan de aanleg van elektra en de loodgietersklussen. Maar zelfs dan, als er daarvoor een relatief dure specialist wordt opgetrommeld, is het dankbaar dat het uiteindelijke bouwproduct met 50% besparing tot stand zal komen.


Deels zit ’m dat in het feit dat het vrij duur is om een bouwonderneming naar de meer afgelegen gebieden te halen. Logisch is het dan ook dat als je zelf een boel van dat werk gaat doen, dat de besparingen snel oplopen.


Elk huis dat zo tot stand komt is er één en alle kleine beetjes helpen. Wie weet is dit een methode om de woningnood in Canada eens flink bij de horens te pakken. Er is toch land zat, dus bouwen maar!

2 april 2025
Het doordraaien van groente en fruit; Het gebeurt in Canada opmerkelijk vaak.
1 april 2025
Heimwee in Canada - of waar dan ook; Een soms serieuze aandoening waarvoor oplossingen zijn.
31 maart 2025
Wat is precies emigreren? Kun je bijvoorbeeld naar een ander landsdeel emigreren?
30 maart 2025
Derderangsburger in Canada - hoe het zit; Waar kom je terecht als je de ladder beklimt?
29 maart 2025
Noem toch eens een Canadees automerk; Lukt niet? Hoe zit het dan met al die autofabrieken?
28 maart 2025
Je slag slaan in de "duty-free" winkel; Kan dat nog en loont het eigenlijk wel?
27 maart 2025
Canada's natuurlijke hulpbronnen; De weelde zou beter geëxploiteerd kunnen worden.
26 maart 2025
Bestaan er ook gemeentelijke invoerrechten? Nee, maar de gemeentes willen wel actie ondernemen.
24 maart 2025
De Canadese luchtmacht heroverweegt; Wil je nog wel Amerikaanse toestellen hebben?
23 maart 2025
Het voorspellen van de Canadese verkiezingen;  Een bijzonder ingewikkelde, bijna onmogelijke klus.
Meer posts
Share by: