Heftige problemen in het Canadese onderwijssysteem



Hoe het verder moet, dat weet eigenlijk niemand.

Canadese scholen zijn niet best, dat is al decennialang bekend. Veel ouders zien de school als een zoethoudertje voor de kinderen en helaas is het vaak ook niet veel meer.



Doordat de kinderen naar school mogen, kunnen de ouders gaan geldverdienen. Op school zijn intussen de problemen aanzienlijk, al zijn ze in sommige delen van het land veel ernstiger dan elders. Zullen we eens een kijkje nemen in het dagelijks leven op Canada's fabrieksachtige scholen?


Wat je meteen opvalt is dat er een enorm tekort is aan volwassenen. Er zijn onvoldoende leerkrachten, assistenten en vrijwilligers. Het komt chaotisch over hoe de "manager"  alles toch probeert te regelen. Wat ook opvalt is dat er zo weinig geleerd wordt. Slimme leerlingen en diegenen die maar moeizaam vooruit komen zitten allemaal bij elkaar. Ook heeft haast elke klas nogal wat leerlingen die eigenlijk op een speciale school zouden thuishoren, maar die zijn er niet. We hebben het over zwaar gehandicapten, geestelijk of lichamelijk.


Met al het toezichthouden en regelen blijft er weinig tijd over voor een lesplan. Door het lerarentekort wordt er telkens geschoven met leerkrachten, zodat de continuïteit een beetje zoek is voor de leerlingen. Er zijn budgettaire problemen in de meeste schooldistricten zodat bepaalde activiteiten geschrapt moeten worden. Maar er zijn vaak ook geen vakkrachten genoeg. Het ene probleem verergert het andere.


Vooral buiten de steden stapelen de problemen zich op. Voor leerkrachten zijn dit de minder interessante scholen dus vooral daar is het personeelstekort nijpend. Hier moet men bovendien een aanzienlijk deel van het schoolbudget spenderen aan schoolbussen. Alle kinderen moeten immers naar en van school gereden worden vanwege de te grote afstanden. Er is inmiddels ook een tekort aan schoolbuschauffeurs.


De oplossingen voor de problemen zijn niet eenvoudig. Meer geld zou helpen, maar ja dat is er niet. Meer vakkrachten opleiden is ook een dure aangelegenheid en het duurt jaren voor die klaargestoomd zijn. Inmiddels brengt men maar liever veel "minder-bevoegden" voor de klas. Dat verlicht de nood een beetje.


Hoe lost men het op in de medische sector, waar er ook zulke tekorten heersen? Men haalt vakkrachten uit andere landen. Maar dat zal in het onderwijs toch echt niet werken.

24 juli 2025
De Canadese definitie van vriend en vijand; Die ligt zonder meer anders dan je eerst dacht.
23 juli 2025
Toch een zandmijn op komst; De onderhandelingen duren voort.
22 juli 2025
Waarom toch zendmasten vernietigen? Daar zijn twee redenen voor te bedenken, beide slecht.
21 juli 2025
De noodsituatie afgekondigd; Wat betekent dat eigenlijk en wat gebeurt er dan?
20 juli 2025
Canada: een olieproducerend land; Maar daar zitten wel consequenties aan vast ...
19 juli 2025
De vraag is: wie betaalt er voor de verpakking. Toch niet echt iets om je over op te winden, of toch?
18 juli 2025
Het probleem: erg veel te dikke Canadezen; Een oplossing is zo één twee drie niet gevonden.
17 juli 2025
Soms moet er echt aan de weg gewerkt worden; Dat verloopt in Canada opmerkelijk anders.
16 juli 2025
Wat is dat eigenlijk in de VS? Die "ICE"? De verhalen die erover loskomen zijn niet mals.
15 juli 2025
Financiële problemen in Fauquier; Een oppervlakkig zeer grote gemeente in Ontario.
Meer posts