Nummerplaatherkenning in Canada;


Iets nieuws in het land en men verwacht er veel van bij de politie.

Iets nieuws dat zojuist beschikbaar is gekomen in Canada is de automatische nummerplaatherkenning van auto’s. Trots staan er uitgebreide verhalen in de media hoe dit in zijn werk zal gaan.


Men legt uit dat honderden politiewagens zijn voorzien van een scanner op afstand die de nummerplaten van voorbijrijdende auto’s razendsnel kan scannen, uitlezen en vergelijken met een bestand aan verdachte nummerplaten. Trots heeft men het over de ALPR (Automatic Licence Plate Recognition) alsof men zojuist het ei van Columbus heeft uitgevonden. Het einde van de misdaad?


De realiteit ligt ietwat anders. Al ruim twintig jaar lang wordt er in onder andere Groot-Brittannië geëxperimenteerd met, wat men daar, het Automatic Number Plate Recognition systeem noemt. Hetzelfde principe, natuurlijk. Aanvankelijk waren er in Engeland flinke bezwaren tegen het systeem want het zou de privacy van de burgers indammen. En je raadt het al, ook in Canada wordt dit argument telkens naar voren gehaald.


De eerste jaren in Engeland waren wat de ANPR betreft niet geweldig. Er werden veel leesfouten door het systeem gemaakt en men had ook te kampen met fouten in de geraadpleegde bestanden. Al met al liep het vaak op een flop uit – men kon de resultaten hooguit gebruiken als een vermoeden dat er iets mis zou kunnen zijn. Aannemende dat de kinderziektes er inmiddels zo’n beetje uit zijn, zou het mogelijk kunnen wezen dat Canada wel meteen succes heeft met ALPR. Laten we het vooral hopen want er is een gigantische hoeveelheid geld aan uitgegeven.


Men hoopt zo stoute mensen te vangen die met uitstaande boetes rondrijden of misschien zelfs nog met een rijontzegging zitten. Eventueel kunnen verwarde mensen zo sneller worden opgespoord. Er zijn heel wat andere redenen te bedenken waarom dit volledig automatische systeem goed kan functioneren met veel toepassingsmogelijkheden.


De politie is er vooral enthousiast over dat men nu eindelijk een middel in handen heeft om de 110.000 autodiefstallen per jaar in Canada, eens flink te gaan aanpakken. Men spreekt van een “game-changer” in de ordegrootte van de overstap van de handmatige schrijfmachine naar de computer. De politie kan nu zoveel sneller ingrijpen en zich juist concentreren op het échte politiewerk. Om eindeloos nummerplaten op een scherm in te geven, dat hoeft niet meer.


Zo trots als men is op deze kostbare technologische ontwikkeling, we mogen toch aannemen dat het autodievengilde niet zit te suffen. Die lezen deze berichten vast ook. Ze kunnen zich dus heel snel instellen op de situatie en gewoon een andere vorm aan hun plannen geven.


Wat ze in ieder geval niet meer zullen doen is om met een als gestolen bekendstaande wagen met de eigenlijke nummerplaten rond te gaan rijden. Ze duwen er gewoon een andere plaat tegenaan of ze rijden het voertuig snel uit het zicht. Die lui zijn zo vlug en zo gewiekst, natuurlijk hebben die al verschillende oplossingen klaarliggen.


De ALPR zal waarschijnlijk wel wat kleine overtreders afvangen. Maar laten we realistisch blijven. De georganiseerde misdaad is op deze ontwikkeling al drie stappen vooruit. Die worden er mogelijk zelfs alleen maar nog succesvoller door.   

1 juli 2025
Afgeschaft: de Digital Service Tax in Canada; Zo zit Canada onder de plak van de VS.
30 juni 2025
Meer olie dan ooit in Canada; En eigenlijk wordt het elk jaar weer wat meer.
29 juni 2025
De drukste wegen in het midden van Canada; De voetgangers keren er weer een beetje terug.
28 juni 2025
Canada's barden zijn vooral actief tijdens de zomer; Velen reizen van stad naar stad om hun kunsten te vertonen.
27 juni 2025
Bij deze busdienst staken ze al 140 dagen; Inmiddels zou de hele busdienst opgeheven kunnen worden.
26 juni 2025
Ook Canada gaat 5% aan defensie uitgeven; Maar waarvan dat betaald zal worden is nogal onduidelijk.
25 juni 2025
Hoe warm het in een klaslokaal kan wezen;  Vaak zonder airco; het kan ondraaglijk heet zijn.
24 juni 2025
De opvallende groei van de provincie Ontario; Trekt nog altijd mensen aan uit alle uithoeken van de wereld.
23 juni 2025
De nieuwste ontwikkelingen met e-auto's; Ook in Canada is het ingewikkelder dan je zou denken.
22 juni 2025
Een Canadese asbestmijn herleeft; Maar men omschrijft het heel anders.
Meer posts