Terwijl Dictator Trump er telkens weer op hamert dat Canada onderdeel van de VS moet worden, komen er maar weinig reacties uit andere landen. Wat vinden die er eigenlijk van?
In Canada’s moederland, we noemen het maar even zo voor het gemak (het Verenigd Koninkrijk) bekijkt men de situatie met terughoudendheid, zoals dat wel vaker gebeurt in Britse kringen. In de diplomatie weet men zich toch al vaak netjes, uitwijkend en weinig precies uit te drukken – als je dat combineert met het Britse gebruik om vooral voorkomend en beleefd te zijn, dan blijft er weinig duidelijkheid over.
Van de week had de Britse minister van buitenlandse zaken (David Lammy) het over de stelling dat dit nu niet de tijd is voor “unnecessary division”. Hij geeft daarbij aan dat het misschien verstandiger is om samen te werken dan om de verschillen op te kloppen. Een opvallend standpunt uit het Verenigd Koninkrijk waar men nog meer enkele jaren terug met veel fanfare juist wel de verschillen opklopte en er zelfs een breuk uit de Europese Unie mee forceerde.
Dus wat bedoelt de Britse regering nu eigenlijk? Tijdens een praatje gedurende de G7 bracht Lammy naar voren dat "Canada is a proud, strong, sovereign nation". Dit zou kunnen aangeven dat het Verenigd Koninkrijk er een voorstander van is dat Canada niet wordt opgeslobberd door de VS. Heel specifiek beëindigde hij zijn vraaggesprek met “will continue to be a sovereign nation. Of that, I have no doubt”. En daar kan Canada het verder mee doen.
Opvallend daarbij is dat ook de Britse premier Starmer in een vraaggesprek iets later, zo ongeveer met dezelfde sussende en nietszeggende uitingen kwam. De toon lijkt stug ingestudeerd. Dat Canada ook een Gemenebestland is, dat weet daar ook iedereen. Dat weet Koning Charles zeker. En toch laat niemand in de hoogste regionen van de Britse overheid, zich over deze kwestie op aanstootgevende wijze uit.
Uit andere landen horen we eigenlijk ook niet veel over Trumps annexatieplannen, behalve misschien uit Denemarken, waar ze met een soortgelijk geval zitten. Ook daar heeft Trump zich gemeld met plannen om de boel over te nemen, dit keer dan maar liefst het hele eiland van Groenland. Uiteraard wordt er vanuit Denemarken sterk geprotesteerd en bekrachtigd dat Groenland echt niet te koop is.
Opvallend daarbij is dat er ook in Denemarken een echte koop-geen-Amerikaanse-waar stemming is losgebarsten. Dat is dus eigenlijk al net als in Canada. Een groot verschil daarbij is echter dat er in Canada vaak moeilijk producten zijn te vinden die niet toch uit de VS komen. In Denemarken is het haast omgekeerd: je moet moeite doen om zo’n product te vinden. En dan is het ook vrij gemakkelijk om die te boycotten.
Maar intussen horen we weinig uit andere landen; opvallend weinig zelfs. Dat is raar want de wereldorde zou behoorlijk op de schop gaan als er een machtsblok VS-Canada ontstond, eventueel met of zonder Groenland. De wereld zou zich er best wat meer zorgen om kunnen maken.
Maar wat zegt de Britse minister van buitenlandse zaken dan als hij er direct op wordt aangesproken? Wat vindt het Verenigd Koninkrijk ervan dat de VS Canada probeert op te slokken? "This is not a time to sow unnecessary division." En met dat antwoord kunnen we het doen.
Deze website is gedomicilieerd in Nederland en de voertaal is Nederlands. Op deze website wordt geen kunstmatige intelligentie getoond en alle artikelen en teksten zijn samengesteld door mensen.
info@vluchtelinguitcanada.nl
This is a Dutch website; the host language is Dutch. For your convenience, a translation service can be toggled on this page. However, to extract a more precise translation, you would need to retain a certified translator. By general approximation, the automatically provided translation would usually be fairly correct. Of course, you can always contact us for assistance.