In hoeverre is iets "Made in Canada"?


De regels daarover zijn behoorlijk onbekend.

Dezer dagen vinden heel veel Canadezen het belangrijk om Canadese producten te kopen en zich daardoor stevig af te zetten tegen de wandaden van Dictator Trump.


Het is nu zelfs al zo dat veel producten nauwelijks te verkopen zijn als er trots op staat dat ze uit de VS komen. Een groot deel van de klanten zal daar nu met een grote boog omheen lopen. Bedrijven zitten daar best mee en lopen het risico met onverkochte waren opgescheept te worden. Het leidt vooral tot de vraag: wat betekent dat eigenlijk, “Made in Canada”.


Je zou zeggen dat het een duidelijke vraag is die stellig te beantwoorden is – maar zo loopt het helemaal niet. Bijvoorbeeld als geconcentreerd sinaasappelsap uit Florida in Canada wordt aangelengd, hoe zit dat dan? Is dat dan een Canadees product of juist een Amerikaans product. Zijn er eigenlijk wel regels hoe je dit kunt aantonen?


Opmerkelijk is ook dat de termen “Product of Canada” en “Made in Canada” vrij losjes door elkaar heen gebruikt worden. Veel mensen nemen aan dat het eigenlijk hetzelfde is – maar dat is het helemaal niet. Dit is zelfs wettelijk geregeld. Bij een “Product of Canada” is 98% van de meerwaarde in Canada ontstaan en als het gaat om “Made in Canada” dat is dat percentage slechts 50.


Hoe zou het trouwens zitten met een product dat is gemaakt in een Canadese fabriek door Canadese werknemers – maar de fabriek is eigendom van een Amerikaans bedrijf. Of hoe verloopt het allemaal als een Amerikaans bedrijf een Canadees dochterbedrijf erop nahoudt? Eigenlijk zijn er daar geen regels voor. Met andere woorden: de leverancier of fabrikant zal de gunstigste omschrijving gebruiken, die onder de omstandigheden het best uitkomt.


Op sommige producten zie je dat de inhoud tot stand is gekomen met gebruik van binnenlandse en buitenlandse ingrediënten. Bij “Made in Canada” is dat een vrij gangbare aanduiding. Er staat dan niet bij uit welk land die buitenlandse ingrediënten eigenlijk komen. Onder de huidige omstandigheden zouden velen dat misschien best graag willen weten.



Dezer dagen raken nogal wat mensen behoorlijk geïrriteerd als er op een verpakking wordt vermeld dat het product door dit of dat Canadees bedrijf is geïmporteerd. Als er dan niet bijgezegd wordt uit welk land, dan weet je nog niets. De regels schieten hier duidelijk tekort.


In veel supermarkten en andere winkels zijn er ineens schapaankondigingen verschenen die luid en duidelijk schreeuwen dat het om een Canadees product gaat. Ook dat kan men straffeloos doen want er is helemaal geen verplichting het percentage van de Canadese meerwaarde aan te geven. Er zijn zo al gevallen bekend dat het product als Canadees wordt omschreven terwijl het bedrijf reeds geruime tijd verkocht is aan een buitenlandse multinational.


Mensen die er op letten stellen bovendien vast dat eenzelfde product in de ene winkel wel als “Canadees” wordt gelabeld terwijl het elders die aanduiding niet krijgt. Het is dus echt een zooitje.


Het Canadese chauvinisme heeft een flinke boost gehad dankzij Trump. In hoeverre dat nu echt leidt tot de verkoop van vooral Canadese producten, lijkt behoorlijk overdreven te worden.

3 april 2025
Iedereen liefst in de "Middle Class"? Bestaat er nog wel een klassensysteem in Canada?
2 april 2025
Het doordraaien van groente en fruit; Het gebeurt in Canada opmerkelijk vaak.
1 april 2025
Heimwee in Canada - of waar dan ook; Een soms serieuze aandoening waarvoor oplossingen zijn.
31 maart 2025
Wat is precies emigreren? Kun je bijvoorbeeld naar een ander landsdeel emigreren?
30 maart 2025
Derderangsburger in Canada - hoe het zit; Waar kom je terecht als je de ladder beklimt?
29 maart 2025
Noem toch eens een Canadees automerk; Lukt niet? Hoe zit het dan met al die autofabrieken?
28 maart 2025
Je slag slaan in de "duty-free" winkel; Kan dat nog en loont het eigenlijk wel?
27 maart 2025
Canada's natuurlijke hulpbronnen; De weelde zou beter geëxploiteerd kunnen worden.
26 maart 2025
Bestaan er ook gemeentelijke invoerrechten? Nee, maar de gemeentes willen wel actie ondernemen.
25 maart 2025
Toch maar helemaal zelf je huis bouwen?  Er is een beetje zo'n trend waar te nemen in Canada.
Meer posts
Share by: