Dezer dagen vinden heel veel Canadezen het belangrijk om Canadese producten te kopen en zich daardoor stevig af te zetten tegen de wandaden van Dictator Trump.
Het is nu zelfs al zo dat veel producten nauwelijks te verkopen zijn als er trots op staat dat ze uit de VS komen. Een groot deel van de klanten zal daar nu met een grote boog omheen lopen. Bedrijven zitten daar best mee en lopen het risico met onverkochte waren opgescheept te worden. Het leidt vooral tot de vraag: wat betekent dat eigenlijk, “Made in Canada”.
Je zou zeggen dat het een duidelijke vraag is die stellig te beantwoorden is – maar zo loopt het helemaal niet. Bijvoorbeeld als geconcentreerd sinaasappelsap uit Florida in Canada wordt aangelengd, hoe zit dat dan? Is dat dan een Canadees product of juist een Amerikaans product. Zijn er eigenlijk wel regels hoe je dit kunt aantonen?
Opmerkelijk is ook dat de termen “Product of Canada” en “Made in Canada” vrij losjes door elkaar heen gebruikt worden. Veel mensen nemen aan dat het eigenlijk hetzelfde is – maar dat is het helemaal niet. Dit is zelfs wettelijk geregeld. Bij een “Product of Canada” is 98% van de meerwaarde in Canada ontstaan en als het gaat om “Made in Canada” dat is dat percentage slechts 50.
Hoe zou het trouwens zitten met een product dat is gemaakt in een Canadese fabriek door Canadese werknemers – maar de fabriek is eigendom van een Amerikaans bedrijf. Of hoe verloopt het allemaal als een Amerikaans bedrijf een Canadees dochterbedrijf erop nahoudt? Eigenlijk zijn er daar geen regels voor. Met andere woorden: de leverancier of fabrikant zal de gunstigste omschrijving gebruiken, die onder de omstandigheden het best uitkomt.
Op sommige producten zie je dat de inhoud tot stand is gekomen met gebruik van binnenlandse en buitenlandse ingrediënten. Bij “Made in Canada” is dat een vrij gangbare aanduiding. Er staat dan niet bij uit welk land die buitenlandse ingrediënten eigenlijk komen. Onder de huidige omstandigheden zouden velen dat misschien best graag willen weten.
Dezer dagen raken nogal wat mensen behoorlijk geïrriteerd als er op een verpakking wordt vermeld dat het product door dit of dat Canadees bedrijf is geïmporteerd. Als er dan niet bijgezegd wordt uit welk land, dan weet je nog niets. De regels schieten hier duidelijk tekort.
In veel supermarkten en andere winkels zijn er ineens schapaankondigingen verschenen die luid en duidelijk schreeuwen dat het om een Canadees product gaat. Ook dat kan men straffeloos doen want er is helemaal geen verplichting het percentage van de Canadese meerwaarde aan te geven. Er zijn zo al gevallen bekend dat het product als Canadees wordt omschreven terwijl het bedrijf reeds geruime tijd verkocht is aan een buitenlandse multinational.
Mensen die er op letten stellen bovendien vast dat eenzelfde product in de ene winkel wel als “Canadees” wordt gelabeld terwijl het elders die aanduiding niet krijgt. Het is dus echt een zooitje.
Het Canadese chauvinisme heeft een flinke boost gehad dankzij Trump. In hoeverre dat nu echt leidt tot de verkoop van vooral Canadese producten, lijkt behoorlijk overdreven te worden.
Deze website is gedomicilieerd in Nederland en de voertaal is Nederlands. Op deze website wordt geen kunstmatige intelligentie getoond en alle artikelen en teksten zijn samengesteld door mensen.
info@vluchtelinguitcanada.nl
This is a Dutch website; the host language is Dutch. For your convenience, a translation service can be toggled on this page. However, to extract a more precise translation, you would need to retain a certified translator. By general approximation, the automatically provided translation would usually be fairly correct. Of course, you can always contact us for assistance.