Welkom in Hollywood (Vancouver);


Over filmproductie in Canada en niet alleen in Vancouver.

Veel Amerikaanse films en Tv-series, ook voor NetFlix, worden opgenomen in Canada. De daarvoor meestgebruikte opnameplek is nog steeds Vancouver en omgeving.

 

Inmiddels komen ook andere plaatsen in Canada aan bod. Wie oplet, kan Victoria, Whistler en Kamloops zien maar ook steden in centraal Canada, zoals Toronto en Montreal. Bijna altijd zijn dit echter vervanginsgplekken want men doet het voorkomen alsof de geportretteerde gebeurtenissen zich ergens in de VS afspelen. Dat is misschien ook wel logisch want de grote markt van het kijkpubliek bevindt zich niet in Canada maar in de VS. Die zouden het maar raar vinden als ze zich moesten inleven in zo’n rare buitenlandse plek. Dat past niet.

 

Wat men dan bijvoorbeeld doet is om eerst de skyline van Seattle in beeld te brengen met de beroemde “Space Needle” goed te zien. Daarmee heeft men de plek der gebeurtenissen gefixeerd voor de kijker. Vervolgens worden alle binnenopnames dan in een studio in een van de buitenwijken van Vancouver gedraaid. En de buitenopnames worden, enigszins selectief, ergens op straat in de stad Vancouver gefilmd – of ook prachtig: in de brede omgeving van de stad.

 

Het is duidelijk dat men Vancouver als draaiplek niet verkiest boven de omgeving van Hollywood omdat het zo handig dichtbij is, want dat is het bepaald niet. Het op en neer slepen van artiesten en materiaal is kostbaar en tijdrovend. Er moeten dus andere duidelijke voordelen te bespeuren zijn waarom men naar het “buitenland” trekt om te filmen.

 

Om te beginnen is bijna alles goedkoper in Canada: verblijf, catering, ondersteunend personeel, technici en niet te vergeten: de vergunningen. Die zijn niet alleen goedkoper maar ook sneller en soepeler te krijgen, wat het werk aanzienlijk gemakkelijker maakt. Inmiddels zijn er ook ruimschoots gespecialiseerde vakkrachten te vinden in Canada. De opleidingen hebben aardig ingespeeld op deze trend, die al decennialang telkens voelbaarder wordt.

 

Maar wat er echt inhakt, dat zijn de gunstige belastingvoordeeltjes. De producenten kunnen flinke bedragen uitsparen door van de speciale winsttarieven gebruik te maken. Er is een systeem van zogenaamde “taks credits” voor in het leven geroepen om deze bedrijfstak te doen floreren. British Columbia is er al heel lang erg in bedreven maar ook Ontario en Québec begrijpen het spelletje inmiddels. Dat vind je dan ook meteen terug in het aantal producties uit die standplaatsen.

 

Het blijft wel een aparte ervaring om de bekende beelden uit bijvoorbeeld Vancouver op het scherm te zien terwijl de verkeersborden zijn overgeplakt met Amerikaanse aanduidingen en de politiewagens uit een Amerikaanse stad lijken te komen. Zo wil het kijkerspubliek het nu eenmaal. Met wat extra kunstmatige intelligentie er nog bij, is alles wel mogelijk.

 

Zo af en toe geeft de producent echter tóch toe dat je in Vancouver bent en niet in Seattle. Dat begon met echte Canadese producties (ja, die zijn er heus ook) maar er zijn nu ook Amerikaanse producties die de plaats wel juist aanduiden “zonder schaamte”.


 

4 januari 2025
Op naar het "warming centre"; Als het ijskoud wordt en je bent dakloos.
3 januari 2025
Vliegen in Canada is soms peperduur; Vooral naar de zeer afgelegen oorden zoals in het noorden.
2 januari 2025
Nogal wat Canadezen doen geen belastingaangifte; Daar kunnen gemene problemen door ontstaan.
1 januari 2025
De Canadese poststaking is al weken voorbij; Maar de posterijen doen nog steeds vrijwel niets.
31 december 2024
Nog altijd een probleem: drank-op in het verkeer; Ook in Canada treedt men er telkens harder tegen op.
30 december 2024
Meedoen met "Crypto"; is dat een goed idee?  Er duiken inmiddels nogal wat fraudegevallen op.
28 december 2024
Ontzettende veel Oekraïners in Canada; Hun status is echter onduidelijk: geen vluchtelingen.
27 december 2024
Verderpraten over de Amerikaanse invasie; Het inpakken zodat 't helemaal geen invasie lijkt ...
26 december 2024
Wie is jouw huisarts? Veel Canadezen zouden het niet weten - want ze hebben er geen.
25 december 2024
De gewoonste zaak van de wereld: zwaar weer; Canada houdt niet op voor een beetje kou, ijs en sneeuw.
Meer posts
Share by: