Dorp is niet meer nodig;
Moet je alle huizen dan maar gaan afstorten?

Er staat een dorp voor 1700 inwoners in Noord-British Columbia en het ziet er naar uit dat het heel binnenkort komt leeg te staan. Kan iemand iets nuttigs verzinnen om ermee te doen?
Het dorp heeft trouwens eigenlijk geen naam want het is gebouwd als een soort luxewerkkamp voor de werknemers die de “Site C” stuwdam moesten bouwen. Critici merken op dat het liefst $470 miljoen in 2016 heeft gekost om het complex te bouwen; maar dan heb je ook wel wat aardigs staan, met een bioscoop, een sportschool, een gymzaal, kapsalon, medische voorzieningen, een café en privéaccommodatie voor allen in een ruime eigen kamer met eigen badkamers.
Inmiddels is de dam zo goed als klaar en is er een veel geringere werkbezetting nodig om de daminstallaties te onderhouden en laten draaien. Dit betekent dat het dorp opgedoekt kan worden waarbij de vraag naar voren komt wat er met al die gebouwen gedaan moet worden.
Als je even op de kaart kijkt, dan zie je dat het stadje Fort St John vrij dichtbij is. Het is best een welvarende woonplaats, ook met flink wat industriële activiteit. Bovendien geldt Fort St John als het verzorgende centrum voor de gehele regio – en die beslaat een enorm territorium. Er heerst een behoorlijk bar klimaat met ijskoude winters en soms ook snikhete zomers. Toeristisch gezien valt er nog weinig te beleven maar er is wel een vrij druk vliegveld.
De vraag is nu wat men met het luxewerkkamp moet doen. Het komt dadelijk zo goed als leeg te staan en er is nauwelijks vraag vanuit het stadje om op deze plek te komen wonen. Eerlijk gezegd is het ook niet een aantrekkelijke woonplek en de gebouwen zijn echt van het semipermanente ontwerp waar gewone bewoners over het algemeen niet in geïnteresseerd zijn.
Als er elders misschien zo’n soort dorp nodig zou zijn, kan men dan de hele rataplan meenemen en weer opbouwen? Ja, dat kan maar gratis is zo’n operatie bepaald niet. Helaas zijn er echter momenteel geen plannen om op een andere, afgelegen plek een tijdelijk dorp te rechtvaardigen.
Het komt maar zelden voor dat er zo’n gigantisch bouwproject wordt ondernomen
Maar kan men dan niet de bouwonderdelen verdelen over verschillende plekken waar er vast en zeker behoefte is aan semipermanente woonvoorzieningen? De huisvestingscrisis in Canada is verre van opgelost, velen slapen er op straat en de overbezetting van woningen is schering en inslag. Kan er dan op die manier echt niets bedacht worden?
Nee, wordt er telkens herhaald. Wat men liever doet is om het dorp te ontmantelen om de onderdelen te storten op de plaatselijke afvalberg. Er zijn al besprekingen gaande met het stadje Fort St John dat over de afvalberg gaat, of men bereid is deze gigantische hoeveelheid hout, plastic, staal en wie weet wat nog meer aan te nemen.
Vanuit het gemeentebestuur wordt er flink geklaagd. Het innemen van zulke hoeveelheden afval zou de levensduur van de bestaande afvalberg sterk bekorten. Wat moet men dan, nog weer een berg elders oprichten? Wie zal dát betalen?
Opvallend is wel dat niemand deze kwestie heeft zien aankomen. Acht jaar geleden was de bouw snel geregeld – maar wat er na afloop met het dorp moet gebeuren, dat komt nu als een grote verrassing. Ietsje plannen en vooruitzien zou toch aardig geweest zijn?