Op zich is er niets nieuws aan geothermie, het wordt al, in zeker mate, toegepast vanaf de oudheid. Als je bodemwarmte inzet als bruikbare energiebron, dan ben je al goed bezig.
Op grote schaal wordt geothermie reeds toegepast in IJsland, waar de aardwarmte beschikbaar is op vrij geringe diepte. Men kan zo op economische wijze gebruik maken van energie die zo goed als gratis is. In IJsland sproeit men de straten, bijvoorbeeld, schoon met stomend warm water - het is toch gratis en ruim voorhanden. Huizen worden ermee verwarmd en men wekt er zelfs elektriciteit mee op.
In Canada is men al een tijdje bezig om de beschikbare bodemwarmte te gebruiken door het grondwater uit oude, verlaten mijnschachten op te pompen en de energie daaruit nuttig toe te passen. Het gaat daarbij om het klassieke type mijn waar men heel diep onder het aardoppervlak, soms zelfs wel vier kilometer, met tunnels naar grondstoffen zocht. Men herinnert zich dat het daar altijd warm was ... ideaal dus om van daaruit heerlijk voorverwarmd water op te pompen.
Door middel van een warmtepomp is dat water verder op te warmen zodat het eindresultaat een aanzienlijke bijdrage kan geven aan de energiebalans. Voorlopig gebruikt me deze warmte voornamelijk bij bedrijven en ook voor agrarische toepassingen (kassen, bijvoorbeeld). Terwijl andere vormen van energie duurder worden, verwacht men dat het gebruik van geothermie juist minder duur zal worden en daardoor aan economisch belang zal winnen.
Het principe is algemeen bekend, zelfs in Nederland. Bijvoorbeeld in Limburg, bij de oude staatsmijnen, wordt enige aardwarmte zo gebruikt. Omdat er in Canada vrij veel verlaten mijnschachten zijn, zou het denkbaar zijn dat er zo heel wat voordelige energie beschikbaar zal komen. En dan hebben we het nog maar alleen over de mijnschachten.
We weten bijvoorbeeld ook dat er op nogal wat plekken in Canada warm water uit de grond borrelt. Ook dat is een vorm van geothermie. Er wordt nog maar sporadisch iets met deze bronnen gedaan - behalve dan uit recreatief/medicinaal oogpunt. Ook hier is beslist groei te verwachten.
Bij geothermie gaat het om hernieuwbare energie, net als waterkracht, zonne-energie en windmolens. Canada zou graag in 2030 voor 80% hernieuwbare energie gebruiken. Zou het lukken?
Deze website is gedomicilieerd in Nederland en de voertaal is Nederlands. Op deze website wordt geen kunstmatige intelligentie getoond en alle artikelen en teksten zijn samengesteld door mensen.
info@vluchtelinguitcanada.nl
This is a Dutch website; the host language is Dutch. For your convenience, a translation service can be toggled on this page. However, to extract a more precise translation, you would need to retain a certified translator. By general approximation, the automatically provided translation would usually be fairly correct. Of course, you can always contact us for assistance.