Waarom zijn Canadese huizen zo gehorig?


Van goedkoop bouwmateriaal, dunne muurtjes en vloeren.

Zo op het eerste gezicht zien Canadese huizen er vaak leuk en vlot uit. De bouwvoorschriften laten veel creativiteit toe en dat kun je meteen ook zien.


En toch is er iets helemaal mis met de meeste Canadese woningen, zelfs met veel moderne huizen: ze zijn zo gehorig als het maar zijn kan. Dat is misschien ook geen wonder als je eens gaat kijken hoe de huizen gebouwd worden. Zo goedkoop mogelijk met veel gipsplaten, holle muren en vloeren van spaanplaat.


In een eengezinswoning heb je vaak geen last van de buren (want huizen zijn meestal vrijstaand in Canada) maar wel binnen, van elkaar. Door de flinterdunne binnenwanden hoor je alles, ook blije en minder blije mensengeluiden. Als er boven iemand loopt, dan hoor je dit. Het is dan net alsof je in een gitaar woont. Bonk bonk stomp stomp.


Veruit het luidst is het in een appartementengebouw waarvan er in Canada ook heel veel zijn. De meeste zijn volgens het houtskeletsysteem gebouwd en dat dan zo goedkoop mogelijk. Ook hier weer dunne, holle scheidingswanden en vloeren die al het geluid gewoon doorgeven. Zo hoor je alles, van onder, van links en van rechts maar vooral van boven. Aan geluiddemping heeft niemand ooit gedacht, lijkt het wel.


Vooral in stedelijke gebieden worden huizen en flatgebouwen nog steeds pal naast een drukke weg gebouwd - een geluidswal is niet nodig. Afgezien van de stank en het stof levert dat veel herrie op.


Maar als de buurman 's ochtends vertrekt laat hij zijn wat oudere auto luidruchtig warmdraaien. Dat mag allemaal, zowel het gebruik van een auto met een kapotte uitlaat als het eindeloze warmdraaien. Intussen ronken de stadsbussen en de vrachtwagens ook overal extra luid.


Dat had je niet gedacht. Canada is toch zo'n prachtig land met overal die natuur? Maar helaas, de mensen leven hutjemutje op elkaar en om daarbij veel herrie te produceren, daar kijkt niemand van op.




24 juli 2025
De Canadese definitie van vriend en vijand; Die ligt zonder meer anders dan je eerst dacht.
23 juli 2025
Toch een zandmijn op komst; De onderhandelingen duren voort.
22 juli 2025
Waarom toch zendmasten vernietigen? Daar zijn twee redenen voor te bedenken, beide slecht.
21 juli 2025
De noodsituatie afgekondigd; Wat betekent dat eigenlijk en wat gebeurt er dan?
20 juli 2025
Canada: een olieproducerend land; Maar daar zitten wel consequenties aan vast ...
19 juli 2025
De vraag is: wie betaalt er voor de verpakking. Toch niet echt iets om je over op te winden, of toch?
18 juli 2025
Het probleem: erg veel te dikke Canadezen; Een oplossing is zo één twee drie niet gevonden.
17 juli 2025
Soms moet er echt aan de weg gewerkt worden; Dat verloopt in Canada opmerkelijk anders.
16 juli 2025
Wat is dat eigenlijk in de VS? Die "ICE"? De verhalen die erover loskomen zijn niet mals.
15 juli 2025
Financiële problemen in Fauquier; Een oppervlakkig zeer grote gemeente in Ontario.
Meer posts