Zet de kraan open en je hebt zat drinkwater, ja? In Canada is dat op zich meestal ook wel zo maar er zitten toch flink wat haken en ogen aan dit o zo simpele onderwerp.
De meeste Canadezen zijn aangesloten op de plaatselijke waterleiding. Daarmee zou de zaak afgedaan moeten zijn maar dat is vaak niet zo. Om te beginnen is het leidingwater overal voorzien van een sterk-riekend bleekmiddel. Voor velen is dat onaanvaardbaar, dus koopt men flessenwater om te drinken. In de winkels zie je uitgebreide schappen met voorverpakt water. In de stad zie je vaak waterleveranciers die met 25-literflessen lopen te zeulen. Die gaan dan op een koeltoestel bij mensen in de keuken. Ook op kantoor zie je die vaak.
Er zijn nog wat andere problemen met veel waterleidingbedrijven. Om te beginnen heerst er vaak een tekort, vooral 's zomers. Dan worden er gebruiksbeperkingen afgekondigd. Op veel plaatsen zit er ook een andere onaangename geur of smaak aan het water. En er zijn verder veel leveringsonderbrekingen, bijvoorbeeld doordat de oude leidingen scheuren. Let op: je ziet zelden iemand een glas water drinken. Wel een gekocht flesje water.
Er zijn ook miljoenen Canadese huishoudens die niet zijn aangesloten op een waterleiding. Buiten de
bebouwde kom zijn velen aangewezen op een eigen watervoorziening. Om privébronnen te slaan is "big business". Die moeten vervolgens getest en onderhouden worden - maar dan heb je ook écht bronwater.
Tenminste, dat zou je denken. Vaak zijn er ook problemen met deze bronnen. Om de beginnen de waterkwaliteit. Die kan vervuild zijn of er kunnen te veel mineralen in voorkomen. Hardheid is ook een terugkerend probleem. Ook daarvoor zijn er dan meestal wel weer oplossing wat resulteert in een bedrijfstak die daar weer lekker aan weet te verdienen. Bij de privébronnen speelt vaak ook het probleem van de kwantiteit. De bron kan droogvallen - en wat doe je dan?
Ofschoon drinkwater uit de plaatselijke waterleiding vaak erg goedkoop is, zijn er velen in de buitengebieden die blijven klungelen met waterbronnen. Opvallend detail daarbij is dat als de stroom uitvalt (en dit komt immers vrij vaak voor in Canada), dan doet de waterpomp het ook niet meer. Geen drinkwater, zodoende.
Zo zijn er best velen in Canada die flink verdienen aan drinkwater. Intussen moet je maar goed oppassen als je van plan bent ergens te gaan wonen. Hoe zit het met het water?
Deze website is gedomicilieerd in Nederland en de voertaal is Nederlands. Op deze website wordt geen kunstmatige intelligentie getoond en alle artikelen en teksten zijn samengesteld door mensen.
info@vluchtelinguitcanada.nl
This is a Dutch website; the host language is Dutch. For your convenience, a translation service can be toggled on this page. However, to extract a more precise translation, you would need to retain a certified translator. By general approximation, the automatically provided translation would usually be fairly correct. Of course, you can always contact us for assistance.