Heel gewoon: eten uit blik in Canda


Vers eten is te duur: dan maar uit blik of uit de diepvries

Met de oplopende prijzen van de meeste artikelen in onze kruidenierswinkels, nemen nogal wat klanten hun toevlucht tot eten uit blik en eten uit het diepvriesvak.


Waarom zijn de prijzen opgelopen? Och, daar zijn zo wel wat redenen voor te verzinnen: transportproblemen, personeelstekorten, oplopende geldontwaarding, weerrampen en zelfs de oorlog in Oekraïne. De overheid bevestigt dat de inflatie weer de kop heeft opgestoken - met andere woorden: alles wordt duurder.


Toch zijn de meeste mensen opgegroeid met het idee dat er niets beters is dan vers eten. Niet geconserveerd in een blikje en niet diepgevroren. Het zou gezonder en smakelijke zijn als het eten vers is. De vraag is nu of dat nog steeds zo is of dat de productie- en verwerkingsmethodes zoveel beter zijn geworden dat je de overstap zou kunnen overwegen.


De Canadese voedselindustrie laat nu van zich horen. Men vertelt dat het proces van invriezen, bijvoorbeeld, sterk is verbeterd. Door verse producten heel erg snel in te vriezen, gaat er minder smaak verloren. Men zegt zo heel erg efficiënt te kunnen werken met slechts heel geringe productieverliezen. Vergeleken met het ingewikkelde transport van verse producten, waar wel veel transportverliezen opgetekend moeten worden, kan men een stuk voordeliger leveren.


In de Canadese conservenindustrie hoor je vergelijkbare berichten. De tijd dat erwtjes eerst kapotgekookt moesten worden alvorens in blik te gaan, die is voorbij. Men heeft het proces nu beter onder de knie en de resultaten zijn in de keuken te merken moeten zijn.


Maar hoe zit het dan met de voedingswaarde? Al langer bekend is dat bijvoorbeeld tomaten in blik meer vitamine produceren dan wanneer ze niet ingeblikt zijn. Opmerkelijk, hoe dat zich voltrekt. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld pompoen, een vrucht die in Canada vooral bij feestelijkheden wordt genuttigd. Het blijkt dat ook verse vis het goed doet in blik. De voedingswaarde neemt niet af, misschien zelfs wel toe.


Ook Canadese diëtisten mengen zich in de discussie. Men begint nu aan te raden om vers en niet-vers, beide dus, te gebruiken. Dat zou net zo gezond zijn en flink geld besparen. Een voordeel van eten in blik is dat het lang goed blijft - misschien zelfs wel jarenlang. Dat zou dan, ook maatschappelijk gezien, de periodes kunnen opvangen dat bepaalde producten ineens duur worden.


De voorzichtige conclusie luidt dat er niets mis mee is om vers en geconserveerd eten te mengen. Wat men wel blijft zeggen is dat flink wat variëteit belangrijk blijft. Zo kom je aan al je voedselgroepen, vitamines en mineralen. En daar kunnen we het mee doen ...


9 maart 2025
Over de rivier tussen Windsor (ON) en Detroit (MI); En de tunnel die de twee steden verbindt.
8 maart 2025
Waarom zijn de riviertjes in Ontario te zout? Da's slecht voor het milieu, wat moet er nu gebeuren?
7 maart 2025
Kan dat nu nog? Even de grens overwippen? Ja, het kan nog wel maar het zou kostbaar kunnen zijn.
6 maart 2025
Zijn Canadezen echt zo arm? Of zijn de zichtbare verschillen anders te verklaren?
5 maart 2025
De problemen bij "infill housing" ; Zoals nieuwbouw in een oude, vertrouwde omgeving.
4 maart 2025
Geen vergunning om te dansen; Dus is het verboden. $10.000 boete!
3 maart 2025
"We gaan besparen" zeggen de toppolitici; Grappig dan dus eigenlijk: ze zijn het met elkaar eens!
2 maart 2025
Als je het hebt over "state", wat wordt er bedoeld? Er zijn verschillende verklaringen voor, let dus op.
Tweetalig, Canada, provincie, New, Brunswick.
1 maart 2025
Canada's enige twéétalige provincie; Je zou toch denken: probleem opgelost; maar helaas!
28 februari 2025
Nu eens gesprekken met de "Commonwealth"; Is de Gemenebest dan misschien een verdere mogelijkheid?
Meer posts
Share by: