De datumaanduiding in Canada, zoiets eenvoudigs


Verwarring alom, wat bedoelen de mensen nu eigenlijk?

Canadezen maken er een potje van hoe ze de datum aanduiden. Zowel in geschreven vorm als in gesproken tekst is het vaak niet meteen duidelijk. Hier een voorbeeldje.


Laten we eens kijken naar 12-11-10. Dat is een prima voorbeeld van hoe je deze rij cijfers op verschillende manieren kunt bekijken. Wat betekent dat? Als Europeaan denk je misschien dat het om 12 november 2010 gaat. Als Amerikaan ga je juist uit van 11 december 2010 (want zo doet men dat daar) en als je de officiële Canadese methode volgt (posterijen, overheid) dan betekent het juist 10 november 2012.


Mensen die Europees georiënteerd zijn gebruiken de eerste methode, wie zich op de VS en hun gebruiken richt, de tweede. Als je met de Canadese federale overheid te maken hebt, dan dien je de derde methode te gebruiken. Met een provinciale overheid of een stadsbestuur, dan weet je het weer helemaal niet. Het is dan ook echt een zooitje want het is overal anders. Soms moet je gewoon even om uitleg vragen.


Toegegeven, vaak is het gelukkig uit de samenhang wel op te maken. Sommige nummers kunnen niet voor (bijvoorbeeld) de maand gebruikt worden (13 en hoger). Maar toch loop je af en toe echt even vast. Het komt heus voor dat mensen door verwarring de verkeerde dag te pakken hebben. En dat is zo compleet onnodig. De chaos rond de datumaanduiding ligt in het verlengde van de misverstanden rond het kloklezen. Hier en daar de 24-uurs-klok, op andere plekken juist het ouderwetse am/pm systeem. Allemaal erg verwarrend. Dat kan toch wel beter?


We moesten om te beginnen het jaartal maar eens voluit schrijven (in het voorbeeld: 2012) en misschien de maand in letters. Dan is het toch gewoon opgelost? Maar omdat computers dat lastig vinden, kom je best vaak die verwarrende aanduidingen tegen.



Ga er van uit dat het probleem nog wel even zal voortsukkelen. Voordeel van al dit geklungel is wel weer dat als het dan toch fout gaat, dat je misschien de computer de schuld kunt geven?


19 mei, 2024
Stel je eens voor, de armoede in Canada Eén van de rijkste landen ter wereld en zoveel straatarme mensen.
18 mei, 2024
Ook als migrant in Canada kun je in de bak komen Je kunt je maar beter gewoon aan de regels houden!
17 mei, 2024
Alle gedelegeerden kwamen per auto Ik was de enige die "gewoon" met het OV aankwam.
16 mei, 2024
Telkens weer pardon en sorry zeggen, zo beleefd? Of is het gewoon een andere manier van niks zeggen ...
15 mei, 2024
Canada's rijke politici worden almaar rijker  Het loont beslist om in dit land politicus te worden.
14 mei, 2024
Een betaling per cheque, het komt nog vaak voor  Het 19e-eeuwse betalingsmiddel bestaat hier nog altijd!
door duda-wsm 13 mei, 2024
Al die bosbranden, is daar nou niks tegen te doen? De klimaatsverandering slaat genadeloos toe in Canada.
12 mei, 2024
Je kunt er wonen: in de "Baby Neighbourhood" Maar dan krijg je wel met dit rare probleem te maken.
11 mei, 2024
Je wordt bij Canadezen thuis uitgenodigd  En als je mag mee-eten, dan kun je dit meemaken!
10 mei, 2024
Het leven op straat is bepaald geen lolletje  In Hamilton (ON) heeft men het eens precies uitgerekend.
Meer posts
Share by: