Een cheque bij de bank? Wat was dat ook al weer?


Nog steeds worden er in Canada heel veel cheques uitgeschreven.

Wie weet er nog wat een "cheque" is? Die gebruikt toch niemand meer? Nou, in Canada is het cheque-systeem nog lang niet uitgestorven. Er worden er nog veel uitgeschreven.


Ooit was de "cheque" in heel veel landen een veelgebruikt betaalmiddel. Het was handig want je hoefde dan niet men contanten over straat. Voor de ontvanger van de cheque was het vaak ook wel handig. Je kon de cheque gewoon op je bankrekening storten en daarmee was de zaak dan opgelost. Af en toe ging het wel mis met chequebetalingen, bijvoorbeeld als er niet voldoende op de te debiteren bankrekening stond. Dan moest je er achteraan.


Omdat het elektronisch overschrijven van geldbedragen enorm is toegenomen, zouden de Canadese banken heel graag van het omslachtige chequesysteem afwillen. Het vergt veel mankracht, het levert nogal wat vergissingen op en het is een gecompliceerd en ouderwets systeem - zo zegt men. Maar ook voor de ontvanger van betalingen zou het veel handiger zijn als het geld gewoon op je rekening werd gestort. Want hoe ging het met een cheque? Je moet er eerst mee naar de bank om hem af te storten. Dan dagen wachten of die wel gedekt was. Wat een gedoe!


Overheden zitten er vaak nog wel mee. Sommige uitkeringen, terugbetalingen, verrekeningen, facturen en subsidies worden nog steeds per cheque gedaan. Het heeft ook ontegenzeglijk iets tastbaars als je zo'n stuk papier in handen krijgt. Om vervolgens dat stuk papier naar de bank te brengen om te storten, zelfs dat heeft voor velen een zekere charme. Het is althans vaak leuker, zo vindt men misschien, dan wanneer het bedrag gewoon op je rekening verschijnt. Vooral ouderen zijn gehecht aan het chequesysteem. Zo zie je tenminste wat je krijgt. Maar ook voor diegenen die helemaal geen bankrekening hebben, is het een oplossing.


De bestuur van de provincie Manitoba heeft zojuist berekend dat men in 2022 ruim $1 miljoen aan de verwerking van uitgegeven cheques heeft besteed, dit dus nog afgezien van de bedragen die daarmee betaald moesten worden. De administratie, het drukken, het inpakken, het verzenden en het behandelen van alle problemen die er zoal kunnen ontstaan - het is uiterst kostbaar gebleken. Als men elektronisch zou betalen, dan zou het om slechts een fractie van de kosten gaan.


Men zit er een beetje mee met de handen in het haar. Hoe moet je dit probleem nou oplossen? De suggestie om eens te kijken hoe dit in andere landen is geregeld, da's wel erg on-Canadees hoor.


19 mei, 2024
Stel je eens voor, de armoede in Canada Eén van de rijkste landen ter wereld en zoveel straatarme mensen.
18 mei, 2024
Ook als migrant in Canada kun je in de bak komen Je kunt je maar beter gewoon aan de regels houden!
17 mei, 2024
Alle gedelegeerden kwamen per auto Ik was de enige die "gewoon" met het OV aankwam.
16 mei, 2024
Telkens weer pardon en sorry zeggen, zo beleefd? Of is het gewoon een andere manier van niks zeggen ...
15 mei, 2024
Canada's rijke politici worden almaar rijker  Het loont beslist om in dit land politicus te worden.
14 mei, 2024
Een betaling per cheque, het komt nog vaak voor  Het 19e-eeuwse betalingsmiddel bestaat hier nog altijd!
door duda-wsm 13 mei, 2024
Al die bosbranden, is daar nou niks tegen te doen? De klimaatsverandering slaat genadeloos toe in Canada.
12 mei, 2024
Je kunt er wonen: in de "Baby Neighbourhood" Maar dan krijg je wel met dit rare probleem te maken.
11 mei, 2024
Je wordt bij Canadezen thuis uitgenodigd  En als je mag mee-eten, dan kun je dit meemaken!
10 mei, 2024
Het leven op straat is bepaald geen lolletje  In Hamilton (ON) heeft men het eens precies uitgerekend.
Meer posts
Share by: