Ook in Canada kijkt men met Argusogen naar Airbnb;


De problemen zijn bekend maar worden er maatregelen genomen?

Aanvankelijk klonk het zo leuk, het principe van Airbnb. Iedereen kon woonruimte per nacht verhuren en toeristen kregen een slaapgelegenheid met wat flair. Prima, toch?


Al snel viel het tegen. Een groot probleem bleek dat er heel wat reguliere woonruimte aan de markt werd onttrokken teneinde deze voor meer geld per-nacht te kunnen aanbieden. Dat maakte de woningnood voor inwoners zo alleen maar nog erger.


Ook begon de reguliere horeca te piepen. Hee, zeiden die, wij moeten aan ontzettend veel regels voldoen en de Airbnb-club kan maar doen wat ze willen.


Vervolgens kwamen er klachten van buurtbewoners die ineens dag-en-nacht feestende buren kregen die geen enkele binding met de woonomgeving hadden. Er ontstond schade, onrust in de wijk en een algemeen gevoel van onbehagen.


Verder ontstonden er allemaal conflicten met belastingheffing en andere problemen met regels, overtredingen, beveiliging, parkeren ... noem het maar op. Het probleem werd al snel aangepakt, maar overal anders.


In sommige toeristenplaatsen, bijvoorbeeld aan de Canadese westkust, mag je alleen nog maar via Airbnb verhuren als je gasten door dezelfde voordeur als waar de verhuurder woont, naar binnen moeten. In de provincie Québec heeft men een registratieplicht afgekondigd - een voorbeeld dat nu ook elders in Canada wordt gebruikt. Er staan vaak idioot hoge boetes op overtredingen. Zoiets als $10.000 per nacht.


En toch wordt er op veel plekken nog steeds niet gecontroleerd. Medewerking aan de nieuwe regels gebeurt vaak op basis van vrijwilligheid. Natuurlijk werkt dat zo niet - in feite hebben de brutalen zo de macht. Ze doen maar wat. En als er ooit een boete komt, dan vechten ze die wel aan. Dat krijg je al snel als de bedragen zo draconisch hoog zijn. Dan betaalt men niet, men laat het er op aankomen, eventueel via een rechtszaak - maar zelfs dat is nog steeds niet gepasseerd.


Eigenlijk heeft het Airbnb-gebeuren nog altijd iets van het Wilde Westen in zich. Er wordt flink verdiend en het gebruik houdt maar niet zomaar op, althans niet in Canada.


Wat wel opvalt is dat de prijzen eigenlijk nu net zo hoog zijn als voor een gewoon bestaand echt hotel. Als het dan zou gebeuren dat Airbnb zichzelf uit de markt prijst, dan is het probleem al wel heel eenvoudig opgelost.

24 juli 2025
De Canadese definitie van vriend en vijand; Die ligt zonder meer anders dan je eerst dacht.
23 juli 2025
Toch een zandmijn op komst; De onderhandelingen duren voort.
22 juli 2025
Waarom toch zendmasten vernietigen? Daar zijn twee redenen voor te bedenken, beide slecht.
21 juli 2025
De noodsituatie afgekondigd; Wat betekent dat eigenlijk en wat gebeurt er dan?
20 juli 2025
Canada: een olieproducerend land; Maar daar zitten wel consequenties aan vast ...
19 juli 2025
De vraag is: wie betaalt er voor de verpakking. Toch niet echt iets om je over op te winden, of toch?
18 juli 2025
Het probleem: erg veel te dikke Canadezen; Een oplossing is zo één twee drie niet gevonden.
17 juli 2025
Soms moet er echt aan de weg gewerkt worden; Dat verloopt in Canada opmerkelijk anders.
16 juli 2025
Wat is dat eigenlijk in de VS? Die "ICE"? De verhalen die erover loskomen zijn niet mals.
15 juli 2025
Financiële problemen in Fauquier; Een oppervlakkig zeer grote gemeente in Ontario.
Meer posts