Energie-slurpende datacentra in Alberta?


Men denkt dat AI (K.I.) er wel zou thuihoren.

De wereld is aan het overschakelen naar verschillende vormen van kunstmatige intelligentie (A.I.). Ook in de provincie Alberta denkt men dat het een goed idee is hier een graantje van mee te pikken.

 

Dit heeft deels te maken met de gevoelde behoefte in deze provincie om de aandacht iets te gaan verleggen van de (aanstonds) tanende fossiele-energie sector naar modernere manieren om geld te verdienen. Wat is er dan actueler dan de kunstmatige intelligentie? Ja, roept het provinciaal bestuur van deze provincie, dat willen wij wel.

 

Om in Alberta op de kunstmatige-intelligentiegolf mee te kunnen liften, denkt men dat het nuttig zal wezen om datacentra te laten neerzetten door de grote spelers op dit vlak. Er is ruimte genoeg dus wat dat betreft zal het geen probleem wezen.

 

Ook is er in Alberta eigenlijk energie genoeg – en dat is toch wel een dingetje want datacentra vreten stroom. Dat was al bekend van de datacentra van bijvoorbeeld Google waar zoekopdrachten worden verwerkt, maar het schijnt dat dit bij zoekopdrachten via de ChatBot (per Kunstmatige Intelligentie) misschien wel tien keer zo veel stroom consumeert. Als het dan ook nog over het genereren van beeldmateriaal gaat, dan ligt het energieverbruik nog weer vele malen hoger.

 

Aan datacentra zou de bevoegdheid gegeven moeten worden om de eigen stroom op te wekken waarvoor men al het oog heeft laten vallen op het voordelige aardgas, dat inderdaad ruim voorhanden is. In Alberta is aardgas spotgoedkoop – wat vooral komt omdat er zo ontzettend veel van vrijkomt. Die lage energieprijs is bijzonder aantrekkelijk voor diegenen die zulke datacentra willen oprichten. Een vuistregel is dat de datacentra graag gaan naar de plek waar de te consumeren energie het goedkoopst is.

 

Meteen is echter ook duidelijk dat het opwekken van meer stroom voor deze datacentra een enorme wissel zal trekken op de energiebalans. Nog maar kortgeleden was het de bedoeling dat Canada CO2-neutraal zou worden in het jaar 2035. Inmiddels is het officiële standpunt dienaangaande al opgerekt naar het jaar 2050. Zo kan men dus zonder enige weerstand nog 25 jaar rustigjes verderstoken.

 

Het bizarre van deze hele aangelegenheid is dat de datacentra die aangetrokken zouden moeten worden onder de schone industrie vallen. Dat klopt ook wel want er staan geen schoorstenen op die blokkendoosgebouwen waar al die computers staan te snorren.

 

De iets verderop gelegen elektriciteitscentrale staat natuurlijk goed te stomen. Men vreest al wel dat zo de CO2-uitstoot eigenlijk verdubbeld zal worden gedurende de komende jaren, terwijl de trend juist was dat deze omlaag moest. Als doekje voor het bloeden geeft men al wel aan dat al die gratis afvalwarmte-energie die zo vrijkomt, wellicht toch nog een nuttige toepassing ergens zou kunnen vinden. Tja, wie weet.

 

Om een lang verhaal kort te maken: men deinst er niet voor terug de milieudoelstellingen iets op te schorten om deze bedrijfstak ter willen te zijn. Zoals zo vaak blijkt dan alweer dat geld niet stinkt.


24 juli 2025
De Canadese definitie van vriend en vijand; Die ligt zonder meer anders dan je eerst dacht.
23 juli 2025
Toch een zandmijn op komst; De onderhandelingen duren voort.
22 juli 2025
Waarom toch zendmasten vernietigen? Daar zijn twee redenen voor te bedenken, beide slecht.
21 juli 2025
De noodsituatie afgekondigd; Wat betekent dat eigenlijk en wat gebeurt er dan?
20 juli 2025
Canada: een olieproducerend land; Maar daar zitten wel consequenties aan vast ...
19 juli 2025
De vraag is: wie betaalt er voor de verpakking. Toch niet echt iets om je over op te winden, of toch?
18 juli 2025
Het probleem: erg veel te dikke Canadezen; Een oplossing is zo één twee drie niet gevonden.
17 juli 2025
Soms moet er echt aan de weg gewerkt worden; Dat verloopt in Canada opmerkelijk anders.
16 juli 2025
Wat is dat eigenlijk in de VS? Die "ICE"? De verhalen die erover loskomen zijn niet mals.
15 juli 2025
Financiële problemen in Fauquier; Een oppervlakkig zeer grote gemeente in Ontario.
Meer posts