Kun jij je voordeel doen met de wisselkoersen?


Of is het echt een kwestie van gokken en geluk hebben?

Er zijn nogal wat mensen die een oogje houden op de ontwikkeling van de wisselkoers Canadese Dollar - Euro. Hoe zit het eigenlijk met die koers, is die goed of juist niet?


Het antwoord op die vraag hangt er, uiteraard, vanaf wat je wilt bereiken. Wie net een dure machine in Canada moet kopen heeft de koers van de Canadese Dollar het liefst laag. Wie in Canada zit en iets in Europa wil kopen, die heeft de koers van de Dollar het liefst juist hoog. Datzelfde geldt voor mensen die van het ene land naar het andere verhuizen. Een bepaalde wisselkoers kan juist voordelig zijn of niet.


Neem nou het voorbeeld van wie met €100.000 naar Canada ging, zeg een aantal jaar geleden. Toen kreeg je $1.57 per Euro. Met andere woorden, dan had je er zo'n $157.000 Canadese Dollar voor gekregen. Doe datzelfde kunstje nu en je krijgt misschien slechts $149.000. Dat scheelt nogal een slok op een borrel - maar je kunt er verder niets aan veranderen. Althans niet na afloop. Het zou wat moois zijn als je nu kon zeggen: doe mij die koers van vorig jaar maar. Tja, zo werkt het helaas niet.


Het leven met wisselende koersen is iets waar veel Europeanen, sinds de invoering van de Euro, niet meer zo bij stilstaan. Maar je krijgt er uiteraard wel mee te maken als je Canadese Dollars nodig hebt of kwijt moet. Er zit een gokelement in wanneer je juist wel of niet een valutatransactie moet doen. Specialisten geven soms adviezen maar zelfs die zitten er wel eens naast. Bedrijven kopen vaak valuta in "op termijn". Dan zijn ze, tegen een bepaalde premie, ingedekt tegen koersschommelingen. Zeker als je met kleine marges werkt, dan moet dat - anders heb je al snel een mogelijke verliessituatie.


Hoe komt het eigenlijk dat de Canadese Dollar zo op en neer gaat tegenover de Euro? Daar zijn twee heel grote factoren voor aan te wijzen. Ten eerste hangt de Canadese Dollar, net als de Canadese economie, heel sterk aan de Amerikaanse. Gaat de Amerikaanse Dollar flink omhoog tegenover de Euro, dan sleept dat meestal de Canadese ook mee. Ten tweede is Canada een olie-economie. Met andere woorden, als olie duur is, dan gaat het goed met de Canadese Dollar. Als olie in het slop zit, dan gaat het ook wat minder met de Canadese Dollar.



Wie bijvoorbeeld de kennis heeft om toekomstige olieprijzen in te schatten, die komt dan vanzelf ook al een heel eind met de koers van de Canadese Dollar. Echter, soms werkt dat kunstje niet. De enige conclusie is en blijft dat het gokken is. Als je eens in de toekomst kon kijken, ja dan was je snel rijk.


15 okt, 2024
Die uitdrukking: ga toch fietsen! Daar kun je in Canada weinig mee beginnen. Letterlijk!
14 okt, 2024
Zeg eens snel. Waar kom jij eigenlijk vandaan? Die vraag zul je vaak krijgen in Canada: Where are you from?
13 okt, 2024
Verplichte nationale feestdag: Thanksgiving Zeg maar: het feest van de dankzegging.
12 okt, 2024
Verkiezingen, vaak een onmogelijke keuze; Gaan ze vervolgens wel doen zoals ze beloofden?
11 okt, 2024
Vaak hoor je in Canada dit woord: indigenous; Maar wat wordt daar eigenlijk precies mee bedoeld?
10 okt, 2024
Iedereen heeft water nodig. Schoon water, uiteraard. Veilig drinkwater is een grondrecht voor iedereen, ja toch?
09 okt, 2024
Het Canadese postbedrijf "Canada Post"; Doodsbang voor blaffende en bijtende honden.
08 okt, 2024
Noord-Canadese rivieren met kwik erin;  Met de langzame dooi, ontstaat een nieuw milieuprobleem
07 okt, 2024
Artsen waarschuwen voor scheurbuik in Canada; Het komt nu meer voor dan men wil toegeven.
06 okt, 2024
Is het nu juist goed of slecht in Canada? Er zijn mensen met een wel erg sterke eigen mening daarover.
Meer posts
Share by: