Kun jij je voordeel doen met de wisselkoersen?


Of is het echt een kwestie van gokken en geluk hebben?

Er zijn nogal wat mensen die een oogje houden op de ontwikkeling van de wisselkoers Canadese Dollar - Euro. Hoe zit het eigenlijk met die koers, is die goed of juist niet?


Het antwoord op die vraag hangt er, uiteraard, vanaf wat je wilt bereiken. Wie net een dure machine in Canada moet kopen heeft de koers van de Canadese Dollar het liefst laag. Wie in Canada zit en iets in Europa wil kopen, die heeft de koers van de Dollar het liefst juist hoog. Datzelfde geldt voor mensen die van het ene land naar het andere verhuizen. Een bepaalde wisselkoers kan juist voordelig zijn of niet.


Neem nou het voorbeeld van wie met €100.000 naar Canada ging, zeg een aantal jaar geleden. Toen kreeg je $1.57 per Euro. Met andere woorden, dan had je er zo'n $157.000 Canadese Dollar voor gekregen. Doe datzelfde kunstje nu en je krijgt misschien slechts $149.000. Dat scheelt nogal een slok op een borrel - maar je kunt er verder niets aan veranderen. Althans niet na afloop. Het zou wat moois zijn als je nu kon zeggen: doe mij die koers van vorig jaar maar. Tja, zo werkt het helaas niet.


Het leven met wisselende koersen is iets waar veel Europeanen, sinds de invoering van de Euro, niet meer zo bij stilstaan. Maar je krijgt er uiteraard wel mee te maken als je Canadese Dollars nodig hebt of kwijt moet. Er zit een gokelement in wanneer je juist wel of niet een valutatransactie moet doen. Specialisten geven soms adviezen maar zelfs die zitten er wel eens naast. Bedrijven kopen vaak valuta in "op termijn". Dan zijn ze, tegen een bepaalde premie, ingedekt tegen koersschommelingen. Zeker als je met kleine marges werkt, dan moet dat - anders heb je al snel een mogelijke verliessituatie.


Hoe komt het eigenlijk dat de Canadese Dollar zo op en neer gaat tegenover de Euro? Daar zijn twee heel grote factoren voor aan te wijzen. Ten eerste hangt de Canadese Dollar, net als de Canadese economie, heel sterk aan de Amerikaanse. Gaat de Amerikaanse Dollar flink omhoog tegenover de Euro, dan sleept dat meestal de Canadese ook mee. Ten tweede is Canada een olie-economie. Met andere woorden, als olie duur is, dan gaat het goed met de Canadese Dollar. Als olie in het slop zit, dan gaat het ook wat minder met de Canadese Dollar.



Wie bijvoorbeeld de kennis heeft om toekomstige olieprijzen in te schatten, die komt dan vanzelf ook al een heel eind met de koers van de Canadese Dollar. Echter, soms werkt dat kunstje niet. De enige conclusie is en blijft dat het gokken is. Als je eens in de toekomst kon kijken, ja dan was je snel rijk.


door duda-wsm 21 december 2024
Energie-slurpende datacentra in Alberta? Men denkt dat AI (K.I.) er wel zou thuihoren.
20 december 2024
Hoe kom je van een monumentaal pand af? Natuurlijk verval leidt tot een sloopvergunning.
19 december 2024
Zomaar wat meningen over een netelige zaak ... Zouden Canadezen misschien Amerikaan willen worden?
18 december 2024
Neem eens een leuke souvenir mee uit Canada; Voor sommigen is dat echter een hele opgave.
17 december 2024
Zoeken in het Canadese woordenboek; Wat is een "sapling"?
16 december 2024
Wat gaat er met de Canadese grens gebeuren?  Als men het heeft over de 51ste staat, hoe zit dat dan?
15 december 2024
Liefdadigheidspakket afhalen bij de FoodBank;  Per auto - is dat normaal en ook geoorloofd?
14 december 2024
Plotseling hoef je geen BTW meer te betalen? Klopt, op sommige artikelen hoeft dat kortstondig niet.
13 december 2024
Let op de Canadese "ECO" fee. Wat is dat nu weer?  Hoeveel, wanneer, waarop, waar - het is een zooitje.
12 december 2024
Een kijkje van boven op Hinton (Alberta); Schone en vieze energie in overvloed beschikbaar.
Meer posts
Share by: