Er zijn nogal wat mensen die een oogje houden op de ontwikkeling van de wisselkoers Canadese Dollar - Euro. Hoe zit het eigenlijk met die koers, is die goed of juist niet?
Het antwoord op die vraag hangt er, uiteraard, vanaf wat je wilt bereiken. Wie net een dure machine in Canada moet kopen heeft de koers van de Canadese Dollar het liefst laag. Wie in Canada zit en iets in Europa wil kopen, die heeft de koers van de Dollar het liefst juist hoog. Datzelfde geldt voor mensen die van het ene land naar het andere verhuizen. Een bepaalde wisselkoers kan juist voordelig zijn of niet.
Neem nou het voorbeeld van wie met €100.000 naar Canada ging, zeg een aantal jaar geleden. Toen kreeg je $1.57 per Euro. Met andere woorden, dan had je er zo'n $157.000 Canadese Dollar voor gekregen. Doe datzelfde kunstje nu en je krijgt misschien slechts $149.000. Dat scheelt nogal een slok op een borrel - maar je kunt er verder niets aan veranderen. Althans niet na afloop. Het zou wat moois zijn als je nu kon zeggen: doe mij die koers van vorig jaar maar. Tja, zo werkt het helaas niet.
Het leven met wisselende koersen is iets waar veel Europeanen, sinds de invoering van de Euro, niet meer zo bij stilstaan. Maar je krijgt er uiteraard wel mee te maken als je Canadese Dollars nodig hebt of kwijt moet. Er zit een gokelement in wanneer je juist wel of niet een valutatransactie moet doen. Specialisten geven soms adviezen maar zelfs die zitten er wel eens naast. Bedrijven kopen vaak valuta in "op termijn". Dan zijn ze, tegen een bepaalde premie, ingedekt tegen koersschommelingen. Zeker als je met kleine marges werkt, dan moet dat - anders heb je al snel een mogelijke verliessituatie.
Hoe komt het eigenlijk dat de Canadese Dollar zo op en neer gaat tegenover de Euro? Daar zijn twee heel grote factoren voor aan te wijzen. Ten eerste hangt de Canadese Dollar, net als de Canadese economie, heel sterk aan de Amerikaanse. Gaat de Amerikaanse Dollar flink omhoog tegenover de Euro, dan sleept dat meestal de Canadese ook mee. Ten tweede is Canada een olie-economie. Met andere woorden, als olie duur is, dan gaat het goed met de Canadese Dollar. Als olie in het slop zit, dan gaat het ook wat minder met de Canadese Dollar.
Wie bijvoorbeeld de kennis heeft om toekomstige olieprijzen in te schatten, die komt dan vanzelf ook al een heel eind met de koers van de Canadese Dollar. Echter, soms werkt dat kunstje niet. De enige conclusie is en blijft dat het gokken is. Als je eens in de toekomst kon kijken, ja dan was je snel rijk.
Deze website is gedomicilieerd in Nederland en de voertaal is Nederlands. Op deze website wordt geen kunstmatige intelligentie getoond en alle artikelen en teksten zijn samengesteld door mensen.
info@vluchtelinguitcanada.nl
This is a Dutch website; the host language is Dutch. For your convenience, a translation service can be toggled on this page. However, to extract a more precise translation, you would need to retain a certified translator. By general approximation, the automatically provided translation would usually be fairly correct. Of course, you can always contact us for assistance.