Sociale woningbouw in Canada;


Daar wil men liever niet te veel geld aan besteden.

Ook in Canada zijn er sociale woningen en de term die daarvoor gebruikt wordt is “public housing” of soms ook kortweg “housing”. Hier wonen mensen met een heel kleine beurs.



In alle provincies en in alle steden is er wel wat “housing” te vinden maar het aanbod is zeer beperkt. Neem nu een stad als London (Ontario) waar er voor zo’n half miljoen inwoners slechts 3.258 wooneenheden beschikbaar zijn in dit segment. Uiteraard is de navraag veel groter dus er heersen wachtlijsten waar zelfs Amsterdam zich voor zou schamen.


De toewijzing van zo’n woning, als die ooit beschikbaar komt, is een hachelijke zaak. Bepaalde kwetsbare groepen krijgen wel enige voorrang (denk aan alleenstaande moeders of aan mensen met een lichamelijke beperking) maar het tekort is schrijnend en er komt slechts mondjesmaat nieuwbouw bij.


Heel af en toe wordt er een nieuw gebouw aan het bestand toegevoegd en ook zo’n project stroomt uiteraard meteen vol. De mensen staan te dringen om aangewezen te worden. Maar de nieuwbouw is zo gering dat het niet eens de bevolkingsgroei kan bijhouden. Het is, eigenlijk, een doekje voor het bloeden.


Er komt nog het probleem bij dat velen uit de middenklassehuur worden geduwd doordat eigenaars een andere bestemming zoeken of liever een renovatie ten bate van de luxemarkt doorvoeren. De oude huurders worden dan op straat gezet en kloppen ook aan bij “housing” waar men zich heus geen raad weet met de toeloop.


Het is natuurlijk erg nuttig dat er bijgebouwd wordt maar het zou beter zijn als men veel meer zou bijbouwen, zoals meermaals beloofd door zowel de federale als de provinciale regeringen. Van die beloftes komt, zoals haast altijd, erg weinig terecht. Ook hier geldt weer dat men zijn best doet de bevolkingsgroei bij te benen – maar dat dit niet echt wil lukken.


Een gevolg van de nieuwbouw, waarop men zich nu toelegt, is dat de bestaande bouw behoorlijk wordt verwaarloosd. Veel van die gebouwen zijn al vijftig jaar oud en worden slechts af en toe bekeken om de meest in het oog springende problemen op te lappen. Hier en daar is er echter een grote renovatie noodzakelijk en daar is, je raadt het misschien al wel, helemaal geen geld voor.


In het voorbeeld van de stad London (Ontario) denkt men ongeveer $100 Miljoen nodig te hebben om het bestand weer up-to-date te krijgen. Er wordt al geschermd met plannen om dat uit te spreiden over een periode van tien jaar zodat het te behappen lijkt. Maar laten we eerlijk zijn, tegen die tijd zijn er ongetwijfeld andere, nieuwe problemen die ook de aandacht opeisen.


Het stadsbestuur weet niet goed wat er nu gedaan moet worden. Met nieuwbouw trek je de aandacht en kun je goed politiek scoren. Maar met renovaties speelt veel zich af achter de schermen. Da’s dan ook een stuk minder aantrekkelijk.


Zoals wel vaker komt ook dit gevalletje neer op politieke keuzes. Daar zijn de vele woningzoekenden natuurlijk niet mee geholpen. In de tussentijd zal de situatie er echt niet beter op worden.

1 juli 2025
Afgeschaft: de Digital Service Tax in Canada; Zo zit Canada onder de plak van de VS.
30 juni 2025
Meer olie dan ooit in Canada; En eigenlijk wordt het elk jaar weer wat meer.
29 juni 2025
De drukste wegen in het midden van Canada; De voetgangers keren er weer een beetje terug.
28 juni 2025
Canada's barden zijn vooral actief tijdens de zomer; Velen reizen van stad naar stad om hun kunsten te vertonen.
27 juni 2025
Bij deze busdienst staken ze al 140 dagen; Inmiddels zou de hele busdienst opgeheven kunnen worden.
26 juni 2025
Ook Canada gaat 5% aan defensie uitgeven; Maar waarvan dat betaald zal worden is nogal onduidelijk.
25 juni 2025
Hoe warm het in een klaslokaal kan wezen;  Vaak zonder airco; het kan ondraaglijk heet zijn.
24 juni 2025
De opvallende groei van de provincie Ontario; Trekt nog altijd mensen aan uit alle uithoeken van de wereld.
23 juni 2025
De nieuwste ontwikkelingen met e-auto's; Ook in Canada is het ingewikkelder dan je zou denken.
22 juni 2025
Een Canadese asbestmijn herleeft; Maar men omschrijft het heel anders.
Meer posts