In Canada hobbel je vaak over wegen met gaten


Men wijt dit graag aan de strenge winters. Wat een flauwekul.

Een kuil of gat in de weg wordt wel een "pothole"  genoemd. Canadezen krijgen, vooral in het voorjaarsgetijde, een enorme hoeveelheid van deze "potholes"  te verwerken.


Deze enorme kraters in de rijweg leven aanzienlijke problemen op voor het verkeer. Voertuigen worden er door weggeduwd wat vaak leidt tot slippartijen en botsingen. Dit nog afgezien van de grote aantallen bestuurders die actief proberen te "potholes"  te omzeilen met acrobatische verkeerstoeren. En wat te denken van de automobilisten die plotseling gewoon op de rem gaan staan. Rijden op wegen met kuilen erin is griezelig. Veel auto's lopen ook beschadigingen op die snel en kostbaar gerepareerd moeten worden.


Hoe komt het nou zo dat er zoveel "potholes"  zijn? Canadezen gooien al snel de handen in de lucht en wijzen op het klimaat. Maar dat is flauwekul. Kijk maar eens in Zweden, Noorwegen, Zwitserland en in andere landen waar vrieskou en dooi elkaar regelmatig afwisselen. Of kijk eens naar Canadese wegen die toevallig wel geherasfalteerd zijn, ook daar zie je geen gaten en kuilen.


Waarom gaat het dan ook eigenlijk? Om achterstallig onderhoud en almaar voortdurende verwaarlozing. Door de boel stomweg te laten vervallen, kan zich het ijs onder het wegdek vormen en opzwellen, wat tot breuken en gaten leidt. Natuurlijk kan men daar wat aan doen, maar dat kost geld - dus gebeurt er niets.



Men heeft er intussen wel een wetenschap van gemaakt om de "potholes" snel te vullen. Omdat dit gebeurt zonder het probleem echt op te lossen, komt het gat al snel weer te voorschijn. Na enkele weken of dagen is het tijdelijke vulmiddel dan ook weer kapotgereden.


Op veel plaatselijke wegen wordt wel een "Spring Weight Restriction"  afgekondigd. Gedurende een maand of twee mogen vrachtwagens slechts halfbeladen op weg gaan. Hierdoor hoopt men de versnelde vernietiging van het wegdek iets af te remmen.


Om de zaak ooit eens behoorlijk aan te pakken en de wegen winterklaar te maken, zoals in zoveel andere landen, daarvoor kan in Canada de politieke wil niet gevonden worden.

24 juli 2025
De Canadese definitie van vriend en vijand; Die ligt zonder meer anders dan je eerst dacht.
23 juli 2025
Toch een zandmijn op komst; De onderhandelingen duren voort.
22 juli 2025
Waarom toch zendmasten vernietigen? Daar zijn twee redenen voor te bedenken, beide slecht.
21 juli 2025
De noodsituatie afgekondigd; Wat betekent dat eigenlijk en wat gebeurt er dan?
20 juli 2025
Canada: een olieproducerend land; Maar daar zitten wel consequenties aan vast ...
19 juli 2025
De vraag is: wie betaalt er voor de verpakking. Toch niet echt iets om je over op te winden, of toch?
18 juli 2025
Het probleem: erg veel te dikke Canadezen; Een oplossing is zo één twee drie niet gevonden.
17 juli 2025
Soms moet er echt aan de weg gewerkt worden; Dat verloopt in Canada opmerkelijk anders.
16 juli 2025
Wat is dat eigenlijk in de VS? Die "ICE"? De verhalen die erover loskomen zijn niet mals.
15 juli 2025
Financiële problemen in Fauquier; Een oppervlakkig zeer grote gemeente in Ontario.
Meer posts