Het begrip heimwee, dat kennen we allemaal wel in zekere zin. Als je bijvoorbeeld zegt dat je heimwee hebt naar zo’n heerlijke rookworst van de HEMA – dan weet je al wel waar we aan denken.
Maar dat soort heimwee bedoelen we hier even niet. Als je je iets aangenaams herinnert van vroeger, dan is dat niet noodzakelijkwijs heimwee. Iedereen maakt leuke en minder leuke dingen mee in het leven en dat is heel natuurlijk zo. Heimwee wordt pas een probleem als je je er niet overheen kunt zetten. Dan kan het een klinisch depressieve gedachte worden, en daar zou je liever van verlost blijven.
Omdat we allemaal het begrip heimwee wel een beetje kennen, reageren we op iets aangenaams van ver weg of lang geleden. Dat is op zich gezond, veroorzaakt door het wegvallen van bepaalde bekende facetten van het leven. Maar omdat je daar weer andere goede dingen voor in de plaats krijgt, leer je je aan te passen aan de nieuwe situatie. Daar is niks mis mee, integendeel zelfs.
Loop je je bijvoorbeeld suf in de Canadese supermarkt omdat je bepaalde soorten fruit of groentes niet kunt vinden, dan zou je die bekende producten van vroeger kunnen missen. Waar is de pastinaak gebleven. En waar liggen de goudrenetten? Er staat natuurlijk ook wel wat tegenover. Je hebt bijvoorbeeld keus uit 300 soorten zoutjes, 400 soorten frisdrank en niet te vergeten honderden soorten voer voor je huisdier. Kom daar maar eens om bij de Albert Heijn!
Toch kan heimwee weldegelijk een serieus probleem zijn dat we niet willen bagatelliseren. Je bent in de meerderheid als je er geen last van hebt. Maar als je er toch aan lijdt, dan kan het bijzonder ontwrichtend zijn en zou je er misschien goed aan doen om hulp te zoeken. Want die is er heus.
Wetenschappers zijn er wat beter in geworden om heimwee te classificeren. Als het te ernstig is, kan men er werkelijk op verschillende manieren iets aan proberen te doen. Maar waarom en wanneer heimwee de kop kan opsteken, dat blijft minder duidelijk. Het kan op alle leeftijden optreden en bij mensen van alle rangen of standen.
Wel weet men inmiddels dat diegenen die het vaker hebben meegemaakt om lagere tijd van huis weg te zijn, over het algemeen minder last van heimwee zullen hebben. Het maakt natuurlijk ook uit wat voor soort persoonlijkheid je hebt. Avontuurlijk aangelegde mensen hebben vast minder last van heimwee dan mensen die een bestendig leven leiden.
Heimwee en eenzaamheid hebben soms met elkaar te maken. Ook als men veel tegenslag krijgt, kan heimwee sneller de kop opsteken. Ook dat is niet voor iedereen hetzelfde. Voor veel mensen is tegenslag juist een reden om er krachtiger tegenaan te gaan – voor anderen juist bepaald niet. Dan vlucht men bijvoorbeeld liever.
Met heimwee omgaan is misschien een hoofdstuk apart. Sommigen menen dat het op zich al een stap in de goede richting is om erover te spreken met een bekende of eventueel met een professionele hulpverlener. Overigens gaat heimwee vaak vanzelf over, maar ook dat geldt weer niet voor iedereen.
Op deze website vind je een hoofdartikel dat juist over heimwee gaat. Misschien is het nuttig dat eens door te lezen https://www.vluchtelinguitcanada.nl/heimwee-in-canada. En … succes ermee, dat zeker.
Deze website is gedomicilieerd in Nederland en de voertaal is Nederlands. Op deze website wordt geen kunstmatige intelligentie getoond en alle artikelen en teksten zijn samengesteld door mensen.
info@vluchtelinguitcanada.nl
This is a Dutch website; the host language is Dutch. For your convenience, a translation service can be toggled on this page. However, to extract a more precise translation, you would need to retain a certified translator. By general approximation, the automatically provided translation would usually be fairly correct. Of course, you can always contact us for assistance.