Gebouw liever slopen


Het is goedkoper te slopen en nieuw te bouwen. En dat mag ook!

Hoe ouder een gebouw is, des te duurder om het te onderhouden. Ook wordt het soms moeilijk er een hedendaagse bestemming voor te vinden. Wat moet je er dan mee?


Zelfs in Canada bestaat er een dienst monumentenzorg. Elke gemeente heeft een lijst met als historisch voornaam aangeduide gebouwen. Ook per provincie zijn er zulke lijsten. Men noemt een gebouw, zeker als het al een tijdje staat, dan ook al snel een "heritage building".  De buitenkant, en soms ook de binnenkant, vallen dan onder een soort bescherming. Veranderingen zijn dan moeilijk, extra duur en vaak ook ongewenst. Vooral als een gebouw zo'n "heritage designation"  heeft, dan kan de eigenaar er lelijk mee zitten.


Gelukkig (of misschien ook niet) zijn er altijd wel oplossingen te bedenken. Als je de juiste bewindspersonen weet aan te spreken, dan kan er wel wat geregeld worden met het bestaansrecht van een historisch gebouw. Als voorbeeld noemen we het "Preston Springs Hotel" in Cambridge, een gebouw van 137 jaar dat er twintig jaar geleden als een juweeltje bijstond, na ruim een eeuw als luxehotel gefungeerd te hebben. En toen kwamen de moderne vereisten; de reparaties werden duur en de eigenaars wilden eigenlijk van de last af.


Het hotel staat dan ook al heel lang leeg (zeker tien jaar) en het verval is ingetreden. Door ingeslagen ramen en kapotte daken dwarrelde de sneeuw gewoon binnen - het prachtige historische houtwerk begon te rotten. Alle installaties vervielen zienderogen - het werd duidelijk wat hier de bedoeling was. Men probeerde een onveilige, onooglijke situatie te creëren zodat een sloopvergunning toch verkregen kon worden. Het stuk grond dat inmiddels op een sleutelplek in dit dure deel van Canada ligt, zou zonder gebouw erop meer waard zijn. Aldus geschiedt nu: de slopers zijn onderweg.


En zo komt het dat een van de oudste gebouwen in dit plaatsje - en zeker een van de grootste, nu met de grond gelijk gemaakt zal worden. De "Architectural Conservancy of Ontario" sprak er schande van en heeft de kwestie nog met gerechtelijke stappen proberen te verhinderen. Waarom zou zo'n prachtig stuk geschiedenis uit het straatbeeld moeten verdwijnen? Zou er niet een andere bestemming te vinden zijn voor het gebouw? Maak er desnoods woningen van voor de minderbedeelden - waarvan er velen zijn in dit rijke stukje van het land.


Van uitstel tot uitstel kwam hier geen afstel. De slopershamers komt inmiddels keihard neer. Het verval van het gebouw maakte het tot een veiligheidsrisico - en reparaties waren te duur. Subsidies kwamen er ook niet voor - dus de droevige keuze werd langzaam duidelijk: slopen.



De eigenaars hadden er een lange adem voor nodig. Na ruim tien jaar lang verval en eindeloos getouwtrek met het gezag, krijgt men nu zijn zin. Het resultaat: weer een stukje oud-Canada weggepoetst.


19 mei, 2024
Stel je eens voor, de armoede in Canada Eén van de rijkste landen ter wereld en zoveel straatarme mensen.
18 mei, 2024
Ook als migrant in Canada kun je in de bak komen Je kunt je maar beter gewoon aan de regels houden!
17 mei, 2024
Alle gedelegeerden kwamen per auto Ik was de enige die "gewoon" met het OV aankwam.
16 mei, 2024
Telkens weer pardon en sorry zeggen, zo beleefd? Of is het gewoon een andere manier van niks zeggen ...
15 mei, 2024
Canada's rijke politici worden almaar rijker  Het loont beslist om in dit land politicus te worden.
14 mei, 2024
Een betaling per cheque, het komt nog vaak voor  Het 19e-eeuwse betalingsmiddel bestaat hier nog altijd!
door duda-wsm 13 mei, 2024
Al die bosbranden, is daar nou niks tegen te doen? De klimaatsverandering slaat genadeloos toe in Canada.
12 mei, 2024
Je kunt er wonen: in de "Baby Neighbourhood" Maar dan krijg je wel met dit rare probleem te maken.
11 mei, 2024
Je wordt bij Canadezen thuis uitgenodigd  En als je mag mee-eten, dan kun je dit meemaken!
10 mei, 2024
Het leven op straat is bepaald geen lolletje  In Hamilton (ON) heeft men het eens precies uitgerekend.
Meer posts
Share by: