Huisvesting regelen voor de minst-bedeelden



Jarenlang had Canada daar een aardige oplossing voor.

Het is inmiddels vrij algemeen bekend dat er in Canada een aanzienlijke woningnood heerst, vooral voor voordelige huurwoningen. De problemen scherpen zich nog steeds aan.



Al decennialang hebben overheden zich min of meer teruggetrokken van dit probleem. Men gaat liever uit van het marktprincipe en dat werkt voor de meesten redelijk goed. Men kocht of huurde een woning op basis van de financiële mogelijkheden. Toch waren er altijd groepen die uit de boot vielen en daarvoor werden dan, hier en daar, door vrijwilligersgroepen, wel wat voordelige huurwoningen neergezet.


Inmiddels is ook deze oplossing op zijn kop komen te staan. Dat komt voornamelijk doordat er, vrij plotseling, een gigantisch tekort is aan goedkope woonruimte. Nog maar enkele jaren geleden was er ook wel een zekere behoefte maar die is ineens exponentieel gaan groeien. Daarvoor zijn er verschillende redenen: bevolkingsgroei, het wegvallen van veel woningen van de huursector naar de koopsector, algemene armoede en het financieel onbereikbaar worden van alternatieven in de huur- of koopsector.


Een probleem bij de vrijwilligersgroepen is dat deze al enkele jaren, vooral sinds Corona, aan het uitdunnen zijn geweest. Er komt haast niemand meer bij en velen worden een dagje ouder. Al met al moet men nu de klussen klaren met zo'n beetje de halve bezetting en dat wil niet lukken.


Een ander probleem is dat de grond die men toch echt nodig heeft om dit soort woningen op te bouwen, ook ineens schaars en duur is geworden. Verder zijn bouwmaterialen enorm in prijs opgeslagen - en als er een vakman voor het een of ander moet komen, dan is ook die veel duurder geworden.


Zo is de woningbouw door vrijwilligers een beetje aan het vastlopen. De overheden zouden kunnen helpen met subsidies maar doen dat in het huidige politieke klimaat ongaarne. Besparen staat voorop. Er komen zo geen subsidies om de bouw door vrijwilligers te helpen maar ook geen huursubsidies want die bestaan eigenlijk niet in Canada.


Helaas ziet het er dan ook echt naar uit dat die aardige voorziening, dat vrijwilligers huizen bouwden voor de minstbedeelden, aan het verdwijnen is. Weer een huisvestingsprobleem erbij!


19 mei, 2024
Stel je eens voor, de armoede in Canada Eén van de rijkste landen ter wereld en zoveel straatarme mensen.
18 mei, 2024
Ook als migrant in Canada kun je in de bak komen Je kunt je maar beter gewoon aan de regels houden!
17 mei, 2024
Alle gedelegeerden kwamen per auto Ik was de enige die "gewoon" met het OV aankwam.
16 mei, 2024
Telkens weer pardon en sorry zeggen, zo beleefd? Of is het gewoon een andere manier van niks zeggen ...
15 mei, 2024
Canada's rijke politici worden almaar rijker  Het loont beslist om in dit land politicus te worden.
14 mei, 2024
Een betaling per cheque, het komt nog vaak voor  Het 19e-eeuwse betalingsmiddel bestaat hier nog altijd!
door duda-wsm 13 mei, 2024
Al die bosbranden, is daar nou niks tegen te doen? De klimaatsverandering slaat genadeloos toe in Canada.
12 mei, 2024
Je kunt er wonen: in de "Baby Neighbourhood" Maar dan krijg je wel met dit rare probleem te maken.
11 mei, 2024
Je wordt bij Canadezen thuis uitgenodigd  En als je mag mee-eten, dan kun je dit meemaken!
10 mei, 2024
Het leven op straat is bepaald geen lolletje  In Hamilton (ON) heeft men het eens precies uitgerekend.
Meer posts
Share by: