Het kan je overkomen in Canada dat je een stuk papier in handen krijgt waarop gedrukt staat dat je een bepaalde hoeveelheid geld hebt ontvangen van iemand. Dit zou een "cheque" kunnen wezen.
Nog altijd worden cheques best veel gebruikt in Canada, het gaat om 300 miljoen transacties per jaar die op die manier worden afgewikkeld. Wie iets wil betalen, die schrijft dan een "cheque" uit en geeft die aan de ontvanger. Die gaat daarmee naar de bank om de "cheque" te storten. De bank zendt de cheque aan het verwerkingscentrum en dan gaat de cheque door naar de bank van de betalende partij. Soms wordt die daar nog eens afgestempeld en teruggestuurd naar de betaler, zogezegd als bewijs.
Het kost allemaal erg veel tijd en geld en het is een niet-gewaarborgde betalingsmethode waar bovendien op heel wat manieren mee gefraudeerd kan worden. De banken zouden er graag vanaf willen, zodat iedereen elektronisch kan betalen, wat veel sneller, voordeliger en efficiënter is.
Zo zijn de banken met een methode op de proppen gekomen dat je een ontvangen cheque niet meer echt naar de bank hoeft te brengen maar dat je er met je mobieltje een foto van kunt maken. Op die basis verwerkt de bank de betaling dan - waarbij intussen heel veel tijd en geld wordt uitgespaard.
Helaas is ook deze methode aan fraude onderhevig. Je hoeft geen deskundige te zijn om je methodes voor te stellen dat het verkeerd kan gaan. Een wel erg bekend foefje is om een ontvangen cheque op meer dan een plaats aan te bieden.
Zo gebeurt het vrij gemakkelijk dat een betalende partij het bedrag tweemaal of zelfs vaker gedebiteerd ziet op de rekening. Heel vaak merken mensen dat echter niet op en daarmee is de fraude geslaagd. Maar zelfs als mensen dat wel opmerken, dan is het resultaat ongewis. Een bank garandeert dit soort fraude te zullen compenseren, maar dan moet de benadeelde partij wel binnen 90 dagen actie ondernemen. Gebeurt er niets, of wacht je te lang, dan vis je achter het net.
Het hele cheque-systeem is behoorlijk 19e-eeuws. Er zijn toch gewis wel slimmere manieren om geld over te maken, zelfs in ouderwets Canada. Voorlopig blijven de cheques echter gewoon bestaan.
Deze website is gedomicilieerd in Nederland en de voertaal is Nederlands. Op deze website wordt geen kunstmatige intelligentie getoond en alle artikelen en teksten zijn samengesteld door mensen.
info@vluchtelinguitcanada.nl
This is a Dutch website; the host language is Dutch. For your convenience, a translation service can be toggled on this page. However, to extract a more precise translation, you would need to retain a certified translator. By general approximation, the automatically provided translation would usually be fairly correct. Of course, you can always contact us for assistance.