Een vaag begrip: de "Rental Vacancy Rate";


Goochelen met cijfertjes, daar gaat het eigenlijk om.

De media staan er vol mee in Canada: de "Rental Vacancy Rate". Dit is een vrij onduidelijk begrip, misschien te vertalen als de leegstandsquote van huurwoningen?


Wat men er precies mee bedoelt, wie dat nou echt bijhoudt en wat je er mee kunt doen is best vaag. Veel bronnen zeggen dat een leegstandsquote van twee procent eigenlijk ideaal is. Met andere woorden, als één op de vijftig woningen leegstaat, dan hebben verhuurders een redelijk gegarandeerd rendement op hun investering, terwijl aanstaande huurders voldoende keuze hebben als ze een woning zoeken.


Toch zijn er onduidelijkheden. Als een huurder aankondigt te gaan vertrekken, geldt dat dan al als leegstand? Nee, eigenlijk misschien niet. Maar de woning is toch beschikbaar voor nieuwe huurders om alvast te reserveren. Langs de andere kant, als een woning opgeknapt wordt, staat die dan echt leeg? Zo kun je heel wat situaties bedenken waar "vacancy" al dan niet wordt erkend.


De media zijn er wel erg duidelijk in dat de "Rental Vacancy Rate" in bijna geheel Canada de afgelopen jaren enorm omlaag is gegaan. Dit betekent dat nieuwe huurders het vaak niet meer voor het uitzoeken hebben en sneller geneigd zullen zijn maar te nemen wat ze kunnen krijgen.


Dit betekent ook dat de huurprijzen oplopen. In veel provincies is een zittende huurder gedekt door wetgeving die huuropslagen beperkt. Maar een inkomende nieuwe huurder, die krijgt een tarief voorgeschoteld dat vrij te bepalen is. Je kunt dit accepteren of niet; zo werkt dat dan.


Verhuurders zitten in een vergelijkbare situatie. Om een nieuw investeringsobject aan te schaffen, dat is veel duurder geworden, gewoon door de marktontwikkelingen. Iets bestaands kopen voor de verhuur, dat is nu dubbele prijs van nog geen tien jaar geleden. Iets nieuws laten bouwen, dat is ook ontzettend veel duurder geworden dankzij verschillende marktomstandigheden. Denk alleen al aan de krapte aan beschikbare bouwvakkers. Die weten het ook en die willen beter betaald worden.


Alle huisvestingsproblemen hangen zo wel een beetje met elkaar samen. Als aankomende huurder kun je eens kijken waar de "Vacancy Rate" wat lager is en je eventueel op die markt richten. Dan blijf je weg uit de grote steden waar de leegstand minimaal is en de prijzen navenant hoog.


Maar echt met de situatie zit je pas als je een gering inkomen hebt en in deze situatie moet inbreken. De verhuurders zullen niet in jou geïnteresseerd zijn. En wat moet je dan toch doen?

24 juli 2025
De Canadese definitie van vriend en vijand; Die ligt zonder meer anders dan je eerst dacht.
23 juli 2025
Toch een zandmijn op komst; De onderhandelingen duren voort.
22 juli 2025
Waarom toch zendmasten vernietigen? Daar zijn twee redenen voor te bedenken, beide slecht.
21 juli 2025
De noodsituatie afgekondigd; Wat betekent dat eigenlijk en wat gebeurt er dan?
20 juli 2025
Canada: een olieproducerend land; Maar daar zitten wel consequenties aan vast ...
19 juli 2025
De vraag is: wie betaalt er voor de verpakking. Toch niet echt iets om je over op te winden, of toch?
18 juli 2025
Het probleem: erg veel te dikke Canadezen; Een oplossing is zo één twee drie niet gevonden.
17 juli 2025
Soms moet er echt aan de weg gewerkt worden; Dat verloopt in Canada opmerkelijk anders.
16 juli 2025
Wat is dat eigenlijk in de VS? Die "ICE"? De verhalen die erover loskomen zijn niet mals.
15 juli 2025
Financiële problemen in Fauquier; Een oppervlakkig zeer grote gemeente in Ontario.
Meer posts