Je slag slaan in de "duty-free" winkel;


Kan dat nog en loont het eigenlijk wel?

Het spreekt velen aan als je duty-free, ofwel belastingvrij dingen kunt kopen. Al heel lang worden er daar massa’s drank en vooral sigaretten verkocht en dan vooral zonder de accijns.


Omdat velen het heel onplezierig vinden om belastingen te betalen, trekt het enorm de aandacht als er ergens belastingvrije waar wordt aangeboden. Mensen worden er blij van, het voelt alsof ze de overheid gewoon even te slim af zullen wezen. Toch is het aan het misgaan met de succesformule van de “duty-free” winkels. Ze zijn langzaam maar zeker aan het verdwijnen.


Iedereen kent nog wel de “duty-free” winkels op de luchthavens. In bijna alle landen waar er internationale vluchten worden aangeboden zijn die er nog wel. Wat je in Canada echter ook ziet zijn “duty-free” winkels in het stukje niemandsland als je over de weg naar de VS gaat.

Schreeuwend word je uitgenodigd om daar vooral je voordeel te komen doen. Je mag dan inderdaad ermee de grens oversteken zonder alsnog aangeslagen te worden voor de heffingen, mist je aan bepaalde voorwaarden voldoet.


Als je de moeite neemt eens een kijkje in zo’n belastingparadijswinkel te nemen, dan valt op dat er nauwelijks nog drank en sigaretten te vinden zijn, maar juist wel heel erg veel prullaria. Het slimme daarvan is dat je, als onschuldige koper, geen idee hebt of je dan ook werkelijk belastingen zult uitsparen of wat de prijs is van de aangeboden spulletjes in een gewone winkel.


In feite worden de drank en de sigaretten enkel als lokkertjes gebruikt, terwijl je dan toch nog aanzienlijke prijzen moet neertellen voor de andere dingen die men in zo’n winkel aanbiedt. Dat zijn de producten met enorm hoge marges en daaraan verdient men dan ook veruit het meest. Af en toe kopen verveelde reizigers die dure dingen dus het lijkt wel te lonen voor de winkeliers.



Op de luchthavens focust men nog wel op drank en sigaretten, al zijn er ook uitgebreid kledingstukken, chocoladeproducten en souvenirs te koop. Als je in zo’n luchthavenwinkel iets koopt, dan krijg je het niet mee. Er wordt echt moeilijk over gedaan. In feite wordt de buit speciaal verpakt en pas aan de ingang van het vliegtuig overhandigd aan de klant. Dit doet men om te voorkomen dat de belastingvrije waar doorgegeven kan worden aan een binnenlandse reiziger. Al met al een zielige en omslachtige vertoning.


Wat ook weer vaak blijkt, dat men eigenlijk niets zal besparen. Op de plek van bestemming zijn veel van de aangeboden producten toch al een stuk voordeliger dan in Canada. Om lichtafgeprijsde drank of sigaretten mee te nemen naar bijvoorbeeld Mexico of Cuba is onzinnig. Toch kopen sommigen deze artikelen omdat men zich verveelt of misschien ook omdat het er inderdaad ietsje goedkoper lijkt uit te zien dan in de gewone Canadese winkel. En ja … die terminologie “duty-free” zet echt aan om de beurs te trekken.


Waar het echter momenteel helemaal mis lijkt te gaan is de terugloop in de omzet. Er zijn ineens veel minder klanten (voor bestemmingen in de VS, vanwege de boycot) en men realiseert zich eigenlijk ook niet goed wat wel meegenomen mag worden en wat niet. De regels wijzigen ook telkens. Dus neemt men het zekere voor het onzekere en koopt liever niets.


Opmerkelijk toch dat de misdragingen van Dictator Trump zelfs veel uitwerking hebben op de “duty-free” winkeltjes. Het is zielig maar helaas een gewoon gevolg van de nieuwe omstandigheden.

2 april 2025
Het doordraaien van groente en fruit; Het gebeurt in Canada opmerkelijk vaak.
1 april 2025
Heimwee in Canada - of waar dan ook; Een soms serieuze aandoening waarvoor oplossingen zijn.
31 maart 2025
Wat is precies emigreren? Kun je bijvoorbeeld naar een ander landsdeel emigreren?
30 maart 2025
Derderangsburger in Canada - hoe het zit; Waar kom je terecht als je de ladder beklimt?
29 maart 2025
Noem toch eens een Canadees automerk; Lukt niet? Hoe zit het dan met al die autofabrieken?
27 maart 2025
Canada's natuurlijke hulpbronnen; De weelde zou beter geëxploiteerd kunnen worden.
26 maart 2025
Bestaan er ook gemeentelijke invoerrechten? Nee, maar de gemeentes willen wel actie ondernemen.
25 maart 2025
Toch maar helemaal zelf je huis bouwen?  Er is een beetje zo'n trend waar te nemen in Canada.
24 maart 2025
De Canadese luchtmacht heroverweegt; Wil je nog wel Amerikaanse toestellen hebben?
23 maart 2025
Het voorspellen van de Canadese verkiezingen;  Een bijzonder ingewikkelde, bijna onmogelijke klus.
Meer posts
Share by: